Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Π. Μπήτρος: Συμφωνία με την Ευρώπη για έξοδο από την ύφεση

Το δεύτερο εξάμηνο θα μπορούσε -κάτω από προϋποθέσεις- να αποτελέσει περίοδο ανάκαμψης της οικονομικής δραστηριότητας και τόνωσης της ζήτησης στην αγορά του χάλυβα, δήλωσε ο Π. Μπήτρος στη Γ.Σ. Αναγκαίο είναι όμως το deal με την Ευρώπη.

Π. Μπήτρος: Συμφωνία με την Ευρώπη για έξοδο από την ύφεση

Στην ανάγκη συμφωνίας με την Ευρώπη προκειμένου να επανεκκινήσει η ελληνική οικονομία, αναφέρθηκε ο κ. Παναγιώτης Μπήτρος, πρόεδρος της ομώνυμης εταιρείας, στα πλαίσια της τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων της εισηγμένης (Παρασκευή 26/6, πριν την εξαγγελία περί δημοψηφίσματος).

Τα έργα του ΕΣΠΑ που έχουν βαλτώσει εξ' αιτίας της έλλειψης ρευστότητας και η ανυπαρξία ιδιωτικών επενδύσεων λόγω της αβεβαιότητας έχουν επαναφέρει την οικονομία σε ύφεση, υποστηρίζει ο κ. Μπήτρος, συμπληρώνοντας πως όλα αυτά θα μπορούσαν να αναστραφούν και να επανεκκινήσει η ελληνική οικονομία σε περίπτωση συμφωνίας της Ελλάδας με τους Ευρωπαίους εταίρους της.

«Υπό τις προϋποθέσεις αυτές, μπορεί κανείς να αισιοδοξεί ότι το δεύτερο εξάμηνο του έτους θα είναι περίοδος ανάκαμψης της οικονομικής δραστηριότητας και, ως εκ τούτου, περίοδος αποκατάστασης της ζήτησης στην αγορά του χάλυβα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Συγκεκριμένα, ο κ. Παναγιώτης Μπήτρος σημείωσε:

«Η εγχώρια αγορά (προϊόντων σιδήρου και χάλυβα) ταλανίζεται από την έλλειψη ρευστότητας και την αβεβαιότητα, η οποία συνεπάγεται έλλειψη εμπιστοσύνης. Ο κινητήριος μοχλός της, τα έργα παραχώρησης και τα δημόσια έργα που χρηματοδοτούνται από τα Ευρωπαϊκά προγράμματα, έχει εισέλθει σε φάση έντονης επιβράδυνσης εξ αιτίας της έλλειψης χρηματοδότησης, ενώ η αβεβαιότητα οδηγεί σε αναστολή κάθε ιδιωτικό επενδυτικό πρόγραμμα. Το ότι η χώρα έχει εισέλθει ξανά σε φάση ύφεσης μένει και τυπικά να επιβεβαιωθεί με τη δημοσιοποίηση των στοιχείων του Α.Ε.Π. του δεύτερου τριμήνου, δεδομένου ότι έχουν ήδη προηγηθεί δύο τρίμηνα με αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης.

Όμως, η γενεσιουργός αιτία των παραπάνω συνθηκών, τουτέστιν η δυστοκία στην επίτευξη συμφωνίας με τους πιστωτές της χώρας για τους όρους επανέναρξης της ομαλής της χρηματοδότησης, είναι σχετικά εύκολα εξαλείψιμη.

Αυτό σημαίνει ότι, εάν επιτευχθεί η υπό διαπραγμάτευση συμφωνία και προχωρήσουμε χωρίς μείζονες ταλαντεύσεις και με πολιτική σταθερότητα στην υλοποίησή της, η αβεβαιότητα θα αρθεί, η εμπιστοσύνη θα αποκατασταθεί, η ρευστότητα στην οικονομία θα βελτιωθεί, και η χώρα και η αγορά όχι μόνον θα επανεκκινήσουν αλλά σύντομα θα επιταχύνουν με τη βοήθεια των πρόσθετων χρηματοδοτικών πόρων που μπορούν να εξασφαλισθούν από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και το λεγόμενο «πακέτο Γιουνκέρ» που ακολουθεί.

Υπό τις προϋποθέσεις αυτές, μπορεί κανείς να αισιοδοξεί ότι το δεύτερο εξάμηνο του έτους θα είναι περίοδος ανάκαμψης της οικονομικής δραστηριότητας και, ως εκ τούτου, περίοδος αποκατάστασης της ζήτησης στην αγορά του χάλυβα. Μέσα σε τέτοιες συνθήκες θα αυξηθούν και οι δυνατότητες χρηματοδότησης των επιχειρήσεων του κλάδου και αντιμετώπισης των οξυμένων διαρθρωτικών προβλημάτων που έχει επισωρεύσει η μακροχρόνια κρίση.

Ούτως ή άλλως, η ώρα των τελικών αποφάσεων έχει φθάσει και δεν μπορούμε τίποτε περισσότερο να κάνουμε από το να διατηρούμε μέσα μας την ελπίδα ζωντανή».

Η στρατηγική της εταιρείας

Στα πλαίσια τέλος της τακτικής γενικής συνέλευσης της Παρασκευής, η διοίκηση του ομίλου αναφέρθηκε επίσης και στους πέντε βασικούς στόχους της που είναι:

α) Πλήρης εκμετάλλευση των δυνατοτήτων που παρέχει η διαφοροποίηση των δραστηριοτήτων του ομίλου, η οποία έχει συντελεστεί τα προηγούμενα χρόνια (είσοδος σε αγορές, που χαρακτηρίζονται από καλύτερες προϋποθέσεις κερδοφορίας, όπως αυτή της ενέργειας).

β) Περαιτέρω περιστολή του λειτουργικού κόστους και προσαρμογή του μεγέθους των επί μέρους εταιρικών οργανισμών στα διαμορφούμενα μεγέθη των αγορών, στις οποίες αναφέρονται.

γ) Εκμετάλλευση των δυνατοτήτων ρευστοποίησης του αποθέματος της κατασκευαστικής εταιρείας του ομίλου, που παρέχονται με την ενίσχυση της ζήτησης από το εξωτερικό στην αγορά παραθεριστικής κατοικίας αλλά και σε αυτή της αστικής κατοικίας λόγω και του καθεστώτος χορήγησης άδειας παραμονής στους αγοραστές.

δ) Ενίσχυση της ρευστότητας με καλύτερη διαχείριση του ενεργητικού και περιορισμό των αναγκών σε κεφάλαιο κίνησης, και

ε) Περιορισμό της έκθεσης σε κινδύνους, ιδιαίτερα πιστωτικούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v