Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα τέσσερα μεγάλα στοιχήματα του 2013

Τα σημεία-κλειδιά που θα κρίνουν αν το 2013 θα δούμε την οικονομία να σταθεροποιείται. Η διάχυση ρευστότητας στην αγορά και οι ιδιωτικοποιήσεις. Τα επενδυτικά σχέδια και οι επτά κλάδοι του Χ.Α. που είναι στο στόχαστρο.

Τα τέσσερα μεγάλα στοιχήματα του 2013
Αν δεχτούμε πως η αρχή είναι το ήμισυ του παντός, τότε η αρχή έγινε και η ελληνική οικονομία βρίσκεται στη… μέση του δρόμου προς τη σταθεροποίηση (αρχικά) και την ανάπτυξη (στη συνέχεια).

Βέβαια, η πρώτη επιτυχία της ελληνικής κυβέρνησης περιορίζεται στον χώρο των εντυπώσεων και των προσδοκιών, με τις τιμές των μετοχών και των ομολόγων να παρουσιάζουν άνοδο, με τις καταθέσεις σταδιακά να επιστρέφουν, με τη Standard & Poor’s να αναβαθμίζει μάλλον… αιφνιδίως την οικονομία μας, με τους ξένους οίκους να αναβάλλουν τα σενάρια του Grexit και με τις πρώτες κινήσεις των ξένων επενδυτών να παίρνουν σάρκα και οστά…

Ο διοικητής της ΤτΕ, Γ. Προβόπουλος, δήλωσε πως η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας πιθανόν να έρθει νωρίτερα απ’ ό,τι προβλέπεται. Με θερμά λόγια για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας μίλησε επίσης και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Βέρνερ Χόγερ. Χαρακτηριστικό είναι πως η ΕΤΕπ, σε αντίθεση με τη σκληρή στάση που τήρησε στο παρελθόν προς την Ελλάδα, τώρα όχι μόνο άρχισε ήδη να απελευθερώνει δάνεια προς τη χώρα, αλλά προτίθεται και να αυξήσει το συγκεκριμένο ποσό τα αμέσως επόμενα χρόνια. Βέβαια, ο ίδιος προειδοποίησε ότι η διαδικασία ανάκαμψης θα απαιτήσει πάνω από μία δεκαετία.

Στην πράξη, πολλοί είναι οι ξένοι επενδυτές που έχουν αρχίσει να αναζητούν ευκαιρίες στην Ελλάδα, πιστεύοντας πως η χώρα δεν θα σβήσει από τον χάρτη, πως η ναυτιλία της, ο τουρισμός της και πολλές άλλες δραστηριότητες δεν θα εξαφανιστούν και φυσικά πως η έξοδος από την κρίση δεν θα αργήσει ιδιαίτερα. Μάλιστα, κάτι τέτοιο φαίνεται και από τις αγοραστικές παρεμβάσεις ξένων θεσμικών στο Χ.Α. ή ακόμη και από την καμπάνια που κάνει η Saxo Bank για να προσελκύσει Ρώσους και άλλους ιδιώτες επενδυτές στο Χ.Α.


Οι ανησυχίες και τα σημεία-κλειδιά

Η κατάσταση βέβαια δεν είναι ρόδινη. Οι επιχειρηματίες αντιλαμβάνονται την αγωνία των πολιτικών να δημιουργήσουν κλίμα θετικών προσδοκιών, ωστόσο πιστεύουν πως θα πρέπει να γίνουν πολλά ακόμη ώστε η πραγματική οικονομία να ξεκινήσει να σταθεροποιείται από το δεύτερο μισό του 2013.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τους παράγοντες της αγοράς, τέσσερα είναι τα βασικά στοιχήματα που θα πρέπει να κερδηθούν μέσα στο 2013, και μάλιστα καλό θα ήταν η νίκη αυτή να διαφανεί από τους πρώτους κιόλας μήνες του νέου έτους:

• Διοχέτευση ρευστότητας στην πραγματική οικονομία.
• Ταχεία πρόοδος των ιδιωτικοποιήσεων και κυρίως της προσέλκυσης επενδύσεων από το εξωτερικό.
• Γρήγορη επανακεφαλαιοποίηση τραπεζών και κυρίως άμεση δράση των ελληνικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στις επιχειρήσεις που αξίζουν τον κόπο.
• Αναβαθμισμένη λειτουργία του κράτους.


Πού ποντάρει το Χ.Α.

Το 2013, όμως, ξεκινά με ευνοϊκότερους οιωνούς σε σχέση με πέρσι αφού στην ελληνική οικονομία θα εισρεύσουν σημαντικά ποσά στο α΄ τρίμηνο του 2013.

Οι περισσότεροι παρατηρητές της αγοράς, παρότι κρατούν χαμηλό προφίλ στις προβλέψεις τους, είναι πολύ αισιόδοξοι για την πορεία των μετοχών το 2013 και εκτιμούν ότι το Χ.Α. θα ξεκινήσει από πολύ νωρίς να δείχνει τα δόντια του. Η επενδυτική ψυχολογία μπορεί να μη βρίσκεται στο ζενίθ της, ωστόσο η αγορά ολοκληρώνει το έτος με μια σημαντική αναβάθμιση από τον οίκο αξιολόγησης S&P και με μία ψήφο εμπιστοσύνης από την Ευρώπη.

Η κατάσταση στο Χ.Α. ευνοείται και από τις προβλέψεις για τις ευρωπαϊκές μετοχές συνολικά. Παρά τα προβλήματα και την ύφεση, οι εκτιμήσεις για την Ευρώπη είναι πιο θετικές απ’ ό,τι το 2012. Οι ενέσεις ρευστότητας από τις κεντρικές τράπεζες είναι οι βασικές αιτίες που οι μετοχές είναι και φέτος οι πρώτες επιλογές των διεθνών οίκων.

Με βάση τα προηγούμενα και σύμφωνα με το καλό σενάριο, από το Χ.Α. μπορούν να ξεχωρίσουν οι εξής:

ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ: Ο ΟΤΕ ξεχωρίζει, καθώς διαπραγματεύεται πλέον κοντά στα 2,5 δισ. ευρώ με απόδοση 78% το 2012. Ο ΟΤΕ είναι η πρώτη ελληνική μετοχή που προεξοφλεί το χαμηλότερο country risk, ενώ εμφανίζει ελκυστική σχέση ρίσκου και πιθανής απόδοσης συγκρινόμενη με τα telecoms στην Ευρώπη και χαμηλούς δείκτες αποτίμησης σε όρους ταμειακής ροής. Η μέση τιμή-στόχος είναι τα 5 ευρώ, ωστόσο υπάρχει ο φόβος για delisting από την Deutsche Telekom.


ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΑ: Η Motor Oil ξεχωρίζει με τιμή-στόχο πάνω από τα 9 ευρώ ανά μετοχή και εκτιμώμενο P/E το 2013 στις 6 φορές έναντι 11,6 φορών για τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ενώ ο δείκτης EV/EBITDA εκτιμάται στις 6,4 φορές το 2013 έναντι 7,4 για τον μέσο ευρωπαϊκό όρο. Η εταιρεία θα συνεχίσει να είναι στο focus list των ξένων, ενώ η Barclays Capital, η Citigroup, η Merrill Lynch, η D.B. και η UBS είναι θετικές για τη μετοχή.


ΤΥΧΕΡΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ: Η μετοχή του ΟΠΑΠ ξεχωρίζει από τον κλάδο τυχερών παιχνιδιών και το 2013 θα είναι ξεχωριστό έτος για τον οργανισμό. Παρότι δεν εντυπωσίασε με τις επιδόσεις στο ταμπλό, ο ΟΠΑΠ αποτελεί ίσως την πιο φρέσκια προσθήκη των θεσμικών στις επιλογές τους. Η μετοχή είναι μεγάλο στοίχημα αφού για πολλούς είναι το πιο καλό proxy για την έκθεση στην Ελλάδα, ενώ για άλλους το ακριβώς αντίθετο!


ΕΝΕΡΓΕΙΑ: Η ΔΕΗ είναι ένα από τα πιο ενδεικτικά Greek plays, όπως λέγονται οι μετοχές που δίνουν έκθεση στην ελληνική αγορά, και, παρότι τα αποτελέσματα εννεαμήνου ήταν κατώτερα των προσδοκιών, η μετοχή συνεχίζει σε νέα υψηλά 12 μηνών διασπώντας και τα 5,5 ευρώ.

Η Τέρνα Ενεργειακή με απόδοση +133% στο 2012 έχει ξεπεράσει όλες τις εκτιμήσεις της αγοράς, ενώ στο τέλος του 2013 ή στις αρχές του 2014 σε μεγάλο βαθμό θα έχει αυξήσει τη δυναμικότητά της στα 650 MW από 498 MW τώρα, με σημαντικά έσοδα τα επόμενα χρόνια. Η είσοδός της στον δείκτη FTSE Large Cap θα ευνοήσει τις εισροές κεφαλαίων, ενώ η τιμή-στόχος είναι στα 3,4 ευρώ.


ΕΜΠΟΡΙΟ-ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΑΓΑΘΑ: Για την Jumbo και τη Folli Follie το 2012 ήταν καλύτερο τόσο λειτουργικά όσο και μετοχικά. Η Jumbo επιδεικνύει μεγάλη ανθεκτικότητα και απόδοση 62% στο ταμπλό του Χ.Α., ενώ για τη δεύτερη, η δραστηριοποίηση στο εξωτερικό και οι ξένοι επενδυτές στο μετοχικό της κεφάλαιο είναι ευνοϊκά δείγματα. Οι αποτιμήσεις και των δύο είναι ελκυστικές με περίπου 8-8,5 φορές τα καθαρά κέρδη του 2013 και, πλέον, αρνητικά περιθώρια ανόδου από τις τιμές-στόχους τους.


ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ: Για τον ΟΛΠ οι προβλέψεις για τα κέρδη του 2013 είναι θετικές. Η Alpha Finance συνιστά 27 ευρώ ως τιμή-στόχο ανά μετοχή και τα περιθώρια ανόδου εμφανίζονται υψηλά. Για τη Μέτκα, μπορεί οι επιδόσεις το 2012 να ήταν χαμηλότερες από το 2011, ωστόσο βάσει του 2013 αποτιμάται 7,6 φορές τα κέρδη και η μέση τιμή-στόχος είναι τα 9,5 ευρώ ανά μετοχή.


ΠΡΩΤΕΣ ΥΛΕΣ-ΚΟΙΝΗ ΩΦΕΛΕΙΑ: Οι μετοχές της S&B Βιομ. Ορυκτά και της Frigoglass από τους κλάδους των πρώτων υλών και των βιομηχανικών αγαθών και ο τίτλος της ΕΥΔΑΠ από τον κλάδο κοινής ωφέλειας ξεχωρίζουν. Για τη μετοχή της S&B, η απόδοση του 2012 είναι +42%, ενώ τα EPS του 2013 κινούνται ανοδικά. Για τη Frigoglass, το 2013 θα πρέπει να είναι πολύ καλύτερο από το 2012, ενώ στο ταμπλό η απόδοσή της ήταν +44%.


***To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v