Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ETE: Μεγάλο στοίχημα οι νέες χορηγήσεις

Γιατί για την Εθνική αποτελεί μονόδρομο η παροχή χρηματοδότησης σε υγιείς επιχειρήσεις. Η ισχνή κερδοφορία του 2018, η ώθηση από την ακύρωση του Titlos και η αναγκαία περαιτέρω αύξηση των καθαρών εσόδων από τόκους και προμήθειες.

ETE: Μεγάλο στοίχημα οι νέες χορηγήσεις

Την ώρα που για τις υπόλοιπες τράπεζες βαρύνουσα σημασία έχει ο ρυθμός μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τους (Non Performing Exposures - NPEs) και η εξυγίανση του ισολογισμού της, για την Εθνική Τράπεζα τα NPEs αποτελούν δευτερεύον θέμα.

Το κρίσιμο στοίχημα, τόσο της φετινής χρονιάς όσο και των επόμενων ετών, για την τράπεζα είναι να αυξήσει σημαντικά τις νέες χορηγήσεις της, προκειμένου να ενισχυθεί η ισχνή ακόμη λειτουργική της κερδοφορία και να υποβοηθηθεί η ποσοστιαία μείωση των NPEs, ως προς το σύνολο των χορηγήσεων.

Τα καθαρά έσοδα από τόκους και προμήθειες έχουν πλέον σταθεροποιηθεί, όπως έδειξε η πορεία τους κατά τα τρία τελευταία τρίμηνα (269 εκατ. ευρώ στο Q4), και στην Εθνική υπάρχει η στέρεη αισιοδοξία ότι φέτος θα ανακάμψουν σημαντικά.

Οι βάσεις για την ανάκαμψη έχουν ήδη τεθεί με την ακύρωση του Titlos στα μέσα Φεβρουαρίου και την παραχώρηση, ως αντάλλαγμα, στην τράπεζα από την Ελληνική Δημοκρατία ομολόγων αθροιστικής ονομαστικής αξίας 3,31 δισ. ευρώ.

Όπως έγραψε το Euro2day.gr, η Εθνική θα έχει, ετησίως, επιπρόσθετα καθαρά έσοδα της τάξης των 110 εκατ. ευρώ (113 εκατ. για την ακρίβεια), από τα ομόλογα που έλαβε ως αντάλλαγμα. Ισόποση περίπου θα είναι η αύξηση στα προ προβλέψεων κέρδη, σύμφωνα με αναλυτές.

Ο άλλος παράγοντας αισιοδοξίας είναι η εκτίναξη της εκταμίευσης δανείων στο δ' τρίμηνο του 2018. Οι νέες εκταμιεύσεις έφθασαν, στο διάστημα Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου της περσινής χρονιάς, στο 1,2 δισ. ευρώ, συμβάλλοντας στην προσέγγιση του ετήσιου στόχου (περί τα 3 δισ. νέες χορηγήσεις).

Παρότι μέρος της επίδοσης του τέταρτου τριμήνου της περσινής χρονιάς οφείλεται σε έκτακτους παράγοντες, στην Αιόλου εμφανίζονται βέβαιοι ότι ο φετινός στόχος για νέες χορηγήσεις (σ.σ. να αγγίξουν τα 3,6 δισ. ευρώ) θα επιτευχθεί, χωρίς να απαιτηθεί άμβλυνση των κριτηρίων. Το «μότο» στα κεντρικά της τράπεζας έγκειται στο εξής: δεν υπάρχει «ταβάνι» χρηματοδότησης για επιχειρήσεις που πληρούν τα κριτήρια.

Στο πρώτο δίμηνο, πάντως, της φετινής χρονιάς, οι νέες χορηγήσεις ανήλθαν περίπου στα 500 εκατ. ευρώ, ρυθμός χαμηλότερος από τον επιδιωκόμενο, ο οποίος προσδοκάται ότι θα βελτιωθεί τους επόμενους μήνες, καθώς το κλίμα βελτιώνεται και οι επιχειρήσεις ενισχύουν σταδιακά τα επενδυτικά τους προγράμματα.

Αν η Εθνική χορηγήσει, φέτος, νέα δάνεια 3,6 δισ. ευρώ, θα στείλει για πρώτη φορά καθαρό σήμα ότι αξιοποιεί τα πλεονεκτήματα του ισολογισμού της για να βελτιώσει την ισχνή ακόμη κερδοφορία της.

Η τράπεζα έκλεισε την απελθούσα χρήση με προ προβλέψεων κέρδη 400 εκατ. ευρώ, όταν η Alpha, με ίδιο μέγεθος ισολογισμού, εμφάνισε προ προβλέψεων κέρδη 1,4 δισ. ευρώ. Ακόμη και αν αφαιρεθούν τα 464 εκατ. ευρώ που έγραψε η Alpha από έσοδα trading, και το Titlos που βάραινε σημαντικά τον ισολογισμό της Εθνικής χωρίς ανάλογη ανταποδοτικότητα, η διαφορά παραμένει μεγάλη.

Σύμφωνα με τραπεζικούς αναλυτές, η Εθνική έχει το τεράστιο πλεονέκτημα της πλεονάζουσας ρευστότητας, που μπορεί να αξιοποιήσει για να ενισχύσει την κερδοφορία της. Κατά τους ίδιους, ενδεχόμενη αύξηση των νέων χορηγήσεων κατά 3,6 δισ. ευρώ, φέτος, θα ωθήσει κατά τουλάχιστον 10% τα καθαρά έσοδα από τόκους και προμήθειες της επόμενης χρονιάς.

Σημειώνεται ότι η Εθνική διαθέτει μακράν τον χαμηλότερο δείκτη χορηγήσεων προς καταθέσεις (70%) και η ρευστότητά της ενισχύεται περαιτέρω από τη λήψη κρατικών ομολόγων 3,31 δισ. μετά την ακύρωση του Titlos και την άνοδο των καταθέσεων. Επιπρόσθετα, έχει μπροστά της ένα ευρύ πρόγραμμα απομόχλευσης (πώληση του 32,6% της Πανγαία, θυγατρικών σε Κύπρο και Ρουμανία καθώς και του 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής), όπως και πωλήσεις χαρτοφυλακίων με NPEs.

Με δεδομένο ότι τα περιθώρια περαιτέρω μείωσης του κόστους χρηματοδότησης είναι οριακά, η αύξηση των εσόδων από τόκους και προμήθειες, μέσω υγιών νέων χορηγήσεων, αποτελεί μονόδρομο για την Εθνική. Δεν είναι τυχαίο ότι ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Π. Μυλωνάς όρισε το παραπάνω πεδίο ως την απόλυτη προτεραιότητα, σημειώνοντας πως η Εθνική αναλαμβάνει ηγετικό ρόλο στη χορήγηση νέων δανείων προς επιχειρήσεις.

Τέλος, η τράπεζα θα επιδιώξει να μειώσει περαιτέρω τα κόστη της, μέσω νέου προγράμματος εθελουσίας το οποίο αναμένεται να ανακοινωθεί μέσα στον Μάιο και θα αποσκοπεί στην αποχώρηση περίπου 750 με 1.000 εργαζομένων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v