Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εθνική Πανγαία: Δύο σενάρια μετά την αναβολή του ομολογιακού

Δεν υπάρχει πίεση χρόνου υποστηρίζουν στην Εθνική Πανγαία, μετά την αναβολή έκδοσης ομολογιακού δανείου. Επενδυτικό πρόγραμμα 500-700 εκατ. ευρώ μέχρι το 2020. Τι προβλέπει η συμφωνία με Εθνική Τράπεζα.

Εθνική Πανγαία: Δύο σενάρια μετά την αναβολή του ομολογιακού

Δύο σενάρια εξετάζει η διοίκηση της Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ, μετά την πρόσφατη αναβολή της έκδοσης ομολογιακού δανείου μέχρι και 400 εκατ. ευρώ: Το πρώτο προβλέπει πως θα προχωρήσει άμεσα και μέχρι τα μέσα Ιουλίου σε νέα απόπειρα εξόδου στις αγορές, αφού πρώτα ζητήσει πιστοληπτική αξιολόγηση του ομολόγου, με βάση το υφιστάμενο ενημερωτικό δελτίο.

Το δεύτερο σενάριο θέλει την έκδοση να γίνεται προς τα τέλη του χρόνου ή στις αρχές του επόμενου, με νέο ενημερωτικό και νέα διαδικασία.

Πηγές της διοίκησης αποδίδουν την αναβολή του ομολογιακού στην αναταραχή που δημιουργήθηκε στα ελληνικά ομόλογα, μετά τις πρόσφατες εξελίξεις στην Ιταλία. Τονίζουν πως η αναβολή αποφασίστηκε όταν διαπιστώθηκε πως το επιτόκιο θα ήταν υψηλότερα από τη ζώνη του 3,5%-3,9% που είχε προεκτιμήσει η διοίκηση. Παραδέχονται, επίσης, πως «μέτρησε» όχι μόνο η αρνητική πορεία των ελληνικών ομολόγων το τελευταίο διάστημα, αλλά και το γεγονός ότι η Εθνική Πανγαία (παρά τη σημαντική διαφοροποίηση των τελευταίων ετών) έχει μεγάλη έκθεση στην ελληνική αγορά ακινήτων. Για την τελευταία, λίγα φαίνεται πως γνώριζαν οι ξένοι επενδυτές που κινούνται στην αγορά των ομολόγων.

Στην Εθνική Πανγαία υποστηρίζουν πως δεν υπάρχει πίεση χρόνου για την έκδοση του ομολόγου, αλλά ταυτόχρονα εντός του προσεχούς 18μηνου θα χρειαστεί η αναχρηματοδότηση δανεισμού. Οσο για το επενδυτικό πρόγραμμα, οι ίδιες πηγές δήλωσαν πως δεν επηρεάζεται από την αναβολή του ομολογιακού δανείου, καθώς η εταιρεία διαθέτει πιστωτικές γραμμές.

Η διοίκηση της μεγαλύτερης ελληνικής επενδυτικής εταιρείας ακινήτων προωθεί επενδυτικό πρόγραμμα μεταξύ 500-700 εκατ. ευρώ μέχρι το 2020. Πρόσφατα είχε υποστηρίξει πως τα τελευταία χρόνια υπήρξε σημαντική διαφοροποίηση του χαρτοφυλακίου ακινήτων, η αξία του οποίου αυξήθηκε παράλληλα από 932 εκατ. ευρώ σε 1,6 δισ. ευρώ, με ταυτόχρονη επέκταση σε νέες αγορές όπως η Ιταλία και η Κύπρος. Με την εξαγορά του Lazart Ηotel, στις αρχές της εβδομάδας, η Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ πραγματοποίησε ένα ακόμα βήμα επέκτασης στην αγορά του τουρισμού. Πρόκειται για τη δεύτερη κίνηση αφού η νέα εξαγορά έρχεται σε συνέχεια επένδυσης στην Πάτρα, όπου σύντομα θα λειτουργήσει το πρώτο Moxy by Marriott στη Μεσόγειο.

Στην αγορά, πάντως, αναμένουν τι θα πράξει η Invel σε σχέση με τη συμφωνία με την Εθνική Τράπεζα για την απόκτηση του 32,66% που διατηρεί η τελευταία στην Εθνική Πανγαία. Με βάση τη συμφωνία των δύο πλευρών, από 1ης Ιουλίου η Εθνική μπορεί ανά πάσα στιγμή να ζητήσει από την Invel να αγοράσει το 32,66% (σε τιμή που προκύπτει με βάση φόρμουλα η οποία έχει ενταχθεί στην αρχική συμφωνία). Από 1ης Ιουλίου και η Invel μπορεί να ζητήσει να αγοράσει το συγκεκριμένο ποσοστό. Σε κάθε περίπτωση, από 1ης Ιανουαρίου 2019 η Εθνική δεν θα έχει τον έλεγχο του διοικητικού συμβουλίου της Εθνική Πανγαία και συνεπώς δεν θα την ενοποιεί.

Προ εβδομάδων είχε ανακοινωθεί πως η Invel προσέλκυσε την υποστήριξη δύο διεθνών επενδυτικών funds, της Castlelake και της Coller Capital, τα οποία κατέχουν πλέον έμμεσο ποσοστό 49% στην Εθνική Πανγαία. Μαζί με τη York Capital, που συμμετείχε στο αρχικό σχήμα εξαγοράς της ΑΕΕΑΠ, η Invel ελέγχει σήμερα το 65,49% της εισηγμένης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v