Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σχέδια δομικών αλλαγών από την Μπήτρος

Πώς βλέπει τη φετινή χρονιά η διοίκηση του εισηγμένου ομίλου. Προϋποθέσεις για έξοδο της αγοράς σιδήρου-χάλυβα από το σημερινό τέλμα. Σχέδια στρατηγικής και δομικής αναδιάταξης επεξεργάζεται η εταιρεία.

Σχέδια δομικών αλλαγών από την Μπήτρος

«Επεξεργαζόμαστε σχέδια στρατηγικής και δομικής αναδιάταξης, χωρίς όμως να έχουμε καταλήξει ακόμη σε συγκεκριμένες κινήσεις και χρονοδιαγράμματα», δήλωσε ο Παναγιώτης Μπήτρος, πρόεδρος του φερώνυμου ομίλου κατά τη χθεσινή τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της εισηγμένης, προσθέτοντας πως «η μέχρι στιγμής φετινή εικόνα των αποτελεσμάτων του ομίλου είναι σαφώς βελτιωμένη έναντι της αντίστοιχης περυσινής, όμως η διαμόρφωση των ετήσιων αποτελεσμάτων θα εξαρτηθεί αποκλειστικά από το ευρύτερο οικονομικό περιβάλλον και συγκεκριμένα από τις προϋποθέσεις που θα δημιουργηθούν για την ενίσχυση της ζήτησης και της ρευστότητας».

Ειδικότερα, ο διευθυντής στρατηγικής ανάπτυξης του ομίλου Σταύρος Γατόπουλος απέδωσε τη βελτιωμένη πορεία του πρώτου εξαμήνου σε δύο κυρίως λόγους:

Πρώτον, στη σταθεροποίηση της εγχώριας ζήτησης έστω και στα πολύ χαμηλά τρέχοντα επίπεδα. Μάλιστα, γενικότερη εκτίμηση είναι πως δύσκολα η ζήτηση μπορεί να υποχωρήσει σημαντικά πιο κάτω από τα τρέχοντα επίπεδα (πτώση 65%-75% σε σύγκριση με την προ κρίσης περίοδο) και

δεύτερον, στην άνοδο των τιμών του χάλυβα, που συνέβαλε στη σημαντική διεύρυνση των περιθωρίων μικτού κέρδους.

Παρ' όλα αυτά, η διοίκηση της Μπήτρος αναγνωρίζει το βαρύ κόστος χρηματοδότησης που, παρά το θετικό EBITDA, υποχρεώνει τον όμιλο σε ζημιογόνο αποτέλεσμα και για τον λόγο αυτόν άλλωστε υπάρχουν σχετικές επαφές με τις τράπεζες.

Ζητούμενο επίσης είναι το πότε και κατά πόσο μπορεί να ανακάμψει η εγχώρια ζήτηση για είδη σιδήρου-χάλυβα, με τη διοίκηση της Μπήτρος να καταγράφει μεν την πολύ δύσκολη τρέχουσα κατάσταση (έλλειψη ρευστότητας, πτώση οικονομικής δραστηριότητας και διαθεσίμων εισοδημάτων), αλλά από την άλλη πλευρά να αφήνει κάποιες χαραμάδες αισιοδοξίας μετά τη θετική αξιολόγηση της χώρας από τους δανειστές, την επαναφορά του waiver από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την υλοποίηση κάποιων πρώτων ιδιωτικοποιήσεων.

«Τα παραπάνω δημιουργούν την ελπίδα ότι η χώρα και η αγορά μπορούν να επανεκκινήσουν και σύντομα να επιταχύνουν, με τη βοήθεια των πρόσθετων χρηματοδοτικών πόρων που μπορούν να εξασφαλιστούν από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και το λεγόμενο πακέτο Γιούνκερ.

Υπό τις προϋποθέσεις αυτές, μπορεί κανείς να αισιοδοξεί ότι το δεύτερο εξάμηνο του έτους θα είναι περίοδος ανάκαμψης της οικονομικής δραστηριότητας και ως εκ τούτου, περίοδος αποκατάστασης της ζήτησης στην αγορά του χάλυβα.

Άλλωστε, τα σημάδια της τελευταίας περιόδου δημιουργούν στους παράγοντες της αγοράς την πεποίθηση ότι η ζήτηση έχει αγγίξει τα προς τα κάτω όριά της και την ελπίδα ότι η ανάκαμψη από τα σημερινά πολύ χαμηλά επίπεδα μπορεί να είναι ταχεία και θεαματική».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v