Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Eurobank: Πώς αλλάζουν τα δεδομένα της ΑΜΚ

Γιατί οι κεφαλαιακές ανάγκες 2,94 δισ. ευρώ οδηγούν σε επανεξέταση των δεδομένων. Ο στόχος διατήρησης ισχυρού ποσοστού από ΤΧΣ και το προτιμητέο εναλλακτικό σενάριο. Ισχυρό το ενδιαφέρον από τους 5 ενδιαφερόμενους στρατηγικούς επενδυτές. Στην Αθήνα η York Capital.

Eurobank: Πώς αλλάζουν τα δεδομένα της ΑΜΚ

Σε επανεξέταση του τρόπου κάλυψης της αύξησης κεφαλαίου που πρέπει να υλοποιήσει η Eurobank οδηγούν τα νέα δεδομένα για τις κεφαλαιακές της ανάγκες, μετά την ανακοίνωση των ευρημάτων της άσκησης προσομοίωσης.

Με βάση το test, η Eurobank αναμένεται να εμφανίσει αναμενόμενες ζημίες πιστωτικού χαρτοφυλακίου ως το τέλος του 2016 ύψους 9,5 δισ. ευρώ με το βασικό σενάριο και επομένως το ύψος των κεφαλαιακών της αναγκών αφού αφαιρεθούν τα υπάρχοντα κεφάλαια, οι συσσωρευμένες προβλέψεις και η εσωτερική δημιουργία κεφαλαίου, ανέρχεται σε 2,94 δισ. ευρώ.

Πρόκειται για κεφαλαιακές ανάγκες που είναι μεν εντός του εύρους των αναμενόμενων, αλλάζουν, όμως, τα δεδομένα για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Και αυτό γιατί ενδεχόμενη αύξηση 3 δισ. ευρώ σε τιμή χαμηλότερη του 0,45 ευρώ θα μειώσει το ποσοστό του ΤΧΣ αισθητά χαμηλότερα από το 50% καθιστώντας μικρότερες τις πιθανότητες μελλοντικής ανάκτησης των κεφαλαίων που έβαλε στη Eurobank.

Η κυβέρνηση και το ΤΧΣ προβληματίζονται για το παραπάνω ενδεχόμενο, προτιμώντας, σύμφωνα με πληροφορίες, το ποσοστό του Ταμείου στη Eurobank να μην υποχωρήσει αισθητά κάτω του 50% μετά από ενδεχόμενη αύξηση κεφαλαίου που θα καλυφθεί από ιδιώτες.

Στον αντίποδα, όπως έγινε αντιληπτό από την πρόσφατη συνάντηση με την τρόικα για το θέμα της Eurobank, η τελευταία επιμένει στην ανακεφαλαιοποίησή της εξ ολοκλήρου από ιδιώτες, παρά το γεγονός ότι το ποσοστό του Ταμείου ενδέχεται να συρρικνωθεί ως και στο 35%.

Η κυβέρνηση και το ΤΧΣ πρότειναν εναλλακτικά σενάρια για το πώς μπορεί να καλυφθεί η αύξηση κεφαλαίου. Το ένα προβλέπει την ανακεφαλαιοποίηση εξ ολοκλήρου από το ΤΧΣ σε αυτήν τη φάση και την εν συνεχεία διάθεση μετοχών της τράπεζας σε ιδιώτες, προσκρούει όμως στην αντίδραση της τρόικας.

Το δεύτερο σενάριο που δείχνει προτιμητέο είναι η κάλυψη της αύξησης ύψους 2,9 - 3 δισ. ευρώ από ιδιώτες και το ΤΧΣ με τέτοιον τρόπο ώστε να εξασφαλισθεί ότι το ποσοστό του Ταμείου δεν θα υποχωρήσει κάτω του 50% μετά την ολοκλήρωσή της.

Πρόκειται για λύση που υπό προϋποθέσεις μπορεί να καλύψει όλες τις πλευρές αξιοποιώντας ταυτόχρονα την παρούσα ευνοϊκή συγκυρία στις αγορές σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη της Eurobank. Οι ίδιοι επισημαίνουν ότι δεν πρέπει να χαθεί το momentum και η σημαντική προεργασία που έχει γίνει, η οποία διασφαλίζει την ισχυρή συμμετοχή ιδιωτών στην αύξηση κεφαλαίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση της Eurobank βρίσκεται σε ανοικτή επικοινωνία με τα πέντε ενδιαφερόμενα σχήματα (Fairfax, Apollo, York Capital, fund του Soros και Third Point) για την είσοδό τους ως βασικοί επενδυτές (anchor investors) στην ΑΜΚ της τράπεζας των οποίων το ενδιαφέρον παραμένει στο τραπέζι και μετά την ανακοίνωση των κεφαλαιακών αναγκών.

Άλλωστε, όλοι τους είχαν την ευκαιρία να «ακτινογραφήσουν» την Eurobank κατά τη διάρκεια του due diligence διέθεταν επομένως ακριβή εικόνα για την τράπεζα πριν βγουν οι κεφαλαιακές ανάγκες.

Χθες, μάλιστα βρισκόταν στην Αθήνα υψηλόβαθμα στελέχη της York Capital η οποία είναι επικεφαλής ομάδας επενδυτών που συγκροτούν το ένα από τα πέντε ενδιαφερόμενα σχήματα. Η York Capital επανεπιβεβαίωσε, σύμφωνα με πληροφορίες, το ενδιαφέρον της για τη συμμετοχή της στην αύξηση κεφαλαίου της Eurobank.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v