Εξτρα δαπάνες 200 εκατ. στα σούπερ μάρκετ σε τρεις μήνες

Τι αποκαλύπτει το Market View της Circana για την κατανάλωση στις αρχές της χρονιάς. Μεγαλύτερη ανάπτυξη καταγράφεται στα προϊόντα που πωλούνται «επί ζυγίω». Ο ρόλος των προσφορών.

Εξτρα δαπάνες 200 εκατ. στα σούπερ μάρκετ σε τρεις μήνες

Την ώρα που η ακρίβεια και η πίεση στα νοικοκυριά παραμένουν στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης, τα στοιχεία της Circana σκιαγραφούν μια διαφορετική εικόνα για την κατανάλωση.

Σύμφωνα με το Market View της εταιρείας μέτρησης της κατανάλωσης, η συνολική δαπάνη στα σούπερ μάρκετ το πρώτο τρίμηνο άγγιξε τα 3,27 δισ. ευρώ, από 3,074 δισ. ευρώ την ίδια περίοδο πέρυσι. Δηλαδή η δαπάνη αυξήθηκε κοντά στα 200 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για αύξηση 6,4% σε αξία, σχεδόν διπλάσια σε σχέση με το +3,2% του περσινού πρώτου τριμήνου.

Οι λόγοι για αυτή τη σημαντική αύξηση της κατανάλωσης, σε μια περίοδο όπου οι τουριστικές ροές είναι περιορισμένες, είναι τρεις. Ο πρώτος είναι ότι η Circana συμπεριλαμβάνει στο φετινό πρώτο τρίμηνο και τις δύο τελευταίες ημέρες του 2024, όταν παραδοσιακά πραγματοποιείται σημαντικό κομμάτι του ετήσιου τζίρου.

Ο δεύτερος είναι ότι το σούπερ μάρκετ αποτελεί το τελευταίο οχυρό της κατανάλωσης, με τον καταναλωτή να περιορίζει τις δαπάνες εκτός σπιτιού και να τις στρέφει εντός.

Ο τρίτος λόγος είναι η μείωση των προσφορών. Στα καθαριστικά οι προσφορές και οι προωθητικές ενέργειες μειώθηκαν κατά 7,7 μονάδες, στα προϊόντα προσωπικής υγιεινής -5,6 μονάδες και στα τρόφιμα -2,2 μονάδες. Παράλληλα, η μέση τιμή ανά μονάδα προϊόντος αυξήθηκε κατά 2,8% στα τρόφιμα, αλλά μειώθηκε 2,3% στα προϊόντα προσωπικής υγιεινής και κατά 0,9% στα καθαριστικά.

Ο όγκος πωλήσεων ενισχύθηκε κατά 4%, ενώ η μέση τιμή ανά μονάδα προϊόντος αυξήθηκε 1,8%. Ιδιαίτερη δυναμική εμφάνισαν τα προϊόντα που πωλούνται «επί ζυγίω», όπως φρούτα, λαχανικά, τυροκομικά, κ.ά. Οι πωλήσεις σε αυτή την κατηγορία αυξήθηκαν κατά 8,2% σε αξία, έναντι 5,2% πέρυσι, υποδεικνύοντας μια επιστροφή προς τα φρέσκα είδη ή και μια στροφή προς οικονομικότερες επιλογές που αγοράζονται με ακρίβεια γραμμαρίου. Αντίστοιχα, τα τυποποιημένα προϊόντα με σταθερό barcode κατέγραψαν αύξηση 5,9%, από 2,7% το πρώτο τρίμηνο της περασμένης χρονιάς.

Στις μεγάλες κατηγορίες προϊόντων, τα τρόφιμα σημείωσαν ανάπτυξη 7,2%, υπερδιπλάσια σε σχέση με το περσινό 3,8%, τα είδη προσωπικής υγιεινής γύρισαν σε θετικό έδαφος με +1,5% από -0,1%, ενώ τα είδη οικιακής χρήσης αυξήθηκαν κατά 2% από 0,8%.

Σε επίπεδο τεμαχίων, πρωταγωνίστησαν τα κατεψυγμένα προϊόντα με αύξηση 9,6%, ακολουθούμενα από τα γαλακτοκομικά με +5,4%, τα αλκοολούχα ποτά με +5,2%, τα μη αλκοολούχα με +4,3% και τα είδη προσωπικής φροντίδας με +4,2%.

Η γεωγραφική ανάλυση δείχνει ότι η ανάπτυξη δεν ήταν ισομερής. Πρωταθλητές στην άνοδο της κατανάλωσης ήταν η Κρήτη με 7,7%, τα νησιά του Αιγαίου με 7,6% και η Πελοπόννησος με 7,2%. Στη Θεσσαλονίκη, η αγορά κινήθηκε με +6,1%, ενώ στην Αττική η ανάπτυξη διαμορφώθηκε στο 5,9%. Αντίθετα, πιο συγκρατημένες αυξήσεις σημειώθηκαν στη Μακεδονία και την Κεντρική Ελλάδα, με 4,2% και 4,3% αντίστοιχα.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το γεγονός ότι τόσο τα μεγάλα όσο και τα μικρά καταστήματα κινήθηκαν σχεδόν με τον ίδιο ρυθμό. Τα υπερμάρκετ σημείωσαν άνοδο πωλήσεων 7,6%, ενώ τα πολύ μικρά καταστήματα έως 400 τ.μ. αύξηση 7,8%.

Καλή εικόνα παρουσίασαν και τα καταστήματα μεγέθους από 1.000 τ.μ. έως 2.500 τ.μ., με +5,6% και +4,5% τα καταστήματα επιφάνειας 400-1.000 τ.μ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v