Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πέντε συμπληγάδες για τις επιχειρήσεις

Γιατί Έλληνες και ξένοι επιχειρηματίες αποφεύγουν σήμερα να επενδύσουν στην Ελλάδα. Η εικόνα για τράπεζες, κρατικόχαρτα και μεγάλες κατασκευαστικές. Τελικά, «λεφτά υπάρχουν» μόνο για τζόγο και εξαγωγές…

Πέντε συμπληγάδες για τις επιχειρήσεις
Κοινή αντίληψη μεταξύ των παραγόντων της ελληνικής οικονομίας, είναι ότι πολύ λίγες δραστηριότητες θα μπορούσαν να προσελκύσουν σήμερα το ενδιαφέρον των επενδυτών. Αυτό άλλωστε επισήμανε πρόσφατα και ο Γερμανός αξιωματούχος, επικεφαλής της Task Force για την Ελλάδα κ. Χορστ Ράιχενμπαχ.

Η Ελλάδα, είπε ο Γερμανός αξιωματούχος, ως τόπος οικονομικής δραστηριοποίησης, είναι επιβαρημένη από πολλούς παράγοντες αβεβαιότητας. Και συμπλήρωσε πως «οι καλοί επενδυτές θα δραστηριοποιούνταν στην Ελλάδα σε μια καθοδική φάση. Αλλά αυτό θα το κάνουν όταν πειστούν ότι δεν πάει πιο κάτω, όταν δηλαδή θα βρισκόμαστε πλέον στον πάτο»…

Η αντίληψη αυτή του κ. Ράιχνεμπαχ ίσως και να ερμηνεύει το γεγονός πως την ώρα που οι εισηγμένες ΔΕΚΟ δρομολογούν την μετοχοποίησή τους και την ώρα που ανακοινώνεται πρωτοφανές «μαχαίρι» στο κόστος της μισθοδοσίας τους, αρκετές από αυτές «γράφουν» στο ταμπλό της Σοφοκλέους νέο χαμηλό δωδεκαμήνου (βλέπε ΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠ, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ κατά τη συνεδρίαση της Παρασκευής).

Να σημειωθεί επίσης πως κατά την ίδια χρηματιστηριακή συνεδρίαση, σε νέο χαμηλό δωδεκαμήνου υποχρεώθηκαν και οι μεγαλύτεροι κατασκευαστικοί Όμιλοι (ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, J&P Άβαξ) μέσω των οποίων ελπίζεται πως θα υλοποιηθεί ένα πολύ μεγάλο κομμάτι των προσδοκώμενων επενδύσεων στη χώρα…

Και όλα αυτά, όταν στις προτεραιότητες της κυβέρνησης του κ. Λουκά Παπαδήμου είναι το ξεμπλοκάρισμα των μεγάλων αυτοχρηματοδοτούμενων έργων! Φαίνεται λοιπόν, πως η αγορά αμφιβάλλει έντονα για το κατά πόσο θα αποδώσουν (και) αυτή τη φορά οι σχετικές πρωτοβουλίες του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου.

Το γενικότερο κλίμα έντονης επιφυλακτικότητας για επενδύσεις προκύπτει και από την εξέταση των περιπτώσεων όπου Έλληνες ή ξένοι επενδυτές αποφάσισαν να τοποθετήσουν επιπλέον κεφάλαια σε Ομίλους που είναι εισηγμένοι στο Χρηματιστήριο της Αθήνας. Οι επενδυτές αυτοί είναι μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού και κυρίως έχουν εστιάσει το ενδιαφέρον τους σε εταιρείες που έχουν έντονο εξαγωγικό προσανατολισμό, ή/και διαθέτουν ένα ισχυρό στίγμα στην εγχώρια αγορά.

Ενδεικτικά αναφέρουμε τις μειοψηφικές τοποθετήσεις ξένων επενδυτών στην Folli-Follie Group, στην Κορρές, στην Marfin Investment Group, στις ελληνικές ιχθυοκαλλιέργειες (Δίας, Νηρέας, Σελόντα από το Linnaeus Fund), στα Μεταλλεία Χαλκιδικής (Κατάρ), κ.λπ.

Αντίθετα, οι όποιες άλλες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου εισηγμένων εταιρειών που υλοποιήθηκαν, έγιναν (σχεδόν αποκλειστικά) με την αναγκαστική συμμετοχή των παλαιών μετόχων… Χαρακτηριστική είναι η δήλωση ενός εξ’ αυτών στο Euro2day.gr, πως «οι δικοί μου με αποκάλεσαν κορόιδο που έβαλα κάμποσα φρέσκα εκατομμύρια ευρώ σε μια εταιρεία που το ταμπλό την αποτιμούσε μόλις στο 25% των νέων κεφαλαίων»…

Χαρακτηριστικό τέλος της αστάθειας που επικρατεί στην ελληνική οικονομία και του τρόπου με τον οποίο αντιμετωπίζουν την κατάσταση οι ξένοι επενδυτές, είναι και οι εξελίξεις στην Forthnet, όπου -σύμφωνα με πληροφορίες- οι ξένοι βασικοί μέτοχοι, ενώ ήταν έτοιμοι να καταβάλουν πολλά "ζεστά" εκατομμύρια στην ΑΜΚ της εταιρίας, δίστασαν μπροστά στις καταιγιστικές δυσμενείς εξελίξεις του τελευταίου διαστήματος κι αποφάσισαν να περιμένουν να ξεκαθαρίσει κάπως το τοπίο, προκειμένου τελικώς να επιτύχει η ΑΜΚ.

Η νέα ΓΣ της εταιρίας έχει προσδιοριστεί για την 15η Δεκεμβρίου με την προσδοκία ότι θα υπάρχει καλύτερη "ορατότητα".

Έκλεισε η στρόφιγγα

Μια άλλη διάσταση του προβλήματος, είναι πως όχι μόνο νέο χρήμα δεν μπαίνει στις επιχειρήσεις, αλλά και ότι η πλειονότητα των εισηγμένων εταιρειών έχει περιορίσει στο ελάχιστο το ύψος των νέων επενδύσεών της. Έτσι, βλέποντας τις μέχρι σήμερα δημοσιευθείσες λογιστικές καταστάσεις εννεαμήνου, διαπιστώνεται ότι:

• Υπάρχουν αρκετές εταιρείες που έχουν θετικές(!) επενδυτικές ταμιακές ροές, δηλαδή όχι μόνο δεν απέκτησαν μέσα στους πρώτους εννέα μήνες του 2011 πρόσθετα πάγια, αλλά ρευστοποίησαν κι από πάνω.

• Στις περισσότερες από τις εταιρείες που εμφανίζουν κάποιες επενδύσεις, το ύψος τους είναι συνήθως μικρότερο (ή και πολύ μικρότερο) από τις θετικές ταμιακές τους ροές από τη λειτουργική τους δραστηριότητα.

«Περιοριζόμαστε μόνο στις επενδύσεις συντήρησης των μονάδων μας» ανέφερε χαρακτηριστικά στο Euro2day.gr υψηλόβαθμο στέλεχος μεγάλης βιομηχανικής εταιρείας.

Στόχος πλέον των Ομίλων είναι η μείωση του δανεισμού τους και δεν είναι τυχαίο πως στην κατηγορία αυτή ανήκουν και εταιρείες που κατά το πρόσφατο μόλις παρελθόν πρωτοστατούσαν στην υλοποίηση μεγάλων επενδυτικών προγραμμάτων (πχ ΟΤΕ, Motor Oil, Τιτάν, κ.α.).

Αν σε όλα αυτά συνεκτιμηθεί το γεγονός ότι «αποχή» από τις επενδύσεις έχουν κάνει και οι τράπεζες, τότε ολοκληρώνεται η εικόνα της επενδυτικής καχεξίας που επικρατεί στην αγορά. Παράγοντες της αγοράς υποστηρίζουν πως οι τράπεζες -που παραδοσιακά αποτελούσαν μεγάλους πελάτες για αρκετούς κλάδους της οικονομίας, όπως για την πληροφορική, για τις εταιρείες επίπλων, κ.λπ.- έχουν «κατεβάσει ρολά» στις παραγγελίες τους.

Και επιπλέον, όχι μόνο δεν σχεδιάζουν να επεκταθούν στον τομέα τους, αλλά μάλλον θα προχωρήσουν και σε πώληση των θυγατρικών τους (ή έστω κάποιων θυγατρικών τους) στο εξωτερικό.

Οι συμπληγάδες

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, αρχικό ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα υπάρχει τόσο από το εσωτερικό, όσο κυρίως από το εξωτερικό. Ωστόσο, μια σειρά αβεβαιοτήτων ωθεί τους ενδιαφερόμενους να αναβάλουν μια τέτοια απόφαση «μέχρι νεωτέρας»…

Οι βασικοί λόγοι που συμβάλλουν στην επενδυτική απροθυμία είναι οι πέντε συμπληγάδες μέσω των οποίων καλούνται να… διέλθουν οι ελληνικές επιχειρήσεις. Και σύμφωνα με την αγορά, οι πέντε αυτές συμπληγάδες είναι:

Τα μεγάλα ποσά που οφείλει το ελληνικό δημόσιο στις επιχειρήσεις (κρατικές προμήθειες, επιστροφή ΦΠΑ, κ.λπ.). Το ανησυχητικό μάλιστα είναι πως με το πέρασμα του χρόνου, τα ποσά αυτά, μάλλον αυξητική, παρά μειωτική τάση καταγράφουν.

• Η αρνητική ψυχολογία των καταναλωτών που μαζί με τη μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος οδηγεί σε συνεχή πτώση του όγκου των λιανικών πωλήσεων. Ακόμη και με βάση τις (κατά κανόνα αισιόδοξες) προβλέψεις της τρόικας, ο όγκος των λιανικών πωλήσεων θα συνεχίσει να μειώνεται τουλάχιστον έως και το 2013…

• Η γενικότερη πολιτική και οικονομική αβεβαιότητα, με αποκορύφωμα την αγωνία για το αν η χώρα θα καταφέρει να παραμείνει στην Ευρωζώνη. «Όταν υπάρχουν δημοσιεύματα στο διεθνή τύπο που αμφισβητούν την ύπαρξη της ίδιας της Ευρωζώνης, το να επενδύεις στην Ελλάδα μοιάζει με εκείνον που βάφει το διαμέρισμα του τέταρτου ορόφου, όταν η πόλη απειλείται αύριο με σεισμό δέκα ρίχτερ» αναφέρει χαρακτηριστικά υψηλόβαθμο στέλεχος εισηγμένης εταιρείας.

• Το «κατέβασμα ρολών» από το τραπεζικό σύστημα σε ότι αφορά τη χορήγηση νέων δανείων. Το 2011 είναι το δεύτερο συνεχόμενο έτος όπου η πιστωτική επέκταση θα είναι αρνητική, ενώ το ίδιο αναμένεται τουλάχιστον και για το 2012.

• Ο μεγάλος πλέον κίνδυνος των επισφαλειών που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις όταν πουλάνε με πίστωση. Δεν είναι λίγες οι εταιρείες που απορρίπτουν πολλούς υποψήφιους πελάτες λόγω αυξημένου πιστωτικού κινδύνου, αλλά η συγκεκριμένη επιλογή δεν αποτελεί λύση. «Αρχικά, είχαμε σηκώσει πολύ ψηλά τον πήχη για να δώσουμε πίστωση σε Έλληνες πελάτες μας. Στη συνέχεια ωστόσο, αναγκαστήκαμε να τον χαμηλώσουμε γιατί θα μέναμε χωρίς πελάτες…» μας αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.

Λεφτά υπάρχουν… για τυχερά παιχνίδια

Από τις τέσσερις εισηγμένες εταιρείες που δραστηριοποιούνται ή προτίθενται να δραστηριοποιηθούν στην αγορά των τυχερών παιχνιδιών:

• Ο ΟΠΑΠ «σήκωσε» από τις τράπεζες αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, προκειμένου να διευρύνει την περίοδο άσκησης του μονοπωλίου του και να επεκταθεί στις νέες μορφές στοιχηματισμού που θα επιτραπούν.

• Avenir και Dionic θα προχωρήσουν στην έκδοση μετατρέψιμων σε μετοχές ομολογιακών δανείων με παραίτηση των παλαιών μετόχων, ενώ η Centric μετέτρεψε τον Ιούνιο σε μετοχές μεγάλο ομολογιακό δάνειο που είχε συνάψει κατά το παρελθόν.

Άρα, για επενδύσεις λοιπόν στην αγορά τυχερών παιχνιδιών -ακόμη και στην Ελλάδα της κρίσης- φαίνεται πως «λεφτά υπάρχουν»…


* To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v