Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ελλάκτωρ: Ξεκίνησε η αναδιοργάνωση, ψάχνουν νέο CEO στην Ακτωρ

Τον νέο διευθύνοντα σύμβουλο της ΑΚΤΩΡ αναζητούν στον όμιλο Ελλάκτωρ. Με αλλαγές προσώπων ξεκίνησε η αναδιοργάνωση. Οι στόχοι της νέας διοίκησης και τα νέα έργα που ανέλαβε το τελευταίο τρίμηνο.

Ελλάκτωρ: Ξεκίνησε η αναδιοργάνωση, ψάχνουν νέο CEO στην Ακτωρ

Έμπειρο στέλεχος από την αγορά, για να αναλάβει τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της θυγατρικής ΑΚΤΩΡ που δραστηριοποιείται στις κατασκευές, αναζητούν στον όμιλο Ελλάκτωρ.

Η νέα διοίκηση του ομίλου έχει ήδη αρχίσει τις αλλαγές προσώπων στις θυγατρικές, προκειμένου να καλυφθούν οι θέσεις που χήρεψαν μετά την αποχώρηση της πλευράς Λ. Μπόμπολα και Δημ. Κούτρα. Ταυτόχρονα έχει αρχίσει και η προσπάθεια αναδιοργάνωσης που είχε παρουσιάσει η διοίκηση στη γενική συνέλευση του Ιουλίου και τις εβδομάδες που προηγήθηκαν μέσω της πρωτοβουλίας «Change4Ellaktor». Επιπλέον, μέσα στο εξάμηνο υπήρξε ξεκαθάρισμα, με την καταγραφή και της ανάλογης επιβάρυνσης σε σειρά ζημιογόνων συμβάσεων του εξωτερικού.

Ηδη, σύμφωνα με πληροφορίες, το παλαίμαχο στέλεχος του ομίλου Γιώργος Συριανός ανέλαβε πρόεδρος της θυγατρικής ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις, ενώ τη θέση του αντιπροέδρου ανέλαβε στην ίδια εταιρεία ο κ. Βασίλης Χαλκιάς, ο οποίος εδώ και πολλά χρόνια είναι επικεφαλής της «Αττικές Διαδρομές», της εταιρείας που διαχειρίζεται την Αττική Οδό. Στη θέση του CEO της ΑΚΤΩΡ τοποθετήθηκε προσωρινά o κ. Αλέξανδρος Eξάρχου.

Αλλαγές έχουν ήδη γίνει ή αναμένεται να γίνουν άμεσα και σε πλήθος άλλων θυγατρικών του ομίλου καθώς και συγγενών επιχειρήσεων, στα διοικητικά συμβούλια των οποίων συμμετείχαν μέλη της οικογένειας Μπόμπολα και ο Δ. Κούτρας.

Προτεραιότητες της νέας διοίκησης, όπως αναφέρεται και στις λογιστικές καταστάσεις του εξαμήνου, είναι μεταξύ άλλων η τοποθέτηση καταξιωμένων στελεχών στις βασικές θέσεις όπου υφίστανται ελλείψεις καθώς και η αναδιοργάνωση του ομίλου αλλά και των νομικών οντοτήτων που τον απαρτίζουν, μέσω συγχωνεύσεων και απορροφήσεων, «με σκοπό τη δημιουργία σημαντικών συνεργειών και την επίτευξη οικονομιών κλίμακος».

Η διοίκηση επαναλαμβάνει πως «η εστίαση διατηρείται στον τομέα των κατασκευών (και προβλέπει την εξυγίανση της ΑΚΤΩΡ, ώστε αυτή να μπορεί να δραστηριοποιείται κερδοφόρα στο εξωτερικό), των παραχωρήσεων, της διαχείρισης απορριμμάτων και των αιολικών πάρκων».

Στις κατασκευές αναμένεται να δοθεί «έμφαση στην κερδοφορία έναντι της απλής αύξησης του ανεκτέλεστου υπολοίπου ως και σε έργα όπου η ΕΛΛΑΚΤΩΡ έχει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα εμπειρίας καθώς και ανάδειξη σε θέσεις-κλειδιά νέων ανθρώπων μέσα από την εταιρεία, αξιοποιώντας παράλληλα τη συσσωρευμένη γνώση των εμπειρότερων στελεχών». Προωθείται, επίσης, «επέκταση των ώριμων παραχωρήσεων και κεφαλαιοποίηση της θέσης της εταιρείας στον τομέα των παραχωρήσεων για τη διεκδίκηση νέων έργων υπό παραχώρηση». Στα αιολικά πάρκα προωθείται η «υλοποίηση του υπάρχοντος επενδυτικού πλάνου και η αξιοποίηση των προβλεπόμενων θετικών ταμειακών ροών», ενώ στη διαχείριση απορριμμάτων «η αποκατάσταση της φήμης της εταιρείας και διεκδίκηση των ευκαιριών στη Νοτιοανατολική Ευρώπη».

Επιπλέον, επανεξετάζεται το μοντέλο δραστηριοποίησης στο real estate και η πιθανότητα ρευστοποίησης άλλων, μη στρατηγικών συμμετοχών.

Τα νέα έργα

Το τελευταίο τρίμηνο η ΑΚΤΩΡ και οι θυγατρικές της μειοδότησαν ή υπέγραψαν συμβάσεις για σειρά νέων έργων.

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται δίκτυα ηλεκτρισμού διαφόρων περιοχών στην Ελλάδα αξίας 44,7 εκατ., η ανακατασκευή, ανακαίνιση και αναβάθμιση μη λειτουργούσας ξενοδοχειακής μονάδας προς δημιουργία νέας πολυτελούς ξενοδοχειακής μονάδας 5 αστέρων στην Κέφαλο της νήσου Κω, αξίας 33,2 εκατ., φωτοβολταϊκό (Φ/Β) πάρκο στη Βραζιλία ύψους περίπου 33,2 εκατ. ευρώ, έργο ηλεκτροκίνησης σιδηροδρομικής γραμμής Κιάτου - Ροδοδάφνης ύψους περίπου 31 εκατ. ευρώ, το έργο για τις υπολειπόμενες εργασίες για την ολοκλήρωση της οδικής σύνδεσης περιοχής Ακτίου με τον Δυτικό άξονα Βορρά-Νότου αξίας 30,6 εκατ., Φ/Β πάρκο στην Αυστραλία ύψους περίπου € 22,2 εκατ. ευρώ, η επέκταση του τερματικού σταθμού του αεροδρομίου «Ελ. Βενιζέλος» ύψους 17,7 εκατ. ευρώ και ο βιολογικός σταθμός επεξεργασίας των λυμάτων στην περιοχή Μονή Κύπρου, αξίας 8,5 εκατ. ευρώ.

Στις 30 Ιουνίου, το ανεκτέλεστο υπόλοιπο του ομίλου ανερχόταν σε 1,9 δισ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v