Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε ανοδικό κανάλι ο όμιλος Τιτάν

Πώς περιέγραψε την πορεία και τις προοπτικές του ομίλου η διοίκηση της εισηγμένης. Βελτίωση επιδόσεων το 2017, όταν για την Ελλάδα φοβούνται νέα υποχώρηση της ζήτησης. Ανοιχτό το ενδεχόμενο και για νέα εξαγορά.

Σε ανοδικό κανάλι ο όμιλος Τιτάν

Βελτίωση οικονομικών επιδόσεων αναμένει για το 2017 ο όμιλος Τιτάν, παρά το γεγονός ότι μόνο η μία από τις τέσσερις γεωγραφικές περιοχές στις οποίες δραστηριοποιείται κινείται με ικανοποιητικούς ρυθμούς.

Αυτό προέκυψε από τη χθεσινή παρουσίαση της εισηγμένης στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών, που έγινε από τον κ. Τάκη Κανελλόπουλο (μέλος του ΔΣ) και τη διευθύντρια επενδυτικών σχέσεων κα Αφροδίτη Σύλλα.

«Νομίζουμε πως τα πράγματα θα πάνε καλύτερα για εμάς τα επόμενα χρόνια, τάση άλλωστε που ξεκίνησε προ διετίας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κανελλόπουλος, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι ο όμιλος:

• Από το 2006 έως σήμερα έχει αυξήσει κατά 70% την παραγωγική του δυναμικότητα, της οποίας σήμερα εκμεταλλεύεται μόνο το 65% (άρα τυχόν αύξηση της ζήτησης θα οδηγήσει σε σημαντικές οικονομίες κλίμακας και σε βελτίωση περιθωρίων κέρδους).

• Έχει αποκτήσει κατά τα τελευταία χρόνια πολύ μεγαλύτερη παρουσία σε αναπτυσσόμενες αγορές, διαθέτοντας παράλληλα ισχυρή κεφαλαιακή διάρθρωση και σταθεροποιώντας το κόστος κόντρα στο χαμηλό ποσοστό απασχόλησης της συνολικής παραγωγικής δυναμικότητας. Επίσης, η μεγάλη ανάπτυξη του ομίλου από το 1991 έως σήμερα (π.χ. από το έτος 2000 υλοποιήθηκαν επενδύσεις 3,5 δισ. ευρώ) επιτεύχθηκε χωρίς αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και χρηματοδοτήθηκε μόνο από το cash flow που σημειώθηκε.

Έχει καθαρό δανεισμό που θα κλείσει φέτος αρκετά κάτω από τα 700 εκατ. ευρώ και αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω μέσα στο 2017, από τη στιγμή που δεν υλοποιηθεί κάποια νέα εξαγορά. «Η μείωση του δανεισμού πάντως δεν αποτελεί προτεραιότητα για μας», δηλώθηκε χαρακτηριστικά, καθώς τα 600 εκατ. είναι χαμηλού επιτοκίου και προέρχονται από δύο ομολογιακά δάνεια που λήγουν το 2019 και το 2021 αντίστοιχα.

Από την πλευρά της, η κα Αφροδίτη Σύλλα αναφέρθηκε στις τάσεις που εμφανίζει κάθε επιμέρους αγορά στην οποία δραστηριοποιείται ο όμιλος ΤΙΤΑΝ.

Ειδικότερα:

Στις ΗΠΑ, αναμένεται νέα αύξηση της ζήτησης το 2017, με τις εταιρείες του κλάδου να έχουν ήδη εξαγγείλει σημαντικές αυξήσεις τιμών. Οι προοπτικές της ζήτησης είναι ανοδικές (οικονομική ανάπτυξη, δημογραφικές τάσεις), χωρίς να συνυπολογίζονται οι εξαγγελίες σχετικά με το πρόγραμμα ανάπτυξης των υποδομών για το οποίο είχε δεσμευθεί προεκλογικά ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ. Το 2017 πάνω από το 50% των λειτουργικών κερδών του ομίλου (EBITDA) θα προέλθει από τις ΗΠΑ.

Στην Ελλάδα υπάρχουν φόβοι για περαιτέρω μείωση των αποτελεσμάτων, καθώς τα περιθώρια κέρδους των εξαγωγών απειλούνται από τον οξυνόμενο ανταγωνισμό και επίσης υπάρχει ο φόβος να παρατηρηθεί χρονικό κενό μεταξύ της λήξης της κατασκευής των μεγάλων αυτοκινητόδρομων και της έναρξης νέων σημαντικών έργων.

Στις αγορές των Βαλκανίων αναμένεται μια μάλλον σταθεροποιητική κίνηση. Το θετικό είναι ότι οι οικονομίες ξεκίνησαν να μπαίνουν σε φάση ανάπτυξης, ωστόσο συνήθως απαιτείται ένα χρονικό διάστημα προκειμένου η άνοδος του ΑΕΠ να απεικονιστεί στη ζήτηση για τσιμέντο.

Η αιγυπτιακή αγορά αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς, ωστόσο μετά τη φετινή υποτίμηση του τοπικού νομίσματος, η τρέχουσα τιμή του τσιμέντου σε ευρώ είναι ιδιαίτερα χαμηλή. Το ζήτημα είναι το πόσο πολύ θα ανεβεί η ζήτηση και η τιμή, καθώς από το 2019 αναμένεται να αυξηθεί η προσφορά τσιμέντου λόγω της δημιουργίας νέας παραγωγικής μονάδας από τον αιγυπτιακό στρατό.

Η επένδυση στη Βραζιλία έγινε ενσυνείδητα σε μια δύσκολη περίοδο για τη χώρα, ωστόσο προβλέπεται ανάκαμψη της ζήτησης από το 2018, ενώ η μονάδα που εξαγοράστηκε ευνοείται από επιδοτούμενα επιτόκια και φοροελαφρύνσεις. «Θα είναι μια πολύ κερδοφόρος αγορά, όταν θα επιστρέψει σε κανονικότητα», αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v