Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Θ. Τζούρος (Πειραιώς): Επενδύσεις άνω των 3 δισ. ευρώ το 2023 για ξενοδοχειακά projects

Στις δυνατότητες που προσφέρει το Ταμείο Ανάκαμψης, στον μετασχηματισμό του ξενοδοχειακού κλάδου, αλλά και στις επενδύσεις που πραγματοποιούνται τα τελευταία χρόνια αναφέρθηκε ο Εκτελεστικός Γενικός Διευθυντής της Πειραιώς.

Θ. Τζούρος (Πειραιώς): Επενδύσεις άνω των 3 δισ. ευρώ το 2023 για ξενοδοχειακά projects

Πάνω από 3 δισ. ευρώ δαπανήθηκαν το 2023 για την ανάπτυξη νέων ξενοδοχειακών projects και για αναβαθμίσεις υφιστάμενων μονάδων, όπως τόνισε ο Θεόδωρος Τζούρος, Εκτελεστικός Γενικός Διευθυντής, Διευθυντής Εταιρικής και Επενδυτικής Τραπεζικής της Τράπεζας Πειραιώς Α.Ε., στο πλαίσιο του Διεθνούς Φόρουμ Φιλοξενίας 2024 που διοργάνωσε το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος.

Σύμφωνα με τον Θεόδωρο Τζούρο, εκτός από το trend των τελευταίων ετών, βάσει του οποίου όλο και περισσότερα ξενοδοχεία φέρουν πλέον κάποιο διεθνές brand, «key trend» των τελευταίων 4 ετών αποτελούν οι αναβαθμίσεις των ξενοδοχείων. «Εκτιμάμε ότι το 2023 περισσότερα από 3 δισ. ευρώ δαπανήθηκαν σε αναβαθμίσεις ξενοδοχείων και στη δημιουργία νέων μονάδων, με την πλειονότητα να κατευθύνεται κυρίως στις υψηλότερες κατηγορίες, με έμφαση στα 5άστερα και στα μεγαλύτερα ξενοδοχεία».

Ο ίδιος μίλησε για την ύπαρξη ενός δυισμού στην ξενοδοχειακή αγορά. Όπως τόνισε, «από τη μία, όλο και περισσότερες ελληνικές ξενοδοχειακές εταιρείες κινούνται επιθετικά και επενδύουν σημαντικά κεφάλαια για πολυτελή ξενοδοχεία, για τα οποία διαπιστώνεται ισχυρή ζήτηση. Από την άλλη βρίσκονται οι ιδιοκτήτες των ξενοδοχείων με 2 και 3 αστέρια για τους οποίους ο ανταγωνισμός με την υπόλοιπη αγορά καθίσταται όλο και πιο δύσκολος».

Σύμφωνα με τον Θ. Τζούρο, από τα 70 δισ. ευρώ που κατευθύνονται για χρηματοδοτήσεις ελληνικών επιχειρήσεων, τα 10 δισ. ευρώ αφορούν τον ξενοδοχειακό κλάδο. «Τα προηγούμενα 10 χρόνια αποτελούσε πρόκληση για τους ξενοδόχους να καταφέρουν να εξασφαλίσουν την απαιτούμενη χρηματοδότηση. Τα τελευταία 2 χρόνια το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και η ελληνική οικονομία εν γένει βρίσκονται σε άλλο επίπεδο. Οι τράπεζες έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί, δεν έχουμε με εξυπηρετούμενα ανοίγματα, έχουμε ρευστότητα και μπορούμε να στηρίξουμε τους επιχειρηματίες με τη χρηματοδότηση νέων projects», τόνισε, εστιάζοντας παράλληλα και στο περιβάλλον των υψηλών επιτοκίων, στο οποίο καλούνται να επιχειρήσουν οι ξενοδόχοι.

Ο Εκτελεστικός Γενικός Διευθυντής, Διευθυντής Εταιρικής και Επενδυτικής Τραπεζικής της Tράπεζας Πειραιώς αναφέρθηκε, δε, και στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για ένα εργαλείο με το οποίο οι ξενοδόχοι μπορούν να αποκτήσουν ένα χαμηλότοκο δάνειο και να καλύψουν έως και το 50% των κεφαλαιουχικών δαπανών που απαιτούνται για την υλοποίηση μιας επένδυσης. «Ξενοδοχειακά projects περίπου 1 δισ. ευρώ έχουν χρηματοδοτηθεί μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης», είπε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στον μετασχηματισμό του κλάδου, καθώς διαπιστώνεται μια στροφή από τις οικογενειακές επιχειρήσεις στις εταιρικές δομές, αλλά και στη βαρύτητα που έχουν αποκτήσει τα ESG κριτήρια. «H ESG ατζέντα μπαίνει στις ζωές μας όλο και πιο πολύ και για εμάς αυτό είναι πολύ σημαντικό, καθώς τα EGS κριτήρια μπορούν να κρίνουν χρηματοδοτήσεις. Σε 2-3 χρόνια θα είναι πολύ δύσκολο για μία τράπεζα να δώσει δάνειο, εάν δεν πληρούνται ESG κριτήρια», τόνισε, μεταξύ άλλων.

Μάλιστα, επεσήμανε πως καταγράφεται ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον από το εξωτερικό για τον ξενοδοχειακό κλάδο, το real estate, τις ΑΠΕ και τα Data Centers. «Η Ελλάδα είναι ένας φάρος ανάπτυξης σε ταραχώδεις εποχές».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v