Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μπήτρος: Στην τελική φάση οι συζητήσεις με ΣΙΔΜΑ

Τι υποστηρίζουν κύκλοι προσκείμενοι στις δύο εισηγμένες εταιρείες. Κομβικός ο ρόλος των τραπεζών. Βελτίωση επιδόσεων για τον όμιλο Μπήτρος και εκτιμήσεις για μεγάλη ποσοστιαία αύξηση της εγχώριας ζήτησης κατά τα επόμενα χρόνια.

Μπήτρος: Στην τελική φάση οι συζητήσεις με ΣΙΔΜΑ

«Μπαίνουμε στην τελική φάση ενός μεγάλου κύκλου διεργασιών και διαπραγματεύσεων, με την ελπίδα ενός θετικού αποτελέσματος για την εταιρεία και τον κλάδο». Αυτό σχολίασαν (χωρίς να αναφερθούν σε συγκεκριμένα ονόματα) κύκλοι προσκείμενοι στον όμιλο Μπήτρος, όταν κλήθηκαν να σχολιάσουν την πορεία των συνομιλιών που διεξάγονται εδώ και καιρό με τη ΣΙΔΜΑ.

Θυμίζουμε πως για το ίδιο θέμα το Euro2day.gr είχε ρωτήσει και την πλευρά της ΣΙΔΜΑ στα τέλη Μαΐου, λαμβάνοντας την απάντηση: «Το θέμα της συγχώνευσης με άλλη εταιρεία του κλάδου ακούγεται ως σενάριο εδώ και χρόνια, ωστόσο το ζήτημα επαφίεται κατά κύριο λόγο στη στάση που θα επιλέξουν να τηρήσουν οι πιστώτριες τράπεζες» (άφησε να εννοηθεί υπό όρους η ΣIΔΜΑ θα συναινούσε σε μια ενδεχόμενη συγχώνευση).

Σε κάθε περίπτωση, ο όμιλος Μπήτρος κατάφερε πέρυσι να βελτιώσει τη λειτουργική του κερδοφορία (€1,297 εκατ. έναντι €0,491 εκατ.) και να περιορίσει τις καθαρές του ζημίες, οι οποίες ωστόσο διατηρήθηκαν σε υψηλά επίπεδα εξαιτίας των μεγάλων χρηματοοικονομικών δαπανών.

Επίσης, η διοίκηση του ομίλου εκφράζει την αισιοδοξία της ότι υπάρχουν σημαντικές προοπτικές ανάκαμψης της εγχώριας ζήτησης κατά τα επόμενα χρόνια, σημειώνοντας:

«Έχουμε την πεποίθηση ότι η εγχώρια αγορά όχι μόνο θα παρακολουθήσει την αναπτυξιακή τάση της οικονομίας μας, αλλά και με πολύ ταχύτερους ρυθμούς. Ήδη κατά την προηγούμενη διετία, παρά τη μηδενική αύξηση του ΑΕΠ, η ανάπτυξή της, σε μέση ετήσια βάση, εκτιμούμε ότι ξεπέρασε το 10%. Και πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι η πεποίθησή μας για ταχεία ανάπτυξη της  εγχώριας αγοράς χαλυβουργικών τα επόμενα χρόνια δεν βασίζεται μόνο στα προγραμματισμένα “mega projects” όπως το Ελληνικό, τα περιφερειακά αεροδρόμια, το Θριάσιο, η ανάπλαση του παραλιακού μετώπου της Αθήνας, τα μεγάλα ενεργειακά έργα, η αναβίωση της ναυπηγικής και ναυπηγοεπισκευαστικής δραστηριότητας κ.ά.

Βασίζεται και στο γεγονός ότι οι χαλυβοκαταναλωτικές δραστηριότητες καταλαμβάνουν μια μεγάλη έκταση στη βάση της οικονομικής δραστηριότητας, η οποία εξ ορισμού τίθεται πρώτη σε κίνηση όταν η οικονομική δραστηριότητα επανεκκινεί. Αλλά και στο δεδομένο ότι η μείωση της ζήτησης χαλυβουργικών κατά την οκταετία της κρίσης ήταν τόσο δραματική που δημιούργησε μια πολύ χαμηλή βάση εκκίνησης για την αγορά, με αποτέλεσμα και η σχετικά μικρή βελτίωση των απόλυτων αριθμών να αντιστοιχεί σε μια σημαντική ποσοστιαία αύξηση. Δηλώνουμε, λοιπόν, αισιόδοξοι για το 2017 αλλά και για το προβλεπτό μέλλον».

Ανοδική πορεία στο πρώτο τρίμηνο

Ήδη κατά το πρώτο τρίμηνο η Μπήτρος Μεταλλουργική αύξησε τον κύκλο εργασιών της κατά 6% και το μικτό της αποτέλεσμα κατά 61,5% έναντι του αντίστοιχου περυσινού χρονικού διαστήματος.

Τα λειτουργικά αποτελέσματα της Μπήτρος Οπλισμός Σκυροδέματος κινούνται σε θετικό έδαφος, ενώ η Μπήτρος Κατασκευαστική έχει ήδη πραγματοποιήσει πωλήσεις δύο σχεδόν εκατομμυρίων, ενώ επίκεινται πωλήσεις αντίστοιχου ύψους εντός του προσεχούς μήνα.

«Ελπίζουμε ότι οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις για τις συνθήκες που θα επικρατήσουν στο οικονομικό περιβάλλον δεν θα διαψευσθούν και ότι όλοι οι παράγοντες από τους οποίους εξαρτάται η ευόδωση των προσδοκιών και η επιτυχία των σχεδίων μας θα διαμορφωθούν και θα ενεργήσουν μέσα στο πλαίσιο των εύλογων προβλέψεων», κατέληξε η διοίκηση του εισηγμένου ομίλου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v