Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς βλέπουν το 2012 οι εξαγωγικές εταιρείες

Εταιρείες κρατικού ενδιαφέροντος και όμιλοι με μεγάλες εξαγωγικές επιδόσεις: είναι οι δύο κατηγορίες μετοχών που κατά κανόνα έχουν επιδείξει μέχρι σήμερα καλύτερη συμπεριφορά στο ταμπλό του Χ.Α. Τα σενάρια για το 2012.

Πώς βλέπουν το 2012 οι εξαγωγικές εταιρείες
Οι εταιρείες κρατικού ενδιαφέροντος και οι όμιλοι με μεγάλες εξαγωγικές επιδόσεις είναι οι δύο κατηγορίες μετοχών που κατά κανόνα έχουν επιδείξει μέχρι σήμερα καλύτερη συμπεριφορά από τον Γενικό Δείκτη στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου της Αθήνας.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι οι περισσότερες από τις εταιρείες αυτών των κατηγοριών πέρυσι κατάφεραν είτε να σημειώσουν ικανοποιητική επίδοση στην «κάτω γραμμή» της κατάστασης των αποτελεσμάτων χρήσεως είτε ακόμη και να βελτιώσουν σε σημαντικό βαθμό την καθαρή τους κερδοφορία.

Ενδεικτικά αναφέρουμε την ανοδική κερδοφορία εξαγωγικών ομίλων όπως S&B Βιομηχανικά Ορυκτά, Πλαστικά Κρήτης, Πλαστικά Θράκης, Αφοί Καράτζη, Ικτίνος, Flexopack, Folli Follie Group, Καρέλιας, Ελληνικά Καλώδια, Μέτκα, Σωληνουργεία Κορίνθου κ.ά.

Ζητούμενο βέβαια είναι το κατά πόσον τα λεγόμενα εξαγωγικά χαρτιά θα μπορέσουν να τα πάνε εξίσου καλά ή και ακόμη καλύτερα μέσα στη φετινή χρονιά. Είναι αλήθεια ότι το κλίμα είναι πολύ περισσότερο συγκρατημένο σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, και φέτος επικρατεί περίσκεψη σε σχέση με τον περυσινό ενθουσιασμό. Παράγοντες που έχουν συμβάλει στην επιδείνωση του κλίματος είναι οι εξής:

• Η σαφής επιβράδυνση σε πολλές οικονομίες, που πέρυσι κατέγραφαν ρυθμούς ανόδου - έστω και συγκρατημένους.
• Ο φόβος για νέα ανοδική τάση στις τιμές του πετρελαίου και των άλλων εμπορευμάτων, γεγονός που θα αυξήσει το κόστος παραγωγής, σε μια περίοδο όπου δύσκολα μπορεί να μετακυλιστεί το σύνολο αυτής της αύξησης στους πελάτες του εξωτερικού.
• Ο αυξημένος ειδικός φόρος στα καύσιμα, όπως και οι αλλαγές στα τιμολόγια της ΔΕΗ, που έχουν επηρεάσει ανοδικά το σκέλος των εξόδων.
• Ο συνδυασμός των αυξημένων ποσών που οφείλονται στις εξαγωγικές εταιρείες από επιστροφή ΦΠΑ και η συνεχής άνοδος στα επιτόκια χορηγήσεων των τραπεζών.

Απέναντι σε όλα αυτά, βέβαια, οι διοικήσεις των ελληνικών ομίλων θα καταβάλουν εντονότερες προσπάθειες στο μέτωπο των εξαγωγών, καθώς η κατάσταση στο εσωτερικό της χώρας περιμένουν πως θα επιδεινώνεται από χρόνο σε χρόνο. Ήδη, έχουν γίνει κινήσεις για την ενίσχυση θυγατρικών του εξωτερικού, για αναβάθμιση των δικτύων προώθησης και των logistics στο εξωτερικό, για άνοιγμα νέων αγορών, για στροφή της παραγωγής προς προϊόντα που μπορούν να απορροφηθούν περισσότερο στο εξωτερικό κ.λπ.

Επιπλέον, πιθανό μαξιλάρι ασφαλείας για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις ίσως να αποτελέσει και η μείωση του εργατικού κόστους αν αυτές επιδιώξουν να εκμεταλλευθούν τις φετινές αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο. Οι κερδοφόρες εξαγωγικές εταιρείες δεν φαίνεται -μέχρι στιγμής τουλάχιστον- να συγκαταλέγονται στις πρώτες που θα προχωρήσουν σε μειώσεις μισθών, αλλά και σε περίπτωση όπου τελικά το κάνουν, το πιθανότερο είναι πως δεν θα εξαντλήσουν τα όρια, τουλάχιστον για τους εργαζόμένους χαμηλών εισοδημάτων.

Αντίθετα, μεγαλύτερες περικοπές αναμένονται είτε στις ζημιογόνες εξαγωγικές, είτε σε εξαγωγικούς ομίλους με μεγάλα δανειακά ανοίγματα στις τράπεζες.

Στον θετικό επηρεασμό των εξαγωγικών ελληνικών εταιρειών από τη μείωση του κόστους εργασίας αναφέρεται και η Alpha Bank. Σύμφωνα με το πρόσφατο οικονομικό της δελτίο, επειδή η ελληνική συμμετοχή στα διεθνώς εμπορεύσιμα ευρωπαϊκά προϊόντα είναι πολύ μικρή, «η μείωση του εγχώριου σχετικού κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος και η μείωση της εγχώριας ζήτησης δεν επηρεάζουν τις τιμές των εισαγόμενων και των εξαγόμενων προϊόντων. Επηρεάζονται μόνο οι τιμές των μη εμπορεύσιμων προϊόντων, καθώς και το κόστος παραγωγής-διάθεσης των διεθνώς εμπορεύσιμων προϊόντων. Επηρεάζουν δηλαδή το περιθώριο κέρδους των εγχώριων επιχειρήσεων στους κλάδους που παράγουν διεθνώς εμπορεύσιμα προϊόντα».

Τι βλέπουν οι εταιρείες

Στην S&B Βιομηχανικά Ορυκτά, παρά το γεγονός ότι αναγνωρίζονται δυσκολίες, η διοίκηση αναμένει το 2012 βελτίωση του κύκλου εργασιών και των αποτελεσμάτων.

Την αισιοδοξία της για τη φετινή πορεία εκφράζει και η διοίκηση της Πλαστικά Κρήτης. «Είμαστε αισιόδοξοι για την πορεία του ομίλου και εκτιμάμε ότι το τελικό αποτέλεσμα του 2012 θα κυμανθεί στο ίδιο επίπεδο με το αντίστοιχο του 2011. Βλέπουμε αύξηση στη ζήτηση των προϊόντων μας και θεωρούμε ότι η τάση αυτή θα συνεχιστεί», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ανοδικά ξεκίνησε το πρώτο τρίμηνο του 2012 για τα Πλαστικά Θράκης, χωρίς ωστόσο η διοίκηση της εισηγμένης να μπορεί να διαβεβαιώσει για τη συνέχιση της ανοδικής πορείας. «Αναφορικά με την πορεία του πρώτου τριμήνου, προβλέπεται να συνεχιστούν οι ανοδικοί ρυθμοί του 2011, σε επίπεδο τόσο πωλήσεων όσο και κερδών. Για το υπόλοιπο της τρέχουσας χρήσης, η διοίκηση του ομίλου εξακολουθεί να διατηρεί τις επιφυλάξεις της όσο το διεθνές περιβάλλον παραμένει ασταθές και δημιουργεί αβεβαιότητα για την πορεία της ζήτησης και των τιμών των πρώτων υλών», επισημαίνει η εισηγμένη.

Συγκρατημένη αισιοδοξία για καλό αποτέλεσμα, παρά τη μεγάλη αβεβαιότητα, εκφράζει για το 2012 η διοίκηση της Flexopack. Ο ελληνικός όμιλος κάνει λόγο για σημαντικές μεταβολές στην τιμή του πετρελαίου, που επηρεάζουν αναπόφευκτα το κόστος των πρώτων υλών, αλλά και για την οικονομική κρίση που πλήττει αρκετές από τις γεωγραφικές αγορές, στις οποίες δραστηριοποιείται ο όμιλος.

Έμφαση στη μείωση του κόστους και στις ταμειακές ροές αναμένεται να δώσει το 2012 ο όμιλος ΒΙΟΧΑΛΚΟ. «Οι δυσμενείς τάσεις που επικράτησαν στην ελληνική, αλλά και στην παγκόσμια αγορά κατά το 2011 αναμένεται να δημιουργήσουν περαιτέρω δυσχερές περιβάλλον και το 2012, αν δεν βελτιωθούν παράγοντες όπως η δυσμενής χρηματοδότηση, το υψηλό χρηματοδοτικό και ενεργειακό κόστος, ώστε να ομαλοποιηθούν οι αγορές».

Με συγκρατημένη αισιοδοξία βλέπει τις εξελίξεις στις διεθνείς αγορές και η Motor Oil, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά το εξαγωγικό της κομμάτι. Η ομαλοποίηση της αγοράς της Λιβύης άνοιξε εκ νέου μια παλιά εξαγωγική αγορά για την ελληνική εταιρεία. Όσο για το ενδεχόμενο μείωσης της ζήτησης στο εξωτερικό, αυτό θα πλήξει περισσότερο τα λιγότερο εκσυγχρονισμένα διυλιστήρια της Ευρώπης, που δεν θα μπορέσουν να αντέξουν στον ανταγωνισμό (ενδεικτικό είναι το παράδειγμα της αναστολής της παραγωγής των διυλιστηρίων της Petroplus).


* To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v