Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Reuters: Το ΔΝΤ πιέζει την ΕΕ για κούρεμα "OSI"

Κούρεμα του ελληνικού χρέους που κατέχει ο "επίσημος" τομέας ζητά το ΔΝΤ, αλλά η ΕΕ αρνείται, υποστηρίζει το Reuters. "Παράταση" αλλά όχι νέα χρηματοδότηση προτιμούν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι. Οι γερμανικές εκλογές.

Reuters: Το ΔΝΤ πιέζει την ΕΕ για κούρεμα OSI
Οι εντάσεις μεταξύ της ΕΕ και του ΔΝΤ έχουν αυξηθεί, δήλωσαν στο Reuters ελληνικές κυβερνητικές πηγές, σημειώνοντας ότι οι αξιωματούχοι του Ταμείου θέλουν να υπάρξει κούρεμα των ελληνικών ομολόγων του επίσημου τομέα (OSI).

Την ίδια ώρα οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι προτιμούν να δώσουν στην Ελλάδα περισσότερο χρόνο για την επίτευξη των στόχων, παρά να δώσουν το πράσινο φως στο "OSI".

"Το πρόβλημα δεν είναι ανάμεσα στο ΔΝΤ και την Αθήνα, είναι ανάμεσα στο ΔΝΤ και την ΕΕ" ανέφερε Έλληνας κυβερνητικός αξιωματούχος. Όπως σημειώνει το Reuters η άποψη αυτή επιβεβαιώθηκε και από πηγές στις Βρυξέλλες και στην Ουάσινγκτον.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αντιστέκονται στις πιέσεις του ΔΝΤ για επιπρόσθετη χρηματοδότηση της Ελλάδας, καθώς αντιμετωπίζουν ήδη μεγάλη δυσαρέσκεια από τους ψηφοφόρους τους για τα πακέτα διάσωσης, ενώ δεν έχουν ακόμα ξεκαθαρίσει το τοπίο με την Ισπανία και την Ιταλία.

"H Ευρώπη θέλει περισσότερο χρόνο για να δει τι θα γίνει με την Ισπανία και την Ιταλία, ίσως μετά τις γερμανικές εκλογές το 2013" σημείωσε ο Έλληνας αξιωματούχος. "Το ΔΝΤ θέλει η Ευρώπη να βρει τώρα μια συνολική λύση για τα προβλήματα της" πρόσθεσε.

Το ΔΝΤ, οι μεγαλύτεροι συνδρομητές του οποίου είναι οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία, η Σαουδική Αραβία, η Κίνα και η Ρωσία, πιστεύει ότι μια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι απαραίτητη αυτή τη στιγμή για να μπορέσει η Ελλάδα να επιτύχει τους στόχους της.

Το Ταμείο ασκεί πιέσεις στην ΕΕ να δεχθεί κούρεμα του ελληνικού χρέους που έχει στην κατοχή του ο επίσημος τομέας. "Είναι ξεκάθαρο στο ΔΝΤ ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί ή περισσότερο χρόνο ή περισσότερα χρήματα ή και τα δύο", σημείωσε αξιωματούχος του ΔΝΤ.

Η Ελλάδα έχει ζητήσει από τους δανειστές της επιμήκυνση δύο ετών, κάτι που όπως σημείωσε την Τρίτη ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, θα στοιχίσει 13 με 15 δισ. ευρώ επιπλέον.

Ένα τέτοιο ποσό μπορεί να καλυφθεί με την έκδοση βραχυπρόθεσμου χρέους ή με μια μετακύλιση του ελληνικού χρέους που κατέχει η ΕΚΤ.

Η Γαλλία τάσσεται υπέρ της διετούς παράτασης, ενώ σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο η Γερμανία δεν φαίνεται να έχει αντιρρήσεις.

Ωστόσο, όπως υποστήριξε ελληνική κυβερνητική πηγή, από όλες αυτές τις επιλογές το ΔΝΤ προτιμά να δει τους Ευρωπαίους να δέχονται απώλειες στα δάνεια που έχουν δώσει στην Ελλάδα, μπλοκάροντας την όποια συμφωνία μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και τρόικας.

"Το ΔΝΤ θέλει αναδιάρθρωση του επίσημου τομέα, αλλά δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό" επεσήμανε ο αξιωματούχος. "Κανείς άλλος δεν το θέλει", πρόσθεσε.

Αξιωματούχοι που συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης και των μελών της τρόικας την περασμένη εβδομάδα, ανέφεραν ότι το κλίμα ήταν εξαιρετικά τεταμένο, με τον Γιάννη Στουρνάρα να απειλεί με παραίτηση τον Paul Thomsen.

"Aυτή τη στιγμή τίποτα δεν ικανοποιεί τον Thomsen" σημείωσε Έλληνας αξιωματούχος. "Την προηγούμενη φορά που ήταν εδώ η τρόικα, συμφωνήσαμε ότι από περικοπές μισθών και συντάξεων θα προέλθουν 5 με 5,5 δισ. ευρώ. Τώρα έχουμε ανέβει στα 7,5 με 8 δισ. ευρώ και δεν είναι αρκετά".

Αν η Ελλάδα αποκλίνει σημαντικά από τους στόχους του πακέτου διάσωσης, το Ταμείο μπορεί να δεχθεί επικρίσεις από τα μέλη του ότι δεν αντιμετωπίζει με τον ίδιο τρόπο τα κράτη που χρηματοδοτεί. Αναλυτές έχουν υποστηρίξει ότι μπορεί ακόμα και να αποσυρθεί από τη συμφωνία για την Ελλάδα.

"Θεωρητικά, το ΔΝΤ μπορεί να αποσυρθεί από τη συμφωνία αν δεν πιστεύει ότι η διάσωση ικανοποιεί τα κριτήρια" δήλωσε ο Ben May της Capital Economics.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v