Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: Οι προετοιμασίες και τα ρίσκα για ομόλογα Tier ΙΙ

Γιατί ο βαθμός δυσκολίας εξόδου στις αγορές δεν είναι ίδιος για όλες τις τράπεζες. Το κρίσιμο πρώτο βήμα που θα καθορίσει την τιμολόγηση και το ρίσκο που αναλαμβάνεται. Ποια είναι τώρα η κατάσταση ανά χρηματοπιστωτικό ίδρυμα.

Τράπεζες: Οι προετοιμασίες και τα ρίσκα για ομόλογα Tier ΙΙ

Δυσκολίες, παρά τη σημαντική αποκλιμάκωση που σημειώνουν οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, παρουσιάζει η έκδοση ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης Tier II, ύψους από 300 έως 500 εκατ. ευρώ, από τις ελληνικές τράπεζες στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, έως τον Σεπτέμβριο. Βασική αιτία είναι ότι δεν έχει ακόμη διαμορφωθεί αγορά, γεγονός που διατηρεί το ρίσκο της τιμολόγησης.

Ο βαθμός δυσκολίας δεν είναι, σύμφωνα με στελέχη της αγοράς ομολόγων, ο ίδιος για όλες τις τράπεζες, καθώς η κάθε μία έχει διαφορετική αφετηρία, εξού και αποτελεί στοίχημα για όλους ποια θα κάνει το πρώτο βήμα.

«Η τράπεζα που θα βγει πρώτη να κάνει έκδοση ομολόγου Tier II θα καθορίσει την τιμολόγηση και εκ των πραγμάτων θα αναλάβει και το ρίσκο», αναφέρει στο Euro2day.gr στέλεχος ξένης επενδυτικής τράπεζας και προσθέτει: «Και στο σημείο αυτό μπαίνει ο παράγοντας της ανάγκης, διότι όσες τράπεζες δεν έχουν άμεση ανάγκη, δεν βιάζονται και άρα μπορούν να περιμένουν».

Το ζήτημα ποιος θα κάνει το πρώτο βήμα σχολιάζει στο Euro2day.gr και έτερο στέλεχος επενδυτικής τράπεζας και επισημαίνει ότι «μπορεί να βγει μια τράπεζα και να πάρει καλή τιμολόγηση, με μονοψήφιο αριθμό, γεγονός που θα στρώσει θετικό έδαφος για τις υπόλοιπες, υπάρχει όμως και η αντίθετη περίπτωση. Κι σε αυτή την υπόθεση, αν η τράπεζα δεν βιάζεται, τότε μπορεί να μην προχωρήσει στην έκδοση, αν όμως «καίγεται» και πάρει υψηλή τιμολόγηση, θα προκαλέσει αρνητικό προηγούμενο για ολόκληρο τον κλάδο». Και οι δύο πηγές υπογραμμίζουν ότι προέχει η διεξαγωγή των εθνικών εκλογών, ο σχηματισμός της νέας κυβέρνησης και εν συνεχεία θα πραγματοποιηθούν οι εν λόγω εκδόσεις.

Eurobank και Εθνική

Και οι δύο τράπεζες (Eurobank και Εθνική) ξεκινούν με δεδομένο ότι δεν έχουν χρονικό περιορισμό και άμεση κεφαλαιακή υποχρέωση έκδοσης ομολόγων Tier II. Σαφώς πρέπει να εμπλουτίσουν τη σύνθεση του δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας και με ομόλογα Tier II, ωστόσο δεν βιάζονται. Πρόσφατα, κατά την παρουσίαση του 3ετούς πλάνου μετασχηματισμού της Εθνικής Τράπεζας, ο διευθύνων σύμβουλός της Παύλος Μυλωνάς ανέφερε ότι η τράπεζα θα προχωρήσει στην έκδοση ομολόγου Tier II, όταν κριθούν κατάλληλες οι συνθήκες στην αγορά. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η έκδοση μπορεί να φθάσει μέχρι τα 500 εκατ. ευρώ και έχει ήδη γίνει η σχετική προετοιμασία από τους συμβούλους της τράπεζας.

Στο στρατηγικό πλάνο της Eurobank περιλαμβάνεται η έκδοση ομολόγου της εν λόγω κατηγορίας, το ύψος του οποίου -ανάλογα με την τιμολόγηση- θα μπορούσε να φθάσει τα 500 εκατ. ευρώ. Εξάλλου, τον στρατηγικό στόχο της τράπεζας τον περιέγραψε προ έτους σε δηλώσεις του ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Φωκίων Καραβίας, ο οποίος είχε υπογραμμίσει ότι «η τράπεζα δεν βιάζεται, ωστόσο θα εξετάσει όλες τις διαθέσιμες επιλογές».

Η Πειραιώς

Η Πειραιώς έχει δεσμευθεί έναντι του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) να προχωρήσει στην έκδοση ομολόγου Tier II εντός του 2019. Με δεδομένα τα στενά χρονικά περιθώρια, η τράπεζα αναζητά παράθυρο ευκαιρίας ώστε να προχωρήσει με ελκυστικούς -στο πλαίσιο που επιτρέπουν τα ελληνικά assets- όρους.

Ο διευθύνων σύμβουλος Χρήστος Μεγάλου δήλωσε πριν από δύο ημέρες ότι «είμαστε σε ready to go status» και παρακολουθούμε τις αγορές. Η περίπτωση της Πειραιώς εξαιτίας της δέσμευσης προς τον SSM κρίνεται από τους αναλυτές πιο περίπλοκη, ωστόσο η τράπεζα πρέπει να προχωρήσει στην έκδοση και σε αυτό φαίνεται να συμβάλλει το θετικό έδαφος που διαμορφώνεται στις αγορές ομολόγων. Αξίζει να αναφερθεί ότι η τράπεζα πρέπει στα τέλη του έτους να αποπληρώσει προς το Ελληνικό Δημόσιο το ποσό των 160 εκατ. ευρώ για την αποπληρωμή της απόδοσης των Cocos καθώς στις αρχές του 2019 δεν το έπραξε, κάνοντας χρήση της δυνατότητας που δίνει ο νόμος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v