Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ακρίτας: Κεφαλαιακό σωσίβιο στη θρακιώτικη βιομηχανία

Κινήσεις προκειμένου η καθαρή θέση και το κεφάλαιο κίνησης να επανέλθει σε θετικό έδαφος. Προοπτικές διάσωσης της ακριτικής βιομηχανίας μέσα από μεγάλη διάχυση της θέσης των σημερινών μετόχων. Πώς βλέπει η διοίκηση την πορεία του β’ εξαμήνου.

Ακρίτας: Κεφαλαιακό σωσίβιο στη θρακιώτικη βιομηχανία

Με κεφαλαιακή ενίσχυση από τους βασικούς μετόχους και τις πιστώτριες τράπεζες θα επιχειρηθεί η διάσωση της ακριτικής βιομηχανίας ξύλου Ακρίτας, της μόνης πλέον ελληνικής εταιρείας που δραστηριοποιείται στην παραγωγή μοριοσανίδας.

Τα προβλήματα της εισηγμένης οφείλονται στη βαθιά κρίση που μείωσε κατακόρυφα επενδύσεις-οικοδομική δραστηριότητα και είναι ορατά στην εξαμηνιαία λογιστική της κατάσταση: Αρνητικό EBITDA (-315 χιλ. ευρώ), ιδιαίτερα υψηλό κόστος χρηματοδότησης (1,576 εκατ. ευρώ σε μισό έτος), βαρύτατες ζημίες (-3 εκατ. ευρώ), τραπεζικές υποχρεώσεις 56 εκατ. ευρώ (όλες βραχυπρόθεσμες), σαφή προβλήματα ρευστότητας και αρνητικά ίδια κεφάλαια ύψους -14,6 εκατ. ευρώ.

Με βάση τώρα τη συμφωνία που επιχειρείται:

Πρώτον, οι βασικοί μέτοχοι μέσω της εταιρείας τους ΟΔ-ΓΕ ΑΤΕ θα καταβάλουν έως 12,79 εκατ. ευρώ, αποκτώντας ισόποσες προνομιούχες μετοχές, οι οποίες θα μπορούν να μετατραπούν σε κοινές, με αναλογία 3 προνομιούχες σε 10 κοινές, οποτεδήποτε. Δηλαδή, όταν ο σημερινός αριθμός μετοχών είναι 13.000.000, οι βασικοί μέτοχοι μέσω της ΟΔ-ΓΕ θα μπορούν να αποκτήσουν επιπλέον έως και 42,64 εκατ. νέες κοινές μετοχές.

Δεύτερον, οι πιστώτριες τράπεζες θα κεφαλαιοποιήσουν απαιτήσεις τους ύψους 6,6 εκατ. ευρώ, αποκτώντας ισόποσες προνομιούχες μετοχές, τις οποίες θα μπορούν σε δύο χρόνια να μετατρέψουν σε 22,003 εκατ. μετοχές.

Η διάχυση (dilution) δηλαδή των σημερινών μετόχων θα είναι πολύ μεγάλη, ωστόσο θα προστεθούν στα ίδια κεφάλαια της εισηγμένης 19,4 εκατ. ευρώ, όταν η σημερινή αποτίμηση της Ακρίτας στο ΧΑ περιορίζεται μόλις στα 3,25 εκατ. ευρώ.

Τρίτον, ο δανεισμός της Ακρίτας θα μειωθεί λόγω των παραπάνω κινήσεων κατά 19,4 εκατ. ευρώ (από τα 56 εκατ. που είναι σήμερα) και οι πιστώτριες τράπεζες στη συνέχεια: α) Θα αναδιαρθρώσουν τον υπόλοιπο δανεισμό μέσα από επιμήκυνση και ψαλίδισμα του κόστους χρηματοδότησης, β) Θα χορηγήσουν πρόσθετο κεφάλαιο κίνησης.

Ο συνδυασμός των παραπάνω θα οδηγήσει τα ίδια κεφάλαια της εισηγμένης στο «συν», θα επαναφέρει το κεφάλαιο κίνησης σε θετικό έδαφος και θα δώσει την ευκαιρία στη διοίκηση της Ακρίτας να αυξήσει την παραγωγή της (τόνωση πωλήσεων, αλλά και βελτίωση παραγωγικότητας μέσα από μεγαλύτερη εκμετάλλευση της παραγωγικής δυναμικότητας), λειτουργώντας χωρίς τους περιορισμούς της ελλιπούς ρευστότητας και χωρίς το δυσβάσταχτο τρέχον κόστος χρηματοδότησης.

Τι «βλέπει» η διοίκηση

Σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας, «οι πωλήσεις για το δεύτερο εξάμηνο αναμένεται να ακολουθήσουν την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και ιδιαίτερα του τουριστικού κλάδου, καθώς η δυναμική του τελευταίου με τη δημιουργία νέων μονάδων και τις ανακαινίσεις παλαιοτέρων, οδηγεί σε αύξηση της ζήτησης για τα προϊόντα της Ακρίτας.

Επίσης, ότι η εταιρεία βρίσκεται στο στάδιο ολοκλήρωσης δύο νέων σημαντικών συνεργασιών όσον αφορά τον εξαγωγικό της κλάδο, με τη μεν πρώτη να αφορά την αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου και την άλλη τη Σαουδική Αραβία. Οι ως άνω περιγραφόμενες συνεργασίες εκτιμάται ότι θα ενισχύσουν σημαντικά τόσο το προφίλ όσο και τα αποτελέσματα της εταιρίας.

Σε κάθε περίπτωση και παρά το γεγονός ότι ο κύκλος εργασιών στη χρήση 2018 δεν αναμένεται να διαφοροποιηθεί σημαντικά έναντι της προηγούμενης χρήσης, εκτιμάται βελτίωση στον δείκτη EBITDA και στο μικτό περιθώριο της εταιρείας, κυρίως λόγω της υποκατάστασης πωλήσεων AKRIPAN με πωλήσεις προϊόντων μεγαλύτερου περιθωρίου».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v