Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι γνωστοί και άγνωστοι μνηστήρες των ΕΛ.ΠΕ

Vitol, Glencore και GFG Alliance, τα τρία γνωστά ονόματα από τους πέντε υποψήφιους επενδυτές. Η κοινοπραξία των εταιριών από ΗΑΕ και Αυστρία και ο όμιλος από την Ιορδανία.

Οι γνωστοί και άγνωστοι μνηστήρες των ΕΛ.ΠΕ

Με δύο γνωστά ονόματα της παγκόσμιας ενεργειακής βιομηχανίας, τη Vitol και Glencore από την Ευρώπη και άλλες τρεις συμμετοχές εταιριών της Μέσης Ανατολής, του Αραβικού Κόλπου, αλλά και του Ηνωμένου Βασιλείου με χρώματα Ινδίας... έκλεισε η πρώτη φάση του διεθνούς διαγωνισμού για την πώληση του 50,1% των Ελληνικών Πετρελαίων.

Πέραν των ευρωπαϊκών εταιριών Vitol και Glencore, που αποκάλυψε το Euro2day.gr, οι υπόλοιποι τρεις φάκελοι υποψηφιότητας φαίνεται να κρατούν χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών ως προς την εξέλιξη του διαγωνισμού. Οι μεγάλες και τρανταχτές φίρμες της παγκόσμιας αγοράς διύλισης, εμπορίας  πετρελαιοειδών και έρευνας υδρογονανθράκων δεν εμφανίστηκαν, παρά τις αρχικές προσδοκίες.

Ας δούμε όμως το προφίλ των υποψήφιων επενδυτών, που υπέβαλαν προτάσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το 50,1% των ΕΛ.ΠΕ και τώρα το ΤΑΙΠΕΔ θα ξεσκαρτάρει τη λίστα, προκειμένου να ξεκινήσει η δεύτερη φάση των δεσμευτικών προσφορών.

1. Alrai Group Holdings Limited

Πρόκειται για εταιρία με έδρα στο Αμμάν της Ιορδανίας, με κύρια δραστηριότητα στο Ιράκ. Ιδρύθηκε το 1988 και ειδικεύεται στην κατασκευή μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, βιομηχανιών, στις δεξαμενές αποθήκευσης νερού, ενώ συμμετείχε στην ανοικοδόμηση του Ιράκ (μεγάλα έργα υποδομών) και έχει και δραστηριότητα στην εμπορία.

2. Carbon Asset Μanagement DWC-LLC και Alshaheen Group S.A.

Πρόκειται για κοινοπραξία εταιριών, με εταιρική διασύνδεση, όμως, ανάμεσα στις δύο. Η Carbon Asset Management (CAM) είναι εταιρία που εδρεύει στη Βιέννη και ιδρύθηκε για να αποτελέσει τον επενδυτικό βραχίονα του Al Shaheen Group. Η δεύτερη είναι όμιλος που εδρεύει στη Μέση Ανατολή και διαχειρίζεται πάγια αξίας 24 δισ. δολαρίων. Η AlShaheen Group πιθανότατα είναι από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Το χαρτοφυλάκιο της CAM περιλαμβάνει επενδύσεις private equity σε περισσότερες από 116 εταιρίες, στην ενέργεια με κεφάλαια 2 δισ. ευρώ και δεσμευμένα άλλα 4,5 δισ. έως το 2020. Έμφαση δίνει στη διύλιση πετρελαίου, στο φυσικό αέριο και στην ηλεκτρική ενέργεια. Επίσης επενδύει σε ακίνητα.

Η CAM Energy συμμετέχει ως σύμβουλος αναδιάρθρωσης  σε σημαντικές συναλλαγές συγχωνεύσεων και εξαγορών στον τομέα της ενέργειας. Μία εξ αυτών ήταν στο μεγαλύτερο διυλιστήριο της Ινδίας (13 δισ. δολ.)

Επίσης η ίδια εταιρία έλαβε μέρος στην έκδοση πράσινου ομολόγου στην Ασία, συμμετείχε στην κοινοπραξία που εξαγόρασε το μεγαλύτερο διυλιστήριο στη Β. Αφρική και επιπλέον έχει επενδύσει σε ενεργειακά πάγια της Κίνας.

3. Gupta Family Group Alliance

Η GFG Alliance ιδρύθηκε πριν από 50 χρόνια στο Λονδίνο από τον Ινδό Parduman K Gupta, ενώ σήμερα τα ηνία της εταιρίας έχει ο γιος του, Sanjeev Gupta.

Πρόκειται για έναν βιομηχανικό όμιλο που διαθέτει τις εταιρίες:

- SIMEC. Είναι μια διεθνής επιχείρηση ενέργειας και φυσικών πόρων

- Liberty Steel: Χάλυβας και άλλα μέταλλα

 -Wyelands (χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες), JAHAMA (κτηματομεσιτική)  και το ίδρυμα GFG (φιλανθρωπικό ίδρυμα)

 Στο πλαίσιο ενός προγράμματος εξαγοράς, η GFG έχει συσσωρεύσει 3 δισ. δολ. επενδύσεων. Στις βασικές λειτουργίες του ομίλου συμπεριλαμβάνονται:

- Εμπόριο προϊόντων: αργό πετρέλαιο και  εξευγενισμένα προϊόντα (συμπεριλαμβανομένων αποθηκευτικών χώρων στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην Ισπανία), άνθρακας και μέταλλα

- Ναυτιλία και Υποδομές: ναύλωση, εκμίσθωση και κυριότητα πλοίων. Κατέχει και εκμεταλλεύεται τέσσερα λιμάνια που φορτώνονται και εκφορτώνονται κυρίως προϊόντα χάλυβα και σιδηρομεταλλεύματος (τρία στο Ηνωμένο Βασίλειο και ένα στην Αυστραλία)

- Ορυχεία: ορυχείο σιδηρομεταλλεύματος 10 mtpa στη Νότια Αυστραλία

- Ενέργεια: υφιστάμενα και σχεδιαζόμενα περιουσιακά στοιχεία περιλαμβάνουν υδροηλεκτρικά, αιολικά, βιοντίζελ, παραγωγή ενέργειας από απόβλητα, στοχεύοντας στο χαρτοφυλάκιο του 1 GW στο Ηνωμένο Βασίλειο έως το 2021.

Ο κύκλος εργασιών της GFG είναι άνω των 13 δισ. δολαρίων και τα καθαρά περιουσιακά στοιχεία ανέρχονται στα 3,2 δισ.

Η Simec έχει κύκλο εργασιών άνω των 2,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων και  καθαρό ενεργητικό 341 εκατομμύρια δολάρια.

4. Glencore Energy UK LTD

Η Glencore είναι ελβετική εταιρία με πολυσχιδή δραστηριότητα στην ενέργεια, στα ορυκτά και στα μέταλλα. Ιδρύθηκε το 1974 και παράγει και εμπορεύεται περισσότερα από 90 commodities. Στα εμπορεύματα αυτά περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων το κάρβουνο, το φυσικό αέριο, αγροτικά προϊόντα (βαμβάκι, ζάχαρη, ηλιέλαιο κ.λπ.) αλλά και η εμπορία πετρελαϊκών προϊόντων. Στα 6 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου υπολογίζονται οι καθημερινές συναλλαγές της. Τα προσαρμοσμένα EBITDA του κολοσσού ήταν το 2017 στα 14,8 δισ. δολάρια, διαθέτει 150 assets και 146.000 εργαζόμενους και εργολάβους σε 50 χώρες παγκοσμίως.

5. Vitol Holding B.V.

Η Vitol ιδρύθηκε στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας το 1966 και το 2017 είχε έσοδα πωλήσεων 181 δισ. δολαρίων. Είναι εταιρία ενέργειας και commodities. Καθημερινά εμπορεύεται 7 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου και άλλων προϊόντων για λογαριασμό κρατικών εταιριών διύλισης, βιομηχανικών, χημικών αλλά και αεροπορικών εταιριών. Μετρά 6.500 θαλάσσιες μεταφορές ετησίως, ενώ 250 δεξαμενόπλοιά της είναι στη διάθεσή της οποιαδήποτε στιγμή. Διαθέτει 40 γραφεία παγκοσμίως, με τις μεγαλύτερες λειτουργίες της να πραγματοποιούνται στη Γενεύη, στο Χιούστον, στο Λονδίνο και στη Σιγκαπούρη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v