Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ETE: Τα «αγκάθια» για την πώληση δανείων

Γιατί είναι δύσκολο να προχωρήσει η πώληση δανείων ύψους ως 750 εκατ. ευρώ. Οι ενδιαφερόμενοι ξένοι επενδυτές, το χρονοδιάγραμμα, αλλά και το πρόβλημα της εγγραφής τυχόν «ζημίας». Οι προτεινόμενες λύσεις συνδιαχείρισης.

ETE: Τα «αγκάθια» για την πώληση δανείων

Στην πώληση χαρτοφυλακίου επιχειρηματικών δανείων, ύψους 700 - 750 εκατ. ευρώ, θα προχωρήσει η Εθνική, εφόσον το προσφερόμενο τίμημα ή ο τρόπος με τον οποίο θα δομηθεί η συναλλαγή της επιτρέψει να μην εγγράψει ζημία, και επομένως να μην έχει κεφαλαιακή επίπτωση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το προς πώληση χαρτοφυλάκιο αποτελείται από δάνεια περίπου 30 επιχειρήσεων, ύψους 25 εκατ. ευρώ το καθένα, και αρχικό ενδιαφέρον έχουν ήδη επιδείξει private equity funds (Fortress) ή funds που ενεργούν με χαρακτηριστικά private equity (Oaktree, York Capital).

Οι ενδιαφερόμενοι έχουν ήδη υπογράψει συμφωνίες μη δημοσιοποίησης πληροφοριών, όπως αποκάλυψε το Euro2day , και καλούνται να υποβάλουν μη δεσμευτικές προσφορές, βάσει των οποίων η Εθνική θα κρίνει αν θα προχωρήσει ή θα διακόψει τη διαδικασία.

Εφόσον αυτή προχωρήσει, κάτι που προς το παρόν δεν είναι βέβαιο, η Εθνική θα επιλέξει την καλύτερη προσφορά και θα υπογραφεί σύμβαση αποκλειστικότητας ενός ή δύο μηνών ώστε ο ενδιαφερόμενος αγοραστής να αποτιμήσει το χαρτοφυλάκιο και να καταθέσει την τελική προσφορά.

Η κατάθεση των μη δεσμευτικών προσφορών και οι αποφάσεις για το αν θα προχωρήσει ή όχι η διαδικασία θα ληφθούν εντός του μήνα. Τόσο η Εθνική όσο και οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές δεν κρύβουν την απαισιοδοξία τους για το αν θα γίνει η πώληση.

Η μεν Εθνική εκτιμά ότι οι επικρατούσες συνθήκες στην οικονομία δεν είναι οι καλύτερες για να αποτιμηθεί σωστά το προς πώληση χαρτοφυλάκιο, οι δε ενδιαφερόμενοι θεωρούν ότι η τράπεζα δεν είναι έτοιμη να εγγράψει τυχόν ζημία από τη μεταβίβαση του χαρτοφυλακίου με αξιοσημείωτο discount έναντι της ονομαστικής του αξίας.

Το αγκάθι της εγγραφής ζημίας και οι τρόποι αποφυγής

Η διοίκηση της Εθνικής δείχνει να επιθυμεί, με βάση τους ίδιους, σχήμα συνδιαχείρισης των δανείων (joint venture), το οποίο θα επιτρέπει να μην υπάρξει άμεσα εγγραφή ζημίας, μέσω σύστασης εταιρείας ειδικού σκοπού (SPV) ή αποδοχής από τον αγοραστή ρήτρας υπεραπόδοσης. Ρήτρας δηλαδή που θα επιτρέπει στην Εθνική, εφόσον ο αγοραστής εισπράξει τα λεφτά που έδωσε, να δικαιούται μέρος της υπεραπόδοσης.

Η δομή του deal, όμως, σύμφωνα με τους ενδιαφερόμενους, δεν αλλάζει τους όρους της συναλλαγής. «Τα κουκιά είναι μετρημένα. Αν εκτιμούμε ότι θα εισπράξουμε το 50% των προς πώληση δανείων, η προσφορά μας θα είναι αντίστοιχη είτε πρόκειται για απευθείας εξαγορά, είτε για σχήμα συνδιαχείρισης», αναφέρουν στελέχη ενδιαφερόμενων funds στο Euro2day.gr. Η δομή της συναλλαγής έχει να κάνει μόνο με το αν θα δοθεί από το ΤΧΣ και την DG Comp το πράσινο φως για να μην εγγραφεί άμεσα τυχόν ζημία.

Παρότι λεπτομέρειες για την ποιότητα του προς πώληση χαρτοφυλακίου δεν έχουν διαρρεύσει, η αγορά εκτιμά ότι οι μη δεσμευτικές προσφορές θα αντιστοιχούν περίπου στο 40% - 50% της ονομαστικής αξίας των δανείων.

Και με δεδομένο ότι αρκετά από τα προς πώληση εταιρικά δάνεια δεν είναι, τυπικά τουλάχιστον, μη εξυπηρετούμενα, εικάζεται ότι το ύψος των συσσωρευμένων ειδικών προβλέψεων είναι χαμηλότερο από το αντίστοιχο των προσφορών που προτίθενται να καταθέσουν οι ενδιαφερόμενοι.

Ενδεχόμενη πώληση από την Εθνική χαρτοφυλακίου εταιρικών δανείων θα ανοίξει τον δρόμο και για άλλες ανάλογες κινήσεις. Σημειώνεται ότι προς το παρόν μόνο η Citibank κίνησε τη διαδικασία πώλησης χαρτοφυλακίου εξυπηρετούμενων στεγαστικών δανείων υπογράφοντας σύμβαση αποκλειστικότητας με την Baupost.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v