Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι περιμένουν 8 CEO από την ανακεφαλαιοποίηση

Οκτώ γνωστά επιχειρηματικά ονόματα του ΧΑ μιλούν για τις προσδοκίες της αγοράς από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Τι ζητούν και τι υποστηρίζουν πως δεν θα πρέπει να επαναληφθεί.

Τι περιμένουν 8 CEO από την ανακεφαλαιοποίηση
Η παροχή λελογισμένης ρευστότητας στην οικονομία και η αποκλιμάκωση των επιτοκίων είναι τα δύο βασικά αιτήματα της αγοράς από τον χρηματοπιστωτικό τομέα της χώρας, μετά τη δρομολογούμενη επανακεφαλαιοποίησή του.

Οι εκπρόσωποι των επιχειρήσεων είναι συγκρατημένοι στις εκτιμήσεις τους: δε θεωρούν την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών πανάκεια ούτε και πιστεύουν πως θα πρέπει να επαναληφθούν φαινόμενα άκρατης χρηματοδότησης, που συνέβαιναν πριν από την έναρξη της οικονομικής κρίσης.

Αντίθετα, εκφράζεται η άποψη πως οι νέες χρηματοδοτήσεις θα πρέπει να εστιάσουν στις επιχειρήσεις που έχουν δείξει καλά δείγματα γραφής και των οποίων οι μέτοχοι δείχνουν διάθεση να τις στηρίξουν. Όσο για τη χρηματοδότηση τέτοιων επιχειρήσεων, θα πρέπει να γίνει με ρεαλιστικό τρόπο -βασισμένη στις τρέχουσες επιδόσεις τους- και με χαμηλότερα επιτόκια, καθώς ο κίνδυνος της χώρας έχει περιοριστεί δραστικά.





Ευρυπίδης Δοντάς, πρόεδρος του ΣΕΒ Θεσσαλίας-Κεντρικής Ελλάδας, πρόεδρος της  Επίλεκτος Κλωστοϋφαντουργία

Θεωρώ πως είναι ωφέλιμο οι τράπεζες να παραμείνουν ελληνικές και καλώ τόσο τους επιχειρηματίες όσο και τους λοιπούς ιδιώτες επενδυτές που μπορούν να συμμετάσχουν στις επικείμενες αυξήσεις κεφαλαίου.


Σίγουρα στο παρελθόν έγιναν κάποια λάθη και υπερβολές από τους τραπεζίτες -σε αυτό ενδεχομένως να ευθύνεται και το κράτος-, όμως για να έρθει ανάπτυξη στην οικονομία οι τράπεζες θα πρέπει να παραμείνουν σε ελληνικά χέρια και σε άτομα που γνωρίζουν τις πραγματικές ανάγκες της ελληνικής επιχείρησης.

Μια εταιρεία από το επανακεφαλαιοποιημένο τραπεζικό σύστημα θα ήθελε τη ρευστότητα που χρειάζεται, στον σωστό χρόνο και με κόστος χρηματοδότησης ανάλογο με τις εταιρείες που ανταγωνίζεται στο εξωτερικό.

Οι τράπεζες θα πρέπει να είναι προσεκτικές και να μην υπερχρηματοδοτούν τις επιχειρήσεις, αλλά να προσφέρουν ρευστότητα με βάση αξιόπιστα business plans και να παρεμβαίνουν πολλές φορές για να προφυλάσσουν τις επιχειρήσεις. Οι τράπεζες μάλιστα μπορούν να αποτελέσουν και έναν μηχανισμό στροφής της οικονομίας σε κλάδους με εξειδίκευση και προστιθέμενη αξία.


Στέφανος Μανέλλης, διευθύνων σύμβουλος της Δίας Iχθυοκαλλιέργειες

Η επικείμενη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών αναμένεται από την πλειονότητα των ελληνικών επιχειρήσεων ως πανάκεια για τη λύση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ίδιες, αλλά και η ελληνική οικονομία στο σύνολό της.
Θεωρώ ότι ίσως έχει υπερεκτιμηθεί η δυνατότητα των τραπεζών και όχι οι προθέσεις τους.

Αυτό που σίγουρα απαιτείται άμεσα είναι η ορθολογικοποίηση του χρηματοοικονομικού κόστους σε επίπεδα 4%-5%, έξοδο στο οποίο στήριζαν την ανάπτυξή τους τα τελευταία χρόνια, και όχι στο διπλάσιο που επιβαρύνονται σήμερα μετά τη χρηματοοικονομική κρίση.

Επίσης, είναι απαραίτητη η διατήρηση των πιστωτικών χρηματοδοτικών ορίων στα προ της κρίσης επίπεδα, βεβαίως με την προϋπόθεση ότι οι προοπτικές και τα business plans των εταιρειών το αιτιολογούν αλλά και με συνυπολογισμό του ρίσκου και των αλυσιδωτών συνεπειών που θα αναλάβουν οι τράπεζες στην αντίθετη περίπτωση όπου λόγω αποφάσεων μείωσης της έκθεσης οδηγήσουν κάποιες από αυτές στη χρεοκοπία.


Γιώργος Ρούσσος, διευθύνων σύμβουλος της Revoil

Οι σχέσεις της Revoil με τις τράπεζες ήταν και παραμένουν καλές. Σε γενικότερο επίπεδο, οι τράπεζες θα πρέπει να εξετάσουν με τη σημασία που πρέπει τις σωστές και νοικοκυρεμένες επιχειρήσεις, που έχουν να επιδείξουν αξιόπιστη πορεία τα τελευταία χρόνια. Αυτές τις εταιρείες θα πρέπει να τις χρηματοδοτήσουν και να τις διευκολύνουν, ανάλογα με το business plan που θα τους παρουσιάσουν. Οι υπερβολές του παρελθόντος με την άκρατη χρηματοδότηση δεν θα πρέπει να επαναληφθούν.

Σε ό,τι αφορά το ύψος των επιτοκίων, πιστεύω πως θα πρέπει να μειωθεί κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες. Σήμερα, το υψηλό κόστος χρηματοδότησης αποτελεί μεγάλο βάρος τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τα νοικοκυριά.


Γιάννης Αληγιζάκης, διευθύνων σύμβουλος της ΕΛΙΝΟΪΛ

Τα τρία προηγούμενα χρόνια ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετώπισαν οι εταιρείες πετρελαιοειδών και τα πρατήρια καυσίμων, λόγω της φύσης του κλάδου που απαιτεί σημαντικά κεφάλαια κίνησης, ήταν η δυσκολία δανεισμού και η συνεπαγόμενη έλλειψη ρευστότητας.

Η κατάσταση επιβαρύνθηκε ακόμη περισσότερο από την εξομοίωση των ειδικών φόρων στο πετρέλαιο κίνησης και στο θέρμανσης, η οποία οδήγησε σε πενταπλασιασμό του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης και αύξησε δραματικά τις ανάγκες σε κεφάλαια κίνησης, με δεδομένο ότι αυτοί οι φόροι προκαταβάλλονται στο κράτος.

Σταδιακά, αυτή η δυσκολία δανεισμού μετατράπηκε και σε περιορισμό πιστώσεων αφού οι εταιρείες άρχισαν να μειώνουν τις ημέρες εξόφλησης, κινούμενες όσο το δυνατόν πλησιέστερα στην κατεύθυνση εξόφλησης των συναλλαγών μετρητοίς. Παράλληλα, τα υψηλά επιτόκια έχουν καταστήσει τον δανεισμό εκτός από δύσκολο και ακριβό.

Ελπίζουμε ότι μετά την ανακεφαλαιοποίηση θα υπάρξει η δυνατότητα στις τράπεζες να αυξήσουν την παροχή ρευστότητας στην αγορά αλλά και να αποκλιμακώσουν τα υψηλά επιτόκια δανεισμού. Μια τέτοια κίνηση θα βοηθούσε ουσιαστικά την επανεκκίνηση της οικονομίας και θα έδινε ανάσα σε αρκετές επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν παγώσει τις δραστηριότητές τους όχι απαραίτητα γιατί δεν είναι παραγωγικές ή γιατί δεν έχουν ζήτηση τα προϊόντα τους, αλλά επειδή στερούνται κεφάλαια κίνησης.


Δημήτρης Κωστόπουλος, πρόεδρος της Mevaco

Οι επιχειρήσεις ζητούν επειγόντως ρευστότητα. Εμείς στη Mevaco δεν αντιμετωπίζουμε πρόβλημα στο να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας, στην αγορά όμως συμβαίνουν αγριότητες που δεν μας αφήνουν ανεπηρέαστους. Αναγκαζόμαστε πολλές φορές να χρηματοδοτούμε εμείς τους πελάτες μας.
Γενικότερα, στις μέρες μας, οι περισσότερες επιχειρήσεις ζητούν μετρητά ακόμη και από πελάτες δεκαετιών, ακόμη και για αγορές πολύ μικρού ύψους. Υπάρχουν επίσης περιπτώσεις όπου οι τράπεζες δεν εκταμιεύουν ούτε καν εγκεκριμένα από τις ίδιες δάνεια, φέρνοντας σε δυσχερή θέση τους πελάτες τους.


Γιώργος Δημητρίου, πρόεδρος της Γ.Ε. Δημητρίου

Οι τράπεζες θα πρέπει να δουν μετά την επανακεφαλαιοποίησή τους όχι μόνο το ζήτημα της ρευστότητας, αλλά και το ύψος των επιτοκίων με το οποίο επιβαρύνουν τουλάχιστον τους καλούς τους πελάτες. Βλέπω πάντως πως κάποιες τράπεζες έχουν ήδη αρχίσει να προσανατολίζονται σε τέτοιες κινήσεις, πριν από την ολοκλήρωση της επανακεφαλαιοποίησής τους. Αυτά ανέφερε ο πρόεδρος και CEO της εισηγμένης εταιρείας, στο πλαίσιο της πρόσφατης τακτικής γενικής συνέλευσης της εισηγμένης.


Νίκος Χαλκιόπουλος, γενικός διευθυντής χαρτοφυλακίου της Ευρωπαϊκής Πίστης

Το βασικό ζητούμενο είναι η παροχή ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, καθώς αυτό επηρεάζει έμμεσα τη δραστηριότητα των ασφαλιστικών εταιρειών. Καλύτερη ρευστότητα για ιδιώτες και επιχειρήσεις σημαίνει ταχύτερη είσπραξη των ασφαλίστρων, λιγότερες ρευστοποιήσεις παλαιών συμβολαίων και φυσικά δυνατότητα δημιουργίας νέας παραγωγής, σε μια περίοδο όπου οι ασφαλιστικές καλύψεις είναι περισσότερο αναγκαίες για τον πελάτη όσο ποτέ. Οι τομείς της σύνταξης και της υγείας είναι χαρακτηριστικά παραδείγματα.


Τάκης Δουμάνογλου, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας συμβούλων Insight

Η αγορά ζητά επειγόντως ρευστότητα. Ειδικότερα, το ζήτημα είναι να υπάρξει ρύθμιση παλαιών οφειλών -και μάλιστα με ρεαλιστικό τρόπο- σε εκείνες τις εταιρείες που εξακολουθούν να διαθέτουν πλεονεκτήματα και των οποίων οι ιδιοκτήτες είναι διατεθειμένοι να τις υποστηρίξουν κατάλληλα. Η ρύθμιση των παλαιών οφειλών θα πρέπει να γίνει με βάση τον τρέχοντα κύκλο εργασιών των επιχειρήσεων και όχι με στοιχεία του παρελθόντος.

Επίσης, η πολυδιαφημισμένη μείωση των επιτοκίων θα πρέπει να γίνει πράξη, καθώς από τη στιγμή που μειώθηκε το ρίσκο της χώρας δεν υπάρχει λόγος για τόσο υψηλά επιτόκια χορηγήσεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v