Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: Άλλες ΑΜΚ και άλλες πωλήσεις

Ο σχεδιασμός των τραπεζών για κεφαλαιακή ενίσχυση. Το "όπλο" της Polbank για τη Eurobank, η στάση αναμονής της Alpha Bank και η "εφεδρεία" του ΜΟΔ. Τι θα γίνει με ΑΤΕ, Παρακαταθηκών και Δανείων και ΤΤ.

Τράπεζες: Άλλες ΑΜΚ και άλλες πωλήσεις
Με συνδυασμό αυξήσεων κεφαλαίου και διάθεσης μειοψηφικών ή πλειοψηφικών ποσοστών σε θυγατρικές τους στην αν. Ευρώπη προωθούν την αναγκαία κεφαλαιακή τους ενίσχυση οι τράπεζες, μετά το "μπλόκο" που έβαλε η τρόικα στις συγχωνεύσεις, αν δεν προηγηθεί εξαγορά των προνομιούχων μετοχών του Δημοσίου.

Μετά την Εθνική Τράπεζα και την Τράπεζα Κύπρου, η Τράπεζα Πειραιώς πήρε τη σκυτάλη στον αγώνα δρόμου για κεφαλαιακή ενίσχυση, ανακοινώνοντας την έναρξη διαδικασίας για άντληση συνολικά ως 1,05 δισ. ευρώ. Το σώμα των μετόχων της θα κληθεί να αποφασίσει στις 23 Νοεμβρίου μείωση της ονομαστικής αξίας της μετοχής, αύξηση κεφαλαίου κατά 800 εκατ. ευρώ -πλήρως εγγυημένη από τους αναδόχους- και έκδοση μετατρέψιμου δανείου έως 250 εκατ. ευρώ.

Ταυτόχρονα, θα εξουσιοδοτήσει τη διοίκηση για τον ορισμό της τιμής διάθεσης της αύξησης, η οποία προβλέπεται να διενεργηθεί τον Ιανουάριο, ενώ το ΜΟΔ εκτιμάται ότι θα εκδοθεί το καλοκαίρι του 2011.

Το βλέμμα της αγοράς στρέφεται τώρα στις κινήσεις των υπόλοιπων τραπεζών, καθώς υπάρχει η εκτίμηση ότι σε κεφαλαιακές ενισχύσεις θα πρέπει να προχωρήσουν και οι υπόλοιπες τράπεζες για να εξαγοράσουν τις προνομιούχες μετοχές του Δημοσίου.

Πέραν όμως των αυξήσεων ή των ΜΟΔ, οι τράπεζες έχουν και τη δυνατότητα διάθεσης ποσοστών θυγατρικών τους στη Νέα Ευρώπη. Η Εθνική είναι και σε αυτήν την περίπτωση πιλότος  γιατί αποφάσισε να προχωρήσει σε συνδυασμένη προσφορά του 20% του μετοχικού κεφαλαίου της Finansbank, με στόχο να αντλήσει επιπλέον 1 δισ. ευρώ.

Τον δρόμο της Εθνικής μπορούν να ακολουθήσουν και άλλες τράπεζες εφόσον διαθέτουν σημαντικές θυγατρικές σε χώρες με αξιόλογους ρυθμούς ανάπτυξης, όπως η Τουρκία και η Πολωνία, αφού για τραπεζικές δραστηριότητες σε αυτές τις αγορές διαπιστώνεται ότι υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον από ευρωπαϊκές κυρίως τράπεζες.

Ήδη, η EFG Eurobank έχει κινήσει τις διαδικασίες για πώληση ποσοστού της τάξης του 50% - 75% της πολωνικής θυγατρικής Polbank. Όπως γράφει σήμερα το Euro2day, έχουν κατατεθεί 5 μη δεσμευτικές προσφορές από ευρωπαϊκές τράπεζες και το επόμενο στάδιο είναι η διενέργεια due diligence και η κατάθεση δεσμευτικών προσφορών.

Το "όπλο" της Polbank για τη Eurοbank

Με βάση τις εκτιμήσεις πρόσφατης έκθεσης της Credit Suisse, η αξία της Polbank ανέρχεται στα 900 εκατ. ευρώ περίπου, ενώ το τίμημα εξαγοράς της ενδέχεται να φτάσει έως το 1,2 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβάνοντας premium για τον έλεγχό της. Τα κεφάλαια που θα αντλήσει η Eurobank θα μπορούσαν να κατευθυνθούν ανάλογα με τη συγκυρία στην εξαγορά των προνομιούχων μετοχών.

Πέραν του κεφαλαιακού κέρδους που θα εγγράψει η πώληση πλειοψηφικού ποσοστού της Polbank, και η απώλεια άσκησης του management θα ενισχύσει σημαντικά και με έμμεσο τρόπο τους κεφαλαιακούς δείκτες του ομίλου Eurobank.

H Polbank είναι η μεγαλύτερη θυγατρική της Eurobank στην ανατολική Ευρώπη, με κεφάλαια που φτάνουν τα 5,7 δισ. ευρώ και χορηγήσεις που αντιπροσωπεύουν το 9% του συνόλου του ομίλου. Ο δείκτης χορηγήσεων προς καταθέσεις της Polbank στο τέλος του εξαμήνου της φετινής χρονιάς ανήλθε στο 195% και η απώλεια της ενοποίησης θα βελτίωνε σημαντικά τη σχέση χορηγήσεων προς καταθέσεις σε επίπεδο ομίλου.

Στα ατού της τράπεζας συμπεριλαμβάνονται ο χαμηλός δείκτης δανείων σε καθυστέρηση (μόλις στο 2,7% του συνόλου των χορηγήσεών της), το υψηλό μερίδιο αγοράς της (κατέχει την 8η θέση) στη λιανική τραπεζική, το δίκτυο 335 καταστημάτων και σημείων πώλησης και οι 700.000 πελάτες της.

Τέλος, η EFG Eurobank θα ενισχυθεί κεφαλαιακά σε μικρότερο βαθμό και από την απορρόφηση της Δίας ΑΕΕΧ, η οποία διαθέτει καθαρή αξία ενεργητικού 130 εκατ. ευρώ.


Οι αντοχές της Alpha και η "εφεδρεία" του ΜΟΔ

Η Alpha Bank, από την πλευρά της, διαθέτει το πλεονέκτημα της χαμηλής έκθεσης σε ομόλογα. Η τράπεζα κατείχε στις 30 Ιουνίου ελληνικά ομόλογα αξίας 4,6 δισ. ευρώ με καθαρή θέση 4,2 δισ. ευρώ.

Έχοντας προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου έναν χρόνο πριν, η Alpha Bank μπορεί σύμφωνα με κύκλους της να περιμένει καλύτερες συνθήκες αγοράς για να προχωρήσει σε ενδεχόμενη νέα κεφαλαιακή της ενίσχυση. Μέχρι τότε και εφόσον χρειαστεί ίσως προχωρήσει, σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών επενδυτικών τραπεζών, στην έκδοση μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου.


ΑΜΚ στην ΑΤΕ με στρατηγικό επενδυτή το ΤΠΔ

Αμέσως μετά τις εκλογές η κυβέρνηση θα πρέπει να ανακοινώσει τις αποφάσεις της για την τύχη των κρατικών τραπεζών και να δρομολογήσει την κεφαλαιακή ενίσχυση της ΑΤΕbank.

Το σχέδιο, που έχει κατατεθεί στην τρόικα, προβλέπει αύξηση κεφαλαίου στην ΑΤΕ κατά 1 δισ. ευρώ με παραίτηση του Δημοσίου από το δικαίωμα προτίμησης ή πώληση των δικαιωμάτων του στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Με τον τρόπο αυτόν το ΤΠΔ θα εισέλθει στο μετοχικό κεφάλαιο της ΑΤΕ και θα ξεπεραστεί ο σκόπελος του μνημονίου που απαγορεύει στο Δημόσιο να ρίχνει νέο "ζεστό" χρήμα σε τράπεζες με πρόβλημα κεφαλαιακής ενίσχυσης. Το σχέδιο προβλέπει επιπλέον ότι από το 1 δισ. ευρώ που θα αντλήσει η ΑΤΕ θα εξαγοράσει τις προνομιούχες καταβάλλοντας στο Δημόσιο 675 εκατ. ευρώ.

Τέλος, το σχέδιο προβλέπει την εν συνεχεία απόσχιση των τραπεζικών δραστηριοτήτων του ΤΠΔ και την εισφορά τους στην ΑΤΕ μέσω νέας αύξησης κεφαλαίου εις είδος αυτήν τη φορά.

Η τρόικα έχει διατυπώσει ενστάσεις για την πρόταση διοίκησης ΑΤΕ -  κυβέρνησης, σημειώνοντας ότι πρόκειται ουσιαστικά περί κρατικής ενίσχυσης της Αγροτικής, που απλώς διενεργείται μέσω του ΤΠΔ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v