Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Cenergy: Διπλασιάζεται το capacity της Fulgor

Τα… υποθαλάσσια σχέδια της Cenergy στους τομείς των σωλήνων και των καλωδίων. Γιατί η διοίκηση της εισηγμένης ανεβάζει τον πήχη των προσδοκιών. Τα σχέδια για τον τραπεζικό δανεισμό.

Cenergy: Διπλασιάζεται το capacity της Fulgor

Στις θετικές μεσομακροπρόθεσμες προοπτικές που διανοίγονται για τη Cenergy, εξαιτίας των σημαντικών επενδύσεων που αναμένονται στον χώρο της ενέργειας τόσο εντός και κυρίως εκτός Ελλάδας, αναφέρθηκε η διοίκηση της εισηγμένης, στο πλαίσιο της χθεσινής παρουσίασης της εταιρείας στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών.

Ειδικότερα οι συνδιευθύνοντες σύμβουλοι κ.κ. Απόστολος Παπαβασιλείου και Αλέξης Αλεξίου, καθώς και ο οικονομικός διευθυντής του Ομίλου κ. Στράτος Θωμαδάκης αναφέρθηκαν στην υπάρχουσα τάση για υλοποίηση μεγάλων επενδυτικών προγραμμάτων στον χώρο της ενέργειας, από τα οποία προκύπτει ισχυρή ζήτηση για τα προϊόντα της Cenergy, καθώς η ενέργεια θα μεταφέρεται είτε με σωλήνες, είτε με καλώδια.

Ειδικότερα για το μέτωπο των σωλήνων ( Σωληνουργεία Κορίνθου) ο κ. Παπαβασιλείου υποστήριξε πως το περιβάλλον έχει βελτιωθεί σημαντικά κατά τους τελευταίους μήνες, καθώς: α) Η τιμή του πετρελαίου έχει ανεβεί σημαντικά και το τρέχον επίπεδο δείχνει να είναι διατηρήσιμο, β) Οι εταιρείες έχουν καταφέρει να μειώσουν δραστικά το κόστος της εξόρυξης, με αποτέλεσμα ενώ παλαιότερα θεωρείτο μια τιμή πετρελαίου στα 70-80 δολάρια ως ελάχιστα αποδεκτή προκειμένου να ξεκινήσουν τα έργα εξόρυξης, σήμερα η αντίστοιχη τιμή έχει κατρακυλήσει γύρω στα 50 δολάρια.

Πέραν αυτού, μεγάλη έμφαση θα δοθεί στους υποθαλάσσιους σωλήνες (επένδυση που ολοκληρώθηκε μόλις πρόπερσι, από τις λίγες σχετικές μονάδες σε παγκόσμιο επίπεδο), λόγω και των πολλών σχετικών έργων που φαίνεται να δρομολογούνται στην περιοχή της Μεσογείου. Μάλιστα, η Cenergy έχει ήδη κλείσει δύο συμβάσεις κατασκευής υποθαλάσσιων σωλήνων.

Σε ό,τι αφορά στην πορεία του 2017, το ανεκτέλεστο υπόλοιπο συμβάσεων είναι 230.000 τόνοι (πέρυσι πουλήθηκαν γύρω στις 350.000 τόνους), ενώ το ύψος της φετινής παραγωγής μπορεί να αυξηθεί περαιτέρω και από πολλές συμβάσεις που σήμερα διεκδικούνται από την εισηγμένη.

Από την πλευρά του, ο κ. Αλέξης Αλεξίου αναφέρθηκε στις πολύ θετικές προοπτικές των καλωδίων (Ελληνικά Καλώδια), με έμφαση στη μονάδα της θυγατρικής Fulgor, καθώς: α) Πρόκειται για το μεγαλύτερο εργοστάσιο υποβρύχιων καλωδίων στον κόσμο, β) η σχετική ζήτηση είναι μεγάλη και γ) χτίζεται ήδη το reference list μετά τα πρώτα έργα που έχουν ολοκληρωθεί και παραδοθεί.

Το ενδιαφέρον για τα υποθαλάσσια καλώδια έχει φουντώσει, γιατί εκτός των άλλων, οι νέες τεχνολογίες έχουν καταστήσει κερδοφόρα projects διασύνδεσης θαλάσσιων ΑΠΕ χωρίς την προϋπόθεση της επιδότησης.

Ήδη, η Cenergy δρομολογεί επένδυση προκειμένου το 2018 να διπλασιάσει την παραγωγική δυναμικότητα της μονάδας της Fulgor (επένδυση της τάξεως των 15 εκατ. ευρώ στην Κορινθία), ενώ εξετάζεται και η επένδυση (μικρότερου ύψους) καλωδίων που θα μπορούν να συνδέουν χώρες μεταξύ τους.

«Διαπραγματευόμαστε πολλά έργα και είμαστε κοντά σε αρκετά από αυτά. Φέτος αναμένεται να πάμε καλύτερα από πέρυσι και για τα επόμενα χρόνια προβλέπουμε τώρα μεγαλύτερη ανάπτυξη από αυτή που αναγραφόταν στο αρχικό μας business plan» υποστήριξε ο κ. Αλεξίου, συμπληρώνοντας πως η εταιρεία θα είναι σε θέση να ανταποκριθεί στην υποθαλάσσια σύνδεση της ηπειρωτικής Ελλάδας με την Κρήτη, όποτε το συγκεκριμένο έργο προκηρυχτεί.

Τέλος, ο κ. Θωμαδάκης αναφέρθηκε στο ζήτημα του τραπεζικού δανεισμού, υποστηρίζοντας πως στόχος είναι η μείωσή του (άλλωστε δεν προγραμματίζονται μεγάλες επενδύσεις για τα επόμενα χρόνια, καθώς πρωτεύει η αξιοποίηση των ήδη ολοκληρωμένων επενδυτικών προγραμμάτων), ενώ παράλληλα έχουν ξεκινήσει και οι προσπάθειες για την εξεύρεση χρηματοδότησης χαμηλότερου κόστους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v