Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κλειδώνουν οι αποφάσεις για τις αλλαγές στην Golden Visa

Ευρεία σύσκεψη στο ΥΠΕΘΟ, για να ξεκαθαρίσουν τα νέα όρια σε όσους διεκδικούν Golden Visa στην Ελλάδα. Αντιδράσεις από την αγορά για τις προωθούμενες αναπροσαρμογές.

Κλειδώνουν οι αποφάσεις για τις αλλαγές στην Golden Visa

To νέο χάρτη απαιτούμενων επενδύσεων για την απόκτηση της Golden Visa σε πανελλαδικό επίπεδο θα επιχειρήσει να μορφοποιήσει σήμερα ο Κωστής Χατζηδάκης σε ευρεία σύσκεψη στο ΥΠΕΘΟ, με στόχο αρχές Μαρτίου να κατατεθούν στη Βουλή οι νέες διατάξεις.

Η προαναγγελία δραστικής αύξησης του ορίου επένδυσης ακόμα και στις 800.000 ευρώ έχει φέρει αναστάτωση και «γκρίνια» στην αγορά, με τον Σύνδεσμο Ανωνύμων Εταιρειών και Επιχειρηματικότητας να εκδηλώνει ανησυχία ότι «υπό το βάρος μιας αναίτιας κοινωνικής πίεσης, θα ληφθούν λανθασμένες και βεβιασμένες αποφάσεις εις βάρος της ελληνικής οικονομίας». Ο ΣΑΕΕ προτείνει μάλιστα την εκπόνηση μελέτης πριν τη λήψη οριστικών αποφάσεων.

Τα δεδομένα

Μετά τις αλλαγές το περασμένο καλοκαίρι, η χώρα σήμερα είναι χωρισμένη σε δύο ζώνες, με την απόκτηση της Χρυσής Βίζας να κοστίζει στις φθηνές περιοχές 250.000 ευρώ και στις ακριβές 500.000 ευρώ.

Το όριο των 500.000 ευρώ αφορά περιοχές του Βόρειου Τομέα και συγκεκριμένα Πεντέλη, Κηφισιά, Μεταμόρφωση, Χαλάνδρι, Αγία Παρασκευή, Βριλήσσια, Νέα Ιωνία, Ηράκλειο, Χολαργό, Παπάγου, Πεύκη, Λυκόβρυση και Μαρούσι. Στο Νότιο Τομέα αντίστοιχα, τους δήμους Αγίου Δημητρίου, Αλίμου, Γλυφάδας, Ελληνικού-Αργυρούπολης, Καλλιθέας, Μοσχάτου-Ταύρου, Νέας Σμύρνης και Παλαιού Φαλήρου και στον Κεντρικό Τομέα τους Δήμους Αθηναίων, Φιλαδέλφειας -Χαλκηδόνας, Γαλατσίου, Ζωγράφου, Καισαριανής, Βύρωνα, Ηλιούπολης, Δάφνης, Υμηττού.

Στο όριο των 500.000 ευρώ εντάσσονται επίσης ο Δήμος Θεσσαλονίκης και τα νησιά της Μυκόνου και της Σαντορίνης.

Στους υπόλοιπους δήμους της Αττικής καθώς και στην υπόλοιπη χώρα ισχύει το όριο των 250.000 ευρώ, το οποίο, όπως και των 500.000 ευρώ είναι ανά ακίνητο. Δεν μπορεί δηλαδή η Χρυσή Βίζα να αποκτηθεί με συνολικές επενδύσεις 500.000 ευρώ ή 250.000 ευρώ αντίστοιχα, με πολλαπλές αγορές ακινήτων.

Τώρα το ΥΠΕΘΟ και ευρύτερα η κυβέρνηση καλείται να διαμορφώσει ένα νέο χάρτη με δύο ή τρία σκαλοπάτια τιμών (250.00-500.000-800.000) και ειδική μέριμνα για την περίπτωση όπου γίνεται επένδυση σε διατηρητέα ακίνητα.

Ως προς τις αλλαγές των ορίων ο ΣΕΑΑ θεωρεί ότι νέα αύξηση του ορίου στις περιοχές με το υψηλό όριο θα οδηγήσει στην ακύρωση δυνητικών συναλλαγών. Το όριο αυξήθηκε από 250.000 (που ίσχυε από το 2012) σε 500.000 για ορισμένες περιοχές τον Ιούνιο 2023, με φημολογούμενη προαναγγελία της αλλαγής πολλούς μήνες νωρίτερα και σύμφωνα με τον ΣΕΑΑ, η πράξη έδειξε ότι όταν το όριο αυξήθηκε, το ενδιαφέρον της μεγάλης πλειοψηφίας των επενδυτών μετακινήθηκε στις περιοχές με το χαμηλό όριο.

«Αύξηση του ορίου στις περιοχές με σημερινό χαμηλό όριο θεωρείται βέβαιο ότι θα ακυρώσει συναλλαγές, διότι το ελληνικό πρόγραμμα έχει προσελκύσει στη μέγιστη πλειοψηφία αγοραστές στο όριο των €250.000, ενώ δεν φαίνεται να υπάρχει ικανός αριθμός πρόθυμων αγοραστών σε υψηλά ποσά -οι συναλλαγές πάνω από €250.000 είναι πολύ λίγες. Επιπλέον, θα δημιουργηθεί σημαντικό πρόβλημα αξιοπιστίας καθότι έχουν υπάρξει αγορές ακινήτων από επενδυτές με σκοπό την ανακαίνιση/ανακατασκευή/κατασκευή για μεταπώληση σε αγοραστές Golden Visa, ενώ θα δημιουργηθεί αναπόφευκτα φημολογία για τυχόν νέα αλλαγή του».

«Κόφτης» στα Airbnb

Με πολύ μεγάλη προσοχή θα εξεταστούν και οι σχεδιαζόμενοι περιορισμοί βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων που θα αποκτηθούν με Golden Visa, καθώς το ζητούμενο είναι να αυξηθούν τα διαθέσιμα ακίνητα για μακροχρόνια μίσθωση.

Στο συγκεκριμένο θέμα ο Σύνδεσμος Ανωνύμων Εταιρειών και Επιχειρηματικότητας, σε επιστολή που απέστειλε στον Κωστή Χατζηδάκη, θεωρεί ότι «οποιαδήποτε δέσμευση στη διαχείριση του ακινήτου δεν είναι καταρχήν θετική. Επιπλέον, αν εφαρμοστεί, θα πρέπει να συνοδευθεί από όριο ως προς το ύψος του ενοικίου. Σε κάθε περίπτωση, είναι εξαιρετικά δύσκολο να εφαρμοσθεί στην πράξη μια τέτοια δέσμευση ακόμη και αν κριθεί ότι δεν θα οδηγήσει σε απώλεια μεγάλου αριθμού δυνητικών αγοραστών».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v