Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σκληρή γλώσσα Αν. Καλλιτσάντση για την κατάσταση στην Ελλάκτωρ

Δεν μπορούμε να αφήσουμε την Ελλάκτωρ να γίνει Πήγασος, τονίζει ο μεγαλομέτοχος του ομίλου. Τα προβλήματα στον τομέα των κατασκευών και η «μη λύση» της πώλησης ασημικών. Τι πρέπει να αλλάξει για να περάσει ο όμιλος σε αναπτυξιακή τροχιά.

Σκληρή γλώσσα Αν. Καλλιτσάντση για την κατάσταση στην Ελλάκτωρ

Για όλα όσα συμβαίνουν στην Ελλάκτωρ τα τελευταία 2 χρόνια, για τους λόγους που αποφάσισε να προχωρήσει στην πρωτοβουλία CHANGE4ELLAKTOR, αλλά και για τα σχέδιά του για την επόμενη ημέρα του ομίλου, μίλησε ο κ. Αναστάσιος Καλλιτσάντσης σε συνέντευξή του στην «Κυριακάτικη Καθημερινή».

Ο κ. Καλλιτσάντσης εμφανίστηκε πεπεισμένος για τις προοπτικές της Eλλάκτωρ, μόνο όμως υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει σύγχρονο διοικητικό μοντέλο και ένα νέο διοικητικό συμβούλιο χωρίς τη συμμετοχή των κ.κ. Μπόμπολα και Κούτρα, που δεν φαίνεται να συμμερίζονται την άποψή του για αλλαγές.

«Τα τελευταία χρόνια η Eλλάκτωρ ζει έναν εφιάλτη από τον οποίο πρέπει πλέον άμεσα να ξυπνήσει», υποστηρίζει και συμπληρώνει: «Εμείς δεν μπορούμε να αφήσουμε την Eλλάκτωρ να γίνει Πήγασος. Εγώ και ο Δημήτρης Καλλιτσάντσης δεν μπορούμε και δεν πρόκειται να χαϊδεύουμε τα αφτιά των εργαζομένων και των μετόχων, διαβεβαιώνοντάς τους πως είναι όλα καλά, ώσπου να έρθει η μέρα που ξαφνικά τίποτα δεν θα είναι καλά, όπως έγινε με τον Πήγασο».

Όπως τονίζει ο Αναστάσιος Καλλιτσάντσης, «εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια το Διοικητικό Συμβούλιο της Eλλάκτωρ λειτουργούσε με διαχωριστικές γραμμές που σε κάθε συνεδρίαση γίνονταν όλο και πιο ευδιάκριτες. Το γεγονός ότι οι περισσότεροι εξ ημών ήμαστε ταυτόχρονα μέτοχοι, διευθυντικά στελέχη επιμέρους τομέων και μέλη του Δ.Σ., είχε ως αποτέλεσμα οι στρατηγικές και οι επιδιώξεις κάθε δραστηριότητας να παίρνουν προτεραιότητα έναντι του κοινού καλού του ομίλου».

Σχολιάζοντας τη στάση των δυο «αντίπαλων» μετόχων, δηλώνει ότι «ο κ. Κούτρας απαιτούσε οι άλλες δραστηριότητες να προσφέρουν ρευστότητα για να καλύψουν τα κενά της κατασκευής, ο κ. Μπόμπολας ήθελε να κρατήσει το ταμείο των παραχωρήσεων ανέπαφο για να επενδύσει, εγώ επέμενα πως η ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος δεν πρέπει να πωληθεί επί ζημία για τον όμιλο και το υπόλοιπο Δ.Σ. παρακολουθούσε σχεδόν αμέτοχο συνεδριάσεις που δεν κατέληγαν πουθενά».

Η εταιρική διακυβέρνηση

Κατά τον Αναστάσιο Καλλιτσάντση, πρώτη προτεραιότητα είναι η ενίσχυση της εταιρικής διακυβέρνησης, καθώς όπως καταγγέλλει, «τα τελευταία 2 χρόνια ο όμιλος βρέθηκε σοβαρά εκτεθειμένος λόγω νομικών θεμάτων και ζητημάτων κανονιστικής συμμόρφωσης στους τομείς της κατασκευής και της διαχείρισης απορριμμάτων, που επιβλέπουν οι κ.κ. Κούτρας και Μπόμπολας». Υπενθυμίζει ότι «μόλις πριν λίγες ημέρες είδαμε τη θυγατρική της ΗΛΕΚΤΩΡ στην Κύπρο να αποκλείεται για 5 ολόκληρα χρόνια από οποιαδήποτε δημόσια σύμβαση, ως επακόλουθο των όσων συνέβησαν στη Μεγαλόνησο πριν δύο χρόνια. Πέρυσι επιβλήθηκε στην Eλλάκτωρ ένα πρόστιμο 40 εκατ. ευρώ από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, σε σχέση με τη δραστηριοποίηση της ΑΚΤΩΡ στον κατασκευαστικό τομέα στην Ελλάδα».

Οι κατασκευές

Όπως αποκαλύπτει ο κος Καλλιτσάντσης σε ό,τι αφορά την αναδιάρθρωση του ομίλου, «ο μεν κ. Κούτρας, όταν συζητήσαμε την αναδιοργάνωση της ΑΚΤΩΡ, ως την κατεξοχήν δραστηριότητα που χρήζει μεταρρυθμίσεων, μου είπε "κάνε ό,τι θες, μόνο μη μου πειράζεις τα εργοτάξια". Πώς θα γίνει μεταρρύθμιση στον όμιλο όμως, χωρίς να γίνουν παρεμβάσεις στη δραστηριότητα που απορροφά το 85-90% του κόστους των δαπανών και το 120% των ζημιών;.

»Ο δε κ. Μπόμπολας από τον Ιούνιο του 2017 που δεσμεύτηκε για αναδιοργάνωση, πέρασε τους επόμενους 6 μήνες να ρωτάει το Διοικητικό Συμβούλιο αν είναι δική του αρμοδιότητα να την υλοποιήσει. Ακόμα κι όταν του έγινε ξεκάθαρο πως δική του ευθύνη είναι, πέρασε άλλους 3 μήνες μέχρι τελικά να προσλάβει σύμβουλο. Από μία υπόσχεση απέναντι στους μετόχους πριν 12 μήνες, έφθασε 2 μήνες πριν τη Γενική Συνέλευση του 2018 να προσλαμβάνει σύμβουλο, απλά για να παρουσιάσει κάτι ως άλλοθι στους μετόχους.

Αναρωτιέται δε "γιατί έπρεπε να δημοσιεύσει η πρωτοβουλία Change4Ellaktor την πρότασή της για την αναδιοργάνωση, την αναδιάρθρωση και τη στρατηγική, για να υιοθετήσουν ή καλύτερα για να οικειοποιηθούν μέσα σε δύο μόλις ημέρες, όλες τις προτάσεις μας που για δύο χρόνια αγνοούσαν;"».

Ο μεγαλομέτοχος της Eλλάκτωρ εκτιμά ότι η ΑΚΤΩΡ έχει πρόβλημα οργανωτικό και λειτουργικό, το οποίο καθίσταται επιζήμιο μόλις απομακρυνθεί από το ασφαλές και γνώριμο περιβάλλον της Ελλάδας. «Η δραστηριότητα της Μέσης Ανατολής την περίοδο 2004 - Α’ Εξάμηνο 2017, αντί να έχει περιθώριο κερδοφορίας, εμφάνιζε ζημία 7%. Η δραστηριότητα των Βαλκανίων την περίοδο 2004 - Α’ Εξάμηνο 2017, αντί να έχει περιθώριο κερδοφορίας, εμφάνιζε ζημία 8,5%. Η μόνη διαφορά είναι ότι τα Βαλκάνια ενοποιούνται με τα θετικά αποτελέσματα της Ελλάδας, με αποτέλεσμα η τελική εικόνα να ωραιοποιείται, ενώ η Μέση Ανατολή εμφανίζεται ξεχωριστά».

«Το έχω πει επανειλημμένως και θα το κάνω και τώρα. Οι ζημίες στη Μέση Ανατολή και στα Βαλκάνια αποδεικνύουν ότι ανεξάρτητα από το ποιος επιβλέπει τις συγκεκριμένες δραστηριότητες, είτε είναι ο Δημήτρης Καλλιτσάντσης, είτε ο Δημήτρης Κούτρας, είτε αύριο ο όποιος Δημήτρης, ή Σάκης ή Λεωνίδας, ζημίες θα φέρνει. Δεν είναι προσπάθεια συμψηφισμού ευθυνών, είναι μία πραγματικότητα που πρέπει επιτέλους να πάψουμε να την αρνούμαστε και να την αντιμετωπίσουμε», συμπληρώνει.

Στη συνέντευξή του επαναλαμβάνει την αντίθεσή του στην πώληση της ΕΛΤΕΧ Άνεμος. Απαντώντας σε όσα έχει υποστηρίξει στο παρελθόν ο κος Κούτρας, εκτιμά ότι «αντικατοπτρίζει ξεκάθαρα το πόσο διαφορετική επιχειρηματική λογική έχουμε».

«Θα ήθελα να σημειώσω ότι όντως στους δύσκολους καιρούς πουλάς το εξοχικό, όχι το σπίτι που μένεις όλο τον χρόνο. Αν όμως η σκεπή του σπιτιού που μένεις όλο τον χρόνο στάζει, ή φτιάχνεις τη σκεπή, ή μέχρι να τη φτιάξεις, μένεις στο εξοχικό που δεν μπάζει. Αλλά σε καμία περίπτωση δεν ξεπουλάς το εξοχικό με την ελπίδα ότι δεν θα ξαναβρέξει κι άρα δεν θα χρειαστεί να φτιάξεις τη σκεπή ποτέ».

«Ήμουν, είμαι και θα είμαι εναντίον του ξεπουλήματος δραστηριοτήτων με προοπτικές και συνεισφορά στον όμιλο, μόνο και μόνο για να χρηματοδοτήσουμε ζημιογόνες δραστηριότητες, χωρίς να διορθώνουμε αυτό που δημιουργεί τις ζημίες, γιατί την επόμενη ημέρα θα συζητάμε τι άλλο μπορούμε να πουλήσουμε για να καλύψουμε τις νέες ανάγκες ρευστότητας της κατασκευής».

Σε κάθε περίπτωση, ξεκαθαρίζει ότι δεν ισχυρίστηκε ποτέ ότι η Eλλάκτωρ πρέπει να αποχωρήσει από την κατασκευή, ούτε από τα δημόσια έργα, ούτε να απεμπολήσει το ανταγωνιστικό πλεονέκτημά της στην Ελλάδα. «Στο πλαίσιο της στρατηγικής μας, προσδοκούμε να φέρουμε τα λειτουργικά κέρδη σταθερά σε ποσοστό αντίστοιχο των πιο επιτυχημένων ευρωπαϊκών εταιρειών, δηλαδή στο 3,5-5% του τζίρου».

Καταλήγει δε δηλώνοντας: «Ο κ. Κούτρας ήδη είπε ότι αν δει την Eλλάκτωρ να πηγαίνει καλά, θα χειροκροτήσει κι ότι αν αισθανθεί ότι γίνεται εμπόδιο στην πρόοδο, θα αποχωρήσει. Περιμένω να τον δω να το κάνει. Το ίδιο θα περιμένω και από τον κ. Μπόμπολα».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v