Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νίκος Καραμούζης: Οι επενδύσεις υπολείπονται των αναγκών της χώρας

«Κίτρινη κάρτα» στο παραγωγικό μοντέλο της χώρας έβγαλε χθες ο επικεφαλής του επενδυτικού ταμείου SMERemediumCap Ν. Καραμούζης. Τι είπε για τη μετά RRF και ΕΣΠΑ εποχή, την κατανάλωση, τις μικρές ελληνικές επιχειρήσεις και για το έλλειμμα ανταγωνισμού.

Νίκος Καραμούζης: Οι επενδύσεις υπολείπονται των αναγκών της χώρας

«Υπάρχουν μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα τα οποία αν δεν αντιμετωπιστούν, μετά το 2025, 2026 η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να συνεχίσει μια πορεία γρήγορων ρυθμών ανάπτυξης» είπε χθες ο Νίκος Καραμούζης κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής ενημέρωσης.

Ο επικεφαλής του επενδυτικού ταμείου SMERemediumCap εκτίμησε πως κάποια από τα ζητήματα τα οποία αντιμετωπίζουμε σήμερα είναι κομβικά την εποχή μετά το RRF και το ΕΣΠΑ για τους ρυθμούς ανάπτυξης της χώρας εστιάζοντας στο έλλειμα εργατικών χεριών, στο δημογραφικό πρόβλημα, στο μικρό μέγεθος των επιχειρήσεων, στην ανάπτυξη που στηρίζεται στην κατανάλωση και στο επενδυτικό έλλειμμα.

«Παρά τις προσπάθειες ο ρυθμός επενδύσεων παραμένει εξαιρετικά χαμηλός για τις ανάγκες της χώρας και αυτό είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που έχουμε μπροστά μας» είπε ο κ. Καραμούζης και συνέχισε: «δίνεται μια εικόνα ότι γίνονται επενδύσεις αλλά τα νούμερα που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα επιβεβαιώνουν ότι οι επενδύσεις υπολείπονται σημαντικά του μέσου όρου της Ευρωζώνης και υπολείπονται ακόμη πιο σημαντικά των αναγκών που έχει η χώρα να βελτιώσει παραγωγικότητα και ανταγωνιστικότητα».

Σύμφωνα με τον κύριο Καραμούζη υπάρχουν καθυστερήσεις σε κρίσιμες μεταρρυθμίσεις, όπως είναι η παιδεία, η υγεία, η δικαιοσύνη, ο αγροτικός τομέας, η δημόσια διοίκηση. Ως παράδειγμα έφερε τον αγροτικό τομέα. Όπως είπε ο αγροτικός τομέας που εκπροσωπεί μόνο το 1,5% του ΑΕΠ και η χρηματοδότηση από τις Τράπεζες είναι λιγότερη από 1,5 δισ. ευρώ, είναι σε τραγικό χάλι.

Σε αντιδιαστολή έφερε το παράδειγμα της Ολλανδίας που μέσα στην τελευταία 20ετία δημιούργησε από το πουθενά ένα αγροτικό θαύμα σε μια έκταση γεωγραφική που είναι σαν τη Μακεδονία και τη Θράκη μαζί και σήμερα είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας αγροτικών προϊόντων στον κόσμο μετά την Αμερική και δέκα φορές πιο παραγωγική από την Ελλάδα.

Αναφερόμενος στο μέγεθος των ελληνικών επιχειρήσεων σημείωσε ότι είναι πολύ μικρό, «το μικρότερο στην Ευρωζώνη» όπως είπε. «Έχουμε» ανέφερε ο κ. Καραμούζης «μόνο 470 μεγάλες επιχειρήσεις με βάση τον Κανονισμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έναντι 980 της Πορτογαλίας. Οι μικρές επιχειρήσεις έχουν μεγάλη αδυναμία να αντιμετωπίσουν τις νέες διεθνείς προκλήσεις που είναι μπροστά μας και είναι τεράστιες. Ψηφιοποίηση, ενεργειακή πράσινη μετάβαση, εφαρμογή αρχών του ESG, εξαγωγική ανάπτυξη, ένταση του διεθνούς ανταγωνισμού. Άρα υπάρχει ένα μεγάλο αναπτυξιακό ζήτημα».

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του επενδυτικού ταμείου SMERemediumCap η Κυβέρνηση προετοιμάζει έναν νέο νόμο για συγχωνεύσεις – εξαγορές, δύο χρόνια μετά τον προηγούμενο ο οποίος είχε μηδενική επίπτωση όπως είπε, και εξέφρασε την ελπίδα να είναι αρκετά ρηξικέλευθες οι πρωτοβουλίες και τα μέτρα που προτείνει (σ.σ. ο νέος νόμος) ώστε να έχουν αποτέλεσμα.

«Πρέπει να δημιουργήσουμε μεγαλύτερα σχήματα» επανέλαβε ο κ. Καραμούζης ο οποίος είπε πως πρέπει να αλλάξει το παραγωγικό μοντέλο. «Λέμε για αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου αλλά στην πράξη πάμε πολύ αργά για να το αλλάξουμε. Ακόμα και σήμερα η κατανάλωση είναι το 70% του ΑΕΠ το μεγαλύτερο ποσοστό στην Ευρωζώνη άρα η κατανάλωση παραμένει οδηγός της ανάπτυξης» σημείωσε.

Αιχμές άφησε ο κ. Καραμούζης και για τον τρόπο που λειτουργεί η αγορά. «Σε όλους τους κλάδους της οικονομίας και στον δημόσιο τομέα υπάρχουν σε διαφορετικό βαθμό άνισοι όροι ανταγωνισμού για τις επιχειρήσεις» είπε.

Οι λόγοι που επικαλέστηκε, πολλοί. «Είτε διότι συντηρούνται επί μακρόν εν ζωή επιχειρήσεις που επιχειρηματικά και χρηματοοικονομικά φυτοζωούν ή έχουν πεθάνει από καιρό. Είτε γιατί οι διαδικασίες αναθέσεων δεν ικανοποιούν τα κριτήρια διαφάνειας. Είτε γιατί δεν τηρούνται από κάποιες επιχειρήσεις οι νόμοι και οι λοιπές υποχρεώσεις που έχουν. Είτε διότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού δεν είναι αποτελεσματική στο βαθμό που θα έπρεπε» ανέφερε και σημείωσε: «Άρα δεν είμαστε όλοι στην ίδια ευθεία. Γι’ αυτό χρειάζεται το κράτος και η Κυβέρνηση να διασφαλίσουν ότι όλοι ξεκινάμε από την ίδια γραμμή».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v