Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ψάρια: Μπροστά σε κρίσιμες αποφάσεις

Σημαντικές εξελίξεις αναμένονται για τον κλάδο. Στην τελική ευθεία για τις κινήσεις των τραπεζών. Αναμονή για την δικαστική απόφαση στη Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες. Η αύξηση των τιμών στα ψάρια και οι διαμαρτυρίες.

Ψάρια: Μπροστά σε κρίσιμες αποφάσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τράπεζες θα περιμένουν πρώτα την ολοκλήρωση της έκθεσης του ξένου οίκου για την αποτίμηση των αποθεμάτων και των τριών μεγάλων, εγχώριων ιχθυοκαλλιεργητικών ομίλων και μετά θα μπουν στην τελική διαδικασία λήψης των αποφάσεών τους. Αυτό σημαίνει πως θα χρειαστεί τουλάχιστον ένας μήνας μέχρις ότου οι διαπραγματεύσεις μπουν στην τελική ευθεία.

Έτσι, πιθανότατα, εξηγείται και η στάση που τήρησαν οι πιστώτριες τράπεζες στο ζήτημα του μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου της Νηρεύς Ιχθυοκαλλιέργειες, όπου: α) Αρχικά είχαν μεταθέσει την πληρωμή δόσης και τόκων του συγκεκριμένου δανείου στο τέλος Ιανουαρίου, β) Την περασμένη Δευτέρα αποφάσισαν την παράταση της αποπληρωμής του ποσού στις 28 Φεβρουαρίου, γ) Κύκλοι της αγοράς πιθανολογούν βάσιμα τη σύγκληση και νέας συνέλευσης, που θα μεταθέτει ακόμη περισσότερο την αποπληρωμή, μέχρις ότου ωριμάσουν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ τραπεζών και διοίκησης της εισηγμένης.

Κατάσταση αναμονής έχουμε και στη Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες, όπου μπορεί μεν να εκδικάζεται σήμερα η αίτηση ένταξής της στις διαδικασίες του άρθρου 99, ωστόσο εκτιμάται ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον δύο μήνες μέχρις ότου ανακοινωθεί η δικαστική απόφαση.

Το θετικό στοιχείο πάντως για τον κλάδο είναι ότι το 2014 ξεκίνησε με αξιοσημείωτη άνοδο στις τιμές των ψαριών. Σύμφωνα με παράγοντες του χώρου, αυτό οφείλεται ως έναν βαθμό στην εποχικότητα, ωστόσο η άνοδος που παρατηρείται μέχρι σήμερα φαίνεται πως είναι μεγαλύτερη από την αναμενόμενη.

Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, η άνοδος των τιμών πιθανόν να εξηγείται από το γεγονός ότι η προσφορά σήμερα είναι σημαντικά μειωμένη επειδή είχαν προηγηθεί από τις εταιρείες μαζικές ρευστοποιήσεις ψαριών ώστε να αντλήσουν άμεσα ρευστότητα.

Γενικότερα, υπάρχει ένα κλίμα δυσφορίας σε τμήμα των μικρομετόχων του κλάδου για τη στάση των τραπεζών, οι οποίες κλείνοντας την κάνουλα της ρευστότητας προς τις εταιρείες, τις ανάγκασαν να πουλήσουν σε χαμηλές τιμές και τώρα που οι τιμές ανεβαίνουν να βρίσκονται με μικρότερα αποθέματα.

Μεγάλη δυσφορία επίσης για τη στάση των τραπεζών επικρατεί και μεταξύ των μικροομολογιούχων του Νηρέα, οι οποίοι αντέδρασαν έντονα στη γενική συνέλευση της 27ης Ιανουαρίου. Πέραν του ότι καταψήφισαν την παράταση της αποπληρωμής της δόσης και των τόκων του δανείου, έγινε λόγος και για εν δυνάμει καταχρηστική λειτουργία των τραπεζών έναντι των ιδιωτών ομολογιούχων, υποστηρίζοντας πως οι τράπεζες λειτουργούν για να υπερασπίσουν τα δικά τους συμφέροντα και όχι όλων των ομολογιούχων, όπως έχουν υποχρέωση. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v