Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: Ετοιμάζουν... εκπλήξεις στην DG Comp

Γιατί οι τράπεζες σπεύδουν να πωλήσουν non core business assets και να ανακατέψουν την τράπουλα στα Βαλκάνια. Η ντρίπλα στην DG Comp και η αναγκαία κεφαλαιακή ενίσχυση. Ποιοι ξένοι ενδιαφέρονται για χρηματοοικονομικές θυγατρικές.

Τράπεζες: Ετοιμάζουν... εκπλήξεις στην DG Comp
Εκπλήξεις ετοιμάζουν στην DG Comp οι ελληνικές τράπεζες, καθώς από τη μέχρι τώρα ατμόσφαιρα γίνεται αντιληπτό ότι θα επιδιώξουν αφενός να κινηθούν επιθετικά ως προς τις πωλήσεις non core business assets, αφετέρου να καταθέσουν προτάσεις οι οποίες θα προσφέρουν λύσεις στη σπαζοκεφαλιά των θυγατρικών στα Βαλκάνια.

Ως τις 15 Σεπτεμβρίου οι τέσσερις συστημικές τράπεζες θα πρέπει να υποβάλουν στην DG Comp τα πενταετή πλάνα αναδιάρθρωσης, τα οποία θα πρέπει να εγκριθούν από τη Διεύθυνση Ανταγωνισμού και το υπουργείο Οικονομικών, που δεσμεύεται από την ελληνική πλευρά για την ομαλή υλοποίησή τους.

Για τον λόγο αυτό έρχεται στην Αθήνα στις 11 Σεπτεμβρίου ο δεύτερος τη τάξει της Διεύθυνσης Ανταγωνισμού  Γ. Κούπμαν, ο οποίος θα έχει συζητήσεις με τις διοικήσεις των τραπεζών για τα τελικά σημεία των πλάνων αναδιάρθρωσης.

Η εικόνα που θα δει ο κ. Κούπμαν στη δεύτερη, μέσα σε μερικούς μήνες, επίσκεψή του στην Αθήνα αναμένεται να είναι αρκετά διαφορετική. Και αυτό γιατί οι τράπεζες δηλώνουν έτοιμες όχι μόνο να καταθέσουν πλάνα αναδιάρθρωσης, αλλά και να τρέξουν βάσει αυτών και... επιθετικά business plans.

Δεν είναι τυχαίο ότι έχουν ήδη δρομολογηθεί κινήσεις πώλησης ή αξιοποίησης non core business assets, με τις οποίες οι τράπεζες θα ενισχυθούν κεφαλαιακά είτε άμεσα είτε έμμεσα.

Η στρατηγική συμφωνία Eurobank - Fairfax για τη Eurobank Properties, οι προχωρημένες συζητήσεις της Εθνικής για αντίστοιχης δομής deal στην Πανγαία, η πώληση της Αστήρ Παλάς και της ΑΤΕ Ασφαλιστικής, αλλά και το σχέδιο αύξησης κεφαλαίου της Γενικής, με πλήρη κάλυψή της από ιδιωτικά κεφάλαια, είναι μόνο μερικές από τις δρομολογημένες ενέργειες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συστημικές τράπεζες συζητούν ή διερευνούν ενδιαφέρον για το σύνολο σχεδόν των μη τραπεζικών τους δραστηριοτήτων και κάποιες από τις παραπάνω συζητήσεις βρίσκονται σε αρκετά προχωρημένο στάδιο ώστε σύντομα να ανακοινωθούν κινήσεις-έκπληξη.

Οι συζητήσεις αφορούν χρηματοοικονομικές θυγατρικές, όπου προς το παρόν υπάρχει αγοραστικό ενδιαφέρον, όπως ΑΕΕΑΠ, ΑΕΔΑΚ και Private Equity funds. Επενδυτές όπως ο Ντιν Μητρόπουλος, η Calamos Investment αλλά και ξένα funds έχουν εκδηλώσει αρχικό ενδιαφέρον ή βρίσκονται σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις για εξαγορές δραστηριοτήτων των πιστωτικών ιδρυμάτων στον χρηματοοικονομικό τομέα.

Στόχος των τραπεζών δεν είναι άλλος από το να δείξουν στην DG Comp ότι διαθέτουν τη δυνατότητα να βρουν κεφάλαια με πωλήσεις δραστηριοτήτων-δορυφόρων, και επομένως να αμβλύνουν τυχόν πιέσεις για πώληση σημαντικών δραστηριοτήτων, όπως αυτές των Βαλκανίων.

Όπως έγραψε η στήλη Χαμαιλέων, η πώληση των θυγατρικών στα Βαλκάνια είναι σπαζοκεφαλιά για τις τράπεζες. Και αυτό γιατί δεν υπάρχει αγοραστικό ενδιαφέρον από ξένα πιστωτικά ιδρύματα, όπως αυστριακά και ιταλικά που αποτελούσαν τους βασικούς ανταγωνιστές των ελληνικών ομίλων στην περιοχή, ενώ οι περισσότερες από τις θυγατρικές καίνε χρήμα των μητρικών ή είναι ζημιογόνες.

Η παραλλαγή

Για να ξεπερασθεί το αδιέξοδο οι διοικήσεις των τραπεζών θα προτείνουν στην DG Comp τη μετάθεση της πώλησης των θυγατρικών στα Βαλκάνια προς το τέλος της πενταετίας που προβλέπουν τα restructuring plans και αφού έχει προηγηθεί γενναία αναδιάρθρωση.

Στο πλαίσιο αυτό, πέραν της γνωστής πρότασης Σάλλα για συγχώνευση των ανά χώρα θυγατρικών των ελληνικών τραπεζών, έχει υπάρξει και δεύτερη για σχέδιο ανταλλαγής δραστηριοτήτων στα ΝΑ. Ευρώπη μεταξύ των ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων. Η ανταλλαγή θα συμφωνείται σε διμερή βάση, δηλαδή από δύο τράπεζες, και θα πρέπει να εγκρίνεται τόσο από το ΤΧΣ όσο και από την DG Comp.

To σχέδιο είναι παραλλαγή της πρότασης Σάλλα και αποσκοπεί στη συγκέντρωση κρίσιμης μάζας σε κάθε αγορά, ώστε μέσω αποτελεσματικής αναδιάρθρωσης, με αξιοποίηση των συνεργειών που θα προκύψουν από μείωση στα λειτουργικά κόστη και ενδεχομένως στο cost of funding, να βελτιωθούν σημαντικά τα αποτελέσματα και οι δραστηριότητες στα Βαλκάνια να μπορούν να πωληθούν σε βάθος 4ετίας - 5ετίας.

Για το θέμα της Finansbank θα υπάρξει διακριτή αντιμετώπιση, η οποία θα καθορισθεί από μια σειρά παραμέτρων. Η βασικότερη από όλες είναι η δυνατότητα της Εθνικής να αυξήσει τον δείκτη EBA Core Tier I σε επίπεδα υψηλότερα του 10% μέσω πωλήσεων άλλων δραστηριοτήτων όπως η Αστήρ Παλάς, η Εθνική Πανγαία, η NBGI Private Equity και άλλες χρηματοοικονομικές θυγατρικές.

Εφόσον η DG Comp πειστεί για την παραπάνω δυνατότητα και όλες οι ενέργειες της Εθνικής συντείνουν σε αυτήν την κατεύθυνση, τότε η πώληση μειοψηφικού ποσοστού της Finansbank θα αποτελέσει εφεδρεία για την Εθνική, όπως έχει γράψει το Euro2day, και θα διενεργηθεί σε πιο εύθετο χρόνο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v