Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ετος επανεκκίνησης το 2017 για τη Viohalco

Πώς σχολιάζει η διοίκηση του ομίλου την επιστροφή στην κερδοφορία και τους στόχους για βελτίωση των αποτελεσμάτων με παράλληλη απομόχλευση του ισολογισμού. Τι λέει για κόστος καυσίμων, επιτόκια και ακίνητη περιουσία.

Ετος επανεκκίνησης το 2017 για τη Viohalco

«Το 2017 μπορεί να υπήρξε μια ικανοποιητική χρονιά με κερδοφόρο αποτέλεσμα, αλλά σε καμιά περίπτωση το επίπεδο αυτό των αποτελεσμάτων δεν είναι αποδεκτό από εμάς. Μόνο σε καλύτερα αποτελέσματα θέλουμε να στοχεύουμε». Αυτά δήλωσε ο Στράτος Θωμαδάκης, οικονομικός διευθυντής της Viohalco, στo πλαίσιo της χθεσινής παρουσίασης του ομίλου στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών.

Σύμφωνα με τον κ. Θωμαδάκη, το 2017 θεωρείται ως το πρώτο έτος επανεκκίνησης μετά την κρίση που ξέσπασε το 2008. Έκτοτε ο όμιλος προχώρησε σε μεγάλες και προσεκτικές επενδύσεις, νοικοκυρεύοντας όλα του τα εργοστάσια και στρέφοντας μεγάλα τμήματα της παραγωγής του από την εγχώρια αγορά στο εξωτερικό. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι των δραστηριοτήτων του χάλυβα και του χαλκού, όπου σήμερα οι εξαγωγές υπερβαίνουν αντίστοιχα το 70% και το 80% των πωλήσεων.

Μερικές από τις παρεμβάσεις που έλαβαν χώρα ήταν οι παρακάτω:

• Ο κλάδος του χάλυβα από έντονα ζημιογόνος κατά τη διάρκεια της κρίσης (κατακόρυφη υποχώρηση στην εγχώρια κατασκευαστική δραστηριότητα), σημείωσε το 2017 EBITDA +75 εκατ. ευρώ και θετικά καθαρά αποτελέσματα. Σ’ αυτό συνέβαλαν τόσο οι εξοικονομήσεις κόστους στις ελληνικές μονάδες, όσο και η στροφή της βουλγαρικής μονάδας σε προϊόντα βιομηχανικών εφαρμογών.

• Στον τομέα του χαλκού, η εταιρεία κατέχει πλέον την πρώτη θέση στην Ευρώπη στους σωλήνες χαλκού, ενώ αποδίδει η παραγωγική στροφή της παραγωγικής μονάδας στη Βουλγαρία από τα προϊόντα στέγης σε προϊόντα που κατευθύνονται στη βιομηχανία.

• Η πολύ ικανοποιητική πορεία της αξιοποίησης των ακινήτων του ομίλου (στα +6 εκατ. το EBITDA το 2017), με την εισηγμένη να έχει υποβάλει αίτηση στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για τη δημιουργία ΑΕΕΑΠ. Το εμπορικό κέντρο River West σημείωσε ρεκόρ επισκεψιμότητας, ενώ η πορεία του ξενοδοχείου Wyndham και του εμπορικού πάρκου στην Κορινθία ξεπέρασαν τις αρχικές προσδοκίες. Εξετάζεται σειρά νέων αναπτύξεων.

• Στα αξιοσημείωτα επίσης συγκαταλέγονται η νέα μονάδα υποβρύχιων καλωδίων της Fulgor, η μονάδα κατασκευής υποθαλάσσιων σωλήνων από τα Σωληνουργεία Κορίνθου, η σχεδιαζόμενη επένδυση ύψους 150 εκατ. ευρώ στο αλουμίνιο (αύξηση παραγωγικής δυναμικότητας το 2020 από τους 280 στους 350 χιλιάδες τόνους, με παράλληλη διεύρυνση της προϊοντικής γκάμας) και το πρόσφατο joint venture στον κλάδο του χαλκού στην Ολλανδία.

Τέλος, ο κ. Θωμαδάκης απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, σημείωσε μεταξύ άλλων:

• Υπάρχει η πρόθεση να μειωθεί ο δείκτης «καθαρό χρέος προς EBITDA» κατά τα επόμενα χρόνια. Η διαδικασία απομόχλευσης θα γίνει κυρίως μέσα από την επίτευξη ενός υψηλότερου λειτουργικού αποτελέσματος.

• To μέσο κόστος εξυπηρέτησης των δανείων υπολογίζεται μεταξύ 4,8% και 5% για το 2017. Η εκτίμηση είναι ότι το 2018 το νούμερο αυτό θα υποχωρήσει σε χαμηλότερα επίπεδα, λόγω των βελτιωμένων οικονομικών επιδόσεων των θυγατρικών της εταιρείας.

• Το κόστος των καυσίμων έχει μειωθεί σημαντικά από το 2014. Πάντα υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω ψαλιδίσματος της σχετικής δαπάνης, τόσο μέσα από τη μειωμένη κατανάλωση ενέργειας (σχετικές επενδύσεις που υλοποιούνται), όσο και μέσα από καλύτερες τιμολογήσεις.

• Γνωρίζοντας ότι για λόγους μείωσης της κατανάλωσης καυσίμων στην Ευρώπη, τα αυτοκίνητα θα γίνουν ελαφρύτερα (άρα περισσότερα τμήματα και ανταλλακτικά τους θα κατασκευάζονται από αλουμίνιο), ο Όμιλος εξετάζει διάφορα projects ενεργοποίησής του στο συγκεκριμένο πεδίο.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v