Mega επένδυση στο Μεγανήσι για ξενοδοχείο και... ιστιοπλοΐα

Σχολή εκμάθησης ιστιοπλοΐας προβλέπεται ότι θα περιλαμβάνει το νέο τουριστικό σχέδιο ύψους άνω των 100 εκατ. ευρώ. Το «Project Anemos» και η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

Mega επένδυση στο Μεγανήσι για ξενοδοχείο και... ιστιοπλοΐα

Την πιο σύγχρονη φιλοπεριβαλλοντική επένδυση του Ιονίου, όπως χαρακτηριστικά υποστηρίζεται στη σχετική Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του project, η οποία βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση, φιλοδοξεί να αναπτύξει η «Πολυδεύκης Αναπτυξιακή Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία Ακινήτων» στο Μεγανήσι.

Η επένδυση, που αναμένεται να υπερβεί τα 100 εκατ. ευρώ και βάζει στο επίκεντρο την ανάπτυξη του εναλλακτικού τουρισμού, έχει δρομολογηθεί σε εκτός σχεδίου περιοχή, ανατολικά του οικισμού Κατωμέρι του Δήμου Μεγανησίου.

Το έργο, που προβλέπεται να φέρει τον τίτλο «Project Anemos», απευθύνεται σε κοινό που ενδιαφέρεται για τον υψηλής τεχνολογίας, σύγχρονο, ιστιοπλοϊκό τουρισμό. Μέχρι στιγμής, η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου έχει πάρει το «πράσινο φως» από τις αρμόδιες υπηρεσίες, όπως αναφέρουν οι επιτελείς του φορέα ανάπτυξης του project.

Βάσει σχεδιασμού, στον πυρήνα της επένδυσης περιλαμβάνεται μια ήπια εγκατάσταση ιστιοπλοϊκού ομίλου, με σχολή εκμάθησης ιστιοπλοΐας, στην οποία θα υπάρχει η δυνατότητα δωρεάν πρόσβασης για μαθήματα - εκπαίδευση στους μόνιμους κατοίκους του Μεγανησίου, και ένα boutique ξενοδοχειακό κατάλυμα υψηλών προδιαγραφών, με μικρές πλωτές προβλήτες.

Το πλάνο της εταιρείας προβλέπει την κατασκευή χώρων άθλησης, εστίασης, spa & θαλασσοθεραπείας, με εγκατάσταση πεδίου προσγείωσης-απογείωσης ελικοπτέρου.

Παράλληλα, προβλέπεται η ανάπτυξη έως 14 τουριστικών - παραθεριστικών επαύλεων/κατοικιών για τους λάτρεις της ιστιοπλοΐας, ενώ η κίνηση και η εξυπηρέτηση πρόσβασης των κατοίκων εντός της περιοχής όπου θα αναπτυχθεί το συγκρότημα θα γίνεται με κοινόχρηστα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και μικρά ηλεκτρικά σκάφη.

Στόχος, άλλωστε, είναι η ανάπτυξη μιας χαμηλού ενεργειακά αποτυπώματος επένδυσης, απόλυτα συμβατής με το φυσικό περιβάλλον της περιοχής, που προωθεί της εναλλακτικές μορφές τουρισμού.

«Όλες οι κτιριακές κατασκευές (τουριστικές υποδομές και τουριστικές επαύλεις - κατοικίες) θα κατασκευαστούν διαθέτοντας τεχνολογία που θα εξασφαλίζει ενεργειακή αυτονομία μέσω φωτοβολταϊκών πάνελ και άλλων εναλλακτικών πηγών ενέργειας, με σύστημα βιολογικής επεξεργασίας λυμάτων. Το σύνολο θα λειτουργεί ως ιδιωτικό τουριστικό θέρετρο για πολύ υψηλού εισοδηματικού επιπέδου κατοίκους και επισκέπτες», επισημαίνεται χαρακτηριστικά στην ΣΜΠΕ του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΕΠΣ) για την ανάπτυξη τουριστικού συγκροτήματος στη θέση «Ελιά».

Στην πλήρη ανάπτυξή της προβλέπεται ότι η επένδυση θα παρέχει 105 μόνιμες θέσεις εργασίας και 80 εξάμηνης εποχιακής απασχόλησης.

Σε ό,τι αφορά το ξενοδοχειακό συγκρότημα, όπως επισημαίνεται, θα εφαρμοστεί η κατεύθυνση ανάπτυξης για 150 κλίνες, δηλαδή σημαντικά μικρότερη από τις 1.700 κλίνες που επιτρέπονται σύμφωνα με τις προβλέψεις του Περιφερειακού Χωροταξικού για τη συνολική έκταση της επένδυσης (9 κλίνες ανά στρέμμα σε ξενοδοχείο 4 αστέρων), ενώ ο προτεινόμενος μικτός Συντελεστής Δόμησης είναι 0,07.

Τι περιλαμβάνει η πρόταση

Πιο αναλυτικά, με βάση την πρόταση αξιοποίησης που προκρίνεται στο Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο, νευραλγικό στοιχείο της επένδυσης αποτελεί η ανάπτυξη ενός ιστιοπλοϊκού ομίλου.

«Προτείνεται να κατασκευαστεί στα βορειοανατολικά της έκτασης, εντός ενός απάνεμου κόλπου, όπου η αγκυροβόληση των ιστιοπλοϊκών είναι εύκολη και τα παιδιά μπορούν να εισαχθούν στο άθλημα της ιστιοπλοΐας προοδευτικά. Ο όμιλος απαρτίζεται από το κυρίως κτίριο όπου πραγματώνεται το σύνολο των δραστηριοτήτων με το συγκρότημα να συμπληρώνεται από τρεις μικρές δομές για τους εκπαιδευτές, καταλαμβάνοντας συνολικά περίπου 600 τ.μ.», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο σενάριο που προκρίνεται στη σχετική ΣΜΠΕ.

Χωροθετημένες σε μία έκταση περίπου 12.000 τ.μ., οχτώ μικρές μονάδες ξενώνων, συνολικής επιφάνειας 400 τ.μ., θα λειτουργούν συμπληρωματικά του ιστιοπλοϊκού ομίλου διαμορφώνοντας μια ήπια αγροτουριστική μονάδα.

Ο σημαντικότερος πομπός, όπως χαρακτηρίζεται από τους επιτελείς του έργου, που θα τοποθετήσει στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη την επένδυση, είναι η ανέγερση ενός νέου ξενοδοχείου 4 αστέρων, του «The Ark Resort», το οποίο έχει σχεδιαστεί σε επίπεδο προκαταρκτικής μελέτης. Επιπλέον, προβλέπεται η ανέγερση 14 πολυτελών τουριστικών επαύλεων συνολικής επιφάνειας περίπου 7.500 τ.μ.

Κοντά στην είσοδο του οικισμού προτείνεται, μάλιστα, να σχηματιστεί ένας δεύτερος πυρήνας κοινωνικής ζωής, συνάθροισης, εμπορίου και διασκέδασης. «Γύρω από μια πλατεία, προτείνεται να αναπτυχθούν κατά σειρά καταστήματα που προσφέρουν είδη πρώτης ανάγκης (μανάβικο, ιχθυοπωλείο), προϊόντα τοπικών παραγωγών, τουριστικά είδη καθώς και café - bar», επισημαίνεται στην ΣΜΠΕ.

Στόχος είναι όλες οι κτιριακές κατασκευές (τουριστικές υποδομές και τουριστικές επαύλεις) να εξασφαλίζουν ενεργειακή αυτονομία μέσω φωτοβολταϊκών πάνελ, με σύστημα βιολογικής επεξεργασίας λυμάτων. Σημειώνεται ότι μεγάλο τμήμα της περιοχής επέμβασης ανήκει σε περιοχή του δικτύου Natura 2000.

Ως προς τον φορέα της επένδυσης, την «Πολυδεύκης Αναπτυξιακή Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία Ακινήτων», χρέη προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου ασκεί ο Αλέξανδρος Βασιλείου - Μουρκογιάννης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v