Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι ζημίες έφεραν το λουκέτο στο εργοστάσιο της Froneri

Ζημιογόνα έκρινε τη δραστηριότητα παραγωγής παγωτού στην Ελλάδα η πολυεθνική Froneri. Κλείνει το εργοστάσιο και θα καλύπτει την ελληνική αγορά με εισαγωγές. Τι θα γίνει με τους 102 εργαζόμενους.

Οι ζημίες έφεραν το λουκέτο στο εργοστάσιο της Froneri

Μόλις 11 μήνες δραστηριοποιήθηκε παραγωγικά στη χώρα μας η Froneri Hellas, καθώς η μητρική Froneri, η οποία αποτελεί κοινοπραξία (σ.σ. συστάθηκε τον Οκτώβριο του 2016) του ομίλου Nestle και της βρετανικής R&R, έκρινε ως ασύμφορο το εργοστάσιο παγωτού στον Ταύρο (πρώην ΔΕΛΤΑ, Nestle) και το μεγαλύτερο στην Ελλάδα και το κλείνει.

Με την απόφαση αυτή, κλείνει ένα ιστορικό εργοστάσιο και χάνουν την απασχόλησή τους 102 εργαζόμενοι.

Πλέον τα γνωστά παγωτά θα παράγονται σε άλλες χώρες της ΕΕ και θα καταναλώνονται στη χώρα μας, καθώς η ελληνική αγορά θα συνεχίσει να τροφοδοτείται απρόσκοπτα με τα προϊόντα της Froneri Hellas, που θα έχει μόνο εμπορική δραστηριότητα.

Σημειώνουμε ότι, μεταξύ των άλλων, στο εργοστάσιο της Froneri στον Ταύρο παράγονταν όλα τα επιτυχημένα σήματα παγωτών που είχε δημιουργήσει η ΔΕΛΤΑ όπως BOSS, Magnum και Nirvana, τα οποία είχαν και διεθνή παρουσία.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της εταιρείας, «λαμβάνοντας υπόψη ότι η Froneri Hellas είναι ζημιογόνος, η εταιρία διακόπτει τη λειτουργία του εργοστασίου της στον Ταύρο και επαναπροσδιορίζει την οργάνωσή της. Στην απόφαση αυτή οδηγούν επίσης οι επικρατούσες δυσμενείς συνθήκες στην αγορά, σε συνδυασμό με το γενικότερο οικονομικό περιβάλλον».

«Οι επικρατούσες δυσμενείς συνθήκες» που επικαλείται η εταιρεία είχαν σαν αποτέλεσμα την πτώση της αγοράς παγωτού κατά τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η αγορά παγωτού την πενταετία 2010-2014 υποχώρησε κατά 35% σε όγκο και 30% σε αξία, αγγίζοντας πλέον τα 200 εκατ. ευρώ.

Προφανώς, η εταιρεία έκρινε πιο συμφέρουσα λύση το κλείσιμο του εργοστασίου, επιλέγοντας να προμηθεύει την ελληνική αγορά με εισαγωγές.

Πάντως η δημιουργία της νέας εταιρείας, που για την Ελλάδα δεν είχε θετική έκβαση, «φόρτωσε» με χρέη ύψους σχεδόν 88 εκατ. ευρώ τη Nestle Ελλάς, στην οποία ανήκε μέχρι τον περασμένο Σεπτέμβρη το συγκεκριμένο εργοστάσιο παγωτού.

Αναφορικά με την τύχη των 102 εργαζομένων, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει οικονομική υποστήριξη μέσω ενός ιδιαίτερα ελκυστικού προγράμματος συναινετικών αποχωρήσεων. Ταυτόχρονα η Εταιρία θα παρέχει ιδιωτική ασφαλιστική ιατροφαρμακευτική κάλυψη για τους αποχωρούντες και τις οικογένειές τους, όπως ισχύει μέχρι σήμερα και για περίοδο δύο ετών. Επίσης θα προσφέρει υπηρεσίες επαγγελματικής επανατοποθέτησης στην αγορά, για όσους το επιθυμούν.

Σύμφωνα με κύκλους της εταιρείας, τα ποσά των αποζημιώσεων είναι σημαντικά ανώτερα από τις αποζημιώσεις που ορίζει ο νόμος. Για όσους εργάζονται στην εταιρεία μέχρι και 16 χρόνια, οι αποζημιώσεις τους θα είναι διπλάσιες από αυτό που ορίζει ο νόμος ενώ για όσους έχουν 16 χρόνια και πάνω, θα είναι 2, 5 φορές τα νόμιμα.

Η Froneri

Με πωλήσεις ύψους περίπου 2,6 δισ. ευρώ, η Froneri δραστηριοποιείται σε 22 χώρες του κόσμου και απασχολεί περίπου 15.000 εργαζόμενους. Πρόκειται για μία νέα εταιρεία -δημιουργήθηκε μόλις τον Οκτώβριο του 2016- από την κοινοπραξία της Nestle και της R&R στον τομέα του παγωτού, των κατεψυγμένων τροφίμων και των γαλακτοκομικών ψυγείου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v