Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Euromedica: Ο χρόνος δουλεύει εναντίον του ομίλου

Η συνεχιζόμενη κόντρα Λιακουνάκου με Farallon-Πειραιώς αυξάνει τον κίνδυνο για μετόχους, τράπεζες, πιστωτές και εργαζόμενους. Ανεπαρκής η πληροφόρηση των επενδυτών μειοψηφίας στο ΧΑ. «Σέρνεται» επί δέκα μήνες η κρίσιμη δικαστική απόφαση.

Euromedica: Ο χρόνος δουλεύει εναντίον του ομίλου

Το έχουμε επισημάνει πολλές φορές: ο καλύτερος τρόπος προκειμένου μια εταιρεία να σταματήσει την ουσιαστική ενημέρωση των μετόχων μειοψηφίας, αλλά και άλλων ενδιαφερομένων όπως οι εργαζόμενοι, οι προμηθευτές και οι πιστωτές, είναι να τεθεί εκτός διαπραγμάτευσης.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό της Euromedica, καθώς την ώρα που οι υπόλοιπες εταιρείες του ΧΑ είτε έχουν δημοσιεύσει τα οικονομικά αποτελέσματα του 2018, είτε βρίσκονται στην τελική ευθεία για να το πράξουν, η εν λόγω εισηγμένη δεν έχει αναρτήσει καν τις λογιστικές καταστάσεις του 2017

Και όλα αυτά, όταν διαδίδεται στην αγορά σειρά αρνητικών εξελίξεων για τον όμιλο.

Αληθεύει άραγε πως ο κύκλος εργασιών του 2018 ήταν σαφώς μειωμένος σε σχέση με εκείνον του 2017, ο οποίος και αυτός παραμένει άγνωστος στο ευρύ επενδυτικό κοινό; Έχει πράγματι ξεκινήσει η υποβολή διαταγών πληρωμών από εργαζόμενους, προκειμένου να εισπράξουν τα δεδουλευμένα; Υπάρχουν συνεργαζόμενοι γιατροί που έχουν αποχωρήσει;

Με δεδομένο ότι οι επενδυτές μειοψηφίας (οι λεγόμενοι «μικρομέτοχοι») εδώ και δέκα μήνες βλέπουν τις μετοχές τους να μη διαπραγματεύονται στο ταμπλό του ΧΑ και ταυτόχρονα δεν έχουν καμιά ενημέρωση για την πορεία του ομίλου, μήπως οι χρηματιστηριακές αρχές θα έπρεπε να έχουν θέσει ζήτημα ενημέρωσης από τη διοίκηση της Euromedica σχετικά και για την πορεία του κύκλου εργασιών της και τις τυχόν ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις της προς τράπεζες, προμηθευτές, δημόσιο και εργαζόμενους; 

Υπάρχουν όμως και χειρότερα. Ακόμη μεγαλύτερη καθυστέρηση πληροφόρησης υπάρχει για τους μετόχους μειοψηφίας της μητρικής εταιρείας της Euromedica, της επίσης εισηγμένης Αxοn Holdings, αφού ο τίτλος βρίσκεται εκτός διαπραγμάτευσης από τον Μάιο του 2017 και επίσης δεν έχει δημοσιευθεί ετήσια λογιστική κατάσταση ούτε καν για την οικονομική χρήση του 2016…

Το μόνο βέβαιο είναι πως οι υποθέσεις Αxon Holdings και Euromedica συνδέονται άρρηκτα, καθώς η διάσωση της δεύτερης περνά μέσα από τις εξελίξεις στην πρώτη.

Ειδικότερα, η Τράπεζα Πειραιώς διεκδικεί δικαστικά την ανάληψη της διαχείρισης της Αxon Holdings από τη σημερινή «διοίκηση Λιακουνάκου», προκειμένου στη συνέχεια -σύμφωνα με το ρεπορτάζ- να συνεργαστεί με το fund Farallon, το οποίο έχει αγοράσει το μεγαλύτερο ποσοστό των δανείων της θυγατρικής Euromedica.

Στόχος της συνεργασίας αυτής είναι η διάσωση του ομίλου (κούρεμα υποχρεώσεων, αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στη Euromedica και μερική αποπληρωμή τραπεζικών δανείων από φρέσκο χρήμα που θα βάλει το ξένο fund).

Από την πλευρά της, η «διοίκηση Λιακουνάκου» ανακοίνωσε τον Απρίλιο του 2018 δύο funds που θα… μπορούσαν να βάλουν κάποια χρήματα στον όμιλο, υπό την προϋπόθεση ότι η διαχείριση της Αxon Holdings δεν θα περνούσε στην Τράπεζα Πειραιώς και θα ακολουθούσε ένα γενναίο κούρεμα δανείων. Η ουσία είναι πως μέχρι σήμερα δεν έχει ανακοινωθεί η δικαστική απόφαση στο αίτημα ανάληψης της διοίκησης της Axοn Holdings από την Τράπεζα Πειραιώς, παρά το ότι εκδικάστηκε στις αρχές Μαΐου του 2018!

Και όπως υποστηρίζουν παράγοντες της αγοράς, όσο παρατείνεται η τρέχουσα κατάσταση στον εισηγμένο όμιλο τόσο κινδυνεύουν να απαξιωθούν τα περιουσιακά του στοιχεία, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τους μετόχους, τις πιστώτριες τράπεζες, τη Farallon, τους εργαζόμενους, τους προμηθευτές και το ελληνικό δημόσιο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v