Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παιχνίδι για τρεις η διεκδίκηση του Ταμιευτηρίου

Η ενεργοποίηση του data room σήμερα ανοίγει και επίσημα τη διαδικασία πώλησης του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Οι ελληνικές υποψηφιότητες και το «κόψιμο» των ενδιαφερόμενων hedge funds. Πώς θα κινηθούν Εθνική Τράπεζα, Alpha και Eurobank. Γιατί αναμένεται σκληρή μάχη.

Παιχνίδι για τρεις η διεκδίκηση του Ταμιευτηρίου

Ξεκινά η διαδικασία πώλησης του νέου Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου καθώς ασφαλείς πληροφορίες του Euro2day.gr αναφέρουν ότι σήμερα το απόγευμα ανοίγει το data room διάθεσης των οικονομικών στοιχείων του ΤΤ προς τις ενδιαφερόμενες τράπεζες.

Η διαδικασία θα παραμένει ανοικτή καθ` όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου με τους μνηστήρες να μπορούν να ενημερωθούν εις βάθος για τα μεγέθη του νέου Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, προκειμένου να καταθέσουν εντός των επόμενων ημερών τις προσφορές τους.

Το χρονοδιάγραμμα της πώλησης είναι ιδιαίτερα «σφιχτό», με δεδομένο ότι το νέο ΤΤ πρέπει να έχει πουληθεί το αργότερο μέχρι τις 15 Ιουλίου κατόπιν σχετικής απαίτησης της τρόικας. Μάλιστα, η πώλησή του αποτελεί prior action (προαπαιτούμενο) για την εκταμίευση της επόμενης δόσης ύψους 8,1 δισ. ευρώ.

Στην διεκδίκηση του νέου Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου θα... κατέβουν δυναμικά ο όμιλος της Alpha Bank, ο όμιλος της Εθνικής και η Eurobank, την στάση της οποίας θα ορίσει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Σε ότι αφορά το ενδιαφέρον από ξένες τράπεζες και ξένους επενδυτές, σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, οι προσπάθειες ήταν άκαρπες καθώς “ζήλο” για την απόκτηση του νέου Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου φέρεται ότι εκδήλωσαν μόνο hedge funds. Προτάσεις που όμως απορρίφθηκαν από τις αρμόδιες ελληνικές εποπτικές αρχές, κυρίως την Τράπεζα της Ελλάδος, με το επιχείρημα ότι «δεν μπορείς να πουλήσεις τη διαχείριση των καταθέσεων σε hedge funds».

Μάχη μέχρις εσχάτων

Για τις ελληνικές τράπεζες η εξαγορά του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, σε αντίθεση με την προηγούμενη απόπειρα πώλησής του, αποτελεί κίνηση εξαιρετικής στρατηγικής σημασίας. Γι’ αυτό και πληροφορίες αναφέρουν ότι «θα δοθεί μάχη». Ωστόσο, παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι η επιλογή του αγοραστή ενδέχεται να γίνει και με πολιτικά κριτήρια, σε ότι αφορά τη δόμηση του τραπεζικού τοπίου, πέραν των οικονομικών.

Δυναμικά στην διεκδίκηση του ΤΤ εκτιμάται, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ότι θα μπει ο όμιλος της Alpha Bank υποβάλλοντας σοβαρή και εμπεριστατωμένη προσφορά με στόχο την εξαγορά της τράπεζας. Μάλιστα, τραπεζικές πηγές σχολιάζουν ότι «η Alpha Bank θα το πάει μέχρι τέλους με στόχο είτε να το εξαγοράσει, είτε να ανεβάσει το τίμημά του για τον εν δυνάμει αγοραστή».

Στο ίδιο κλίμα φέρεται ότι κινείται και ο όμιλος της Εθνικής Τράπεζας. καθώς η απόκτηση του νέου ΤΤ θα ενισχύσει έτι περαιτέρω την δύναμη της τράπεζας στις καταθέσεις και θα βελτιώσει τα οικονομικά μεγέθη και τους κεφαλαιακούς δείκτες της.

Για την Eurobank η απόκτηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου αποτελεί κίνηση ύψιστης στρατηγικής σημασίας με δεδομένο ότι η τράπεζα έχει δεχθεί το πλήγμα της κρατικοποίησης με παράπλευρες απώλειες στο στελεχιακό της δυναμικό, στο ηθικό του προσωπικού της αλλά και στις σχέσεις της με το πελατειακό κοινό.

Παράγοντες, τους οποίους όπως εξηγεί στο Euro2day.gr στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, εξετάζουν με σοβαρότητα τα εμπλεκόμενα μέρη από την πλευρά του πωλητή, καθώς κανένας δεν επιθυμεί «μια διατάραξη της συστημικότητας του τραπεζικού συστήματος».

Συμπληρώνει δε ότι «εάν το νέο ΤΤ περάσει στον έλεγχο της Eurobank τότε η κίνηση αυτή θα αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στην “πληγωμένη” Eurobank, θα ενισχύσει το οικονομικό της προφίλ και θα την καταστήσει πιο ελκυστική σε ένα ξένο επενδυτή.

Αντίθετα, εάν το νέο ΤΤ πάει σε άλλη τράπεζα, τότε αυξάνονται οι πιθανότητες η Eurobank να περάσει μελλοντικά στον έλεγχο μίας εκ των ελληνικών συστημικών τραπεζών».

«Φρέσκο» και με προίκα

Τα στοιχεία που μαγνητίζουν τους υποψήφιους μνηστήρες του νέου ΤΤ είναι η πλήρης εξυγίανση που έχει... υποστεί σπάζοντας στα δύο, οι σημαντικές καταθέσεις του οι οποίες ίσως και να ξεπερνούν τα 11 δισ, ευρώ και το συμμάζεμα στο λειτουργικό του κόστος από τη νέα διοίκηση, η οποία θα κορυφωθεί με το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου.

Πρόγραμμα, το οποίο απευθύνεται σε τουλάχιστον 600-700 εργαζομένους, βρίσκεται ήδη σε εφαρμογή και αναμένεται η συμμετοχή του προσωπικού να είναι μαζική καθώς τα κίνητρα είναι ικανοποιητικά. Επιπροσθέτως, αρκετοί εργαζόμενοι που βρίσκονται κοντά στην συνταξιοδότηση δεν θα επιθυμούσαν να βρεθούν στην νέα κατάσταση, μετά την πώληση. Σημειώνεται ότι η ένταξη στο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου λήγει στις 4 Ιουλίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v