Ξεκίνησε το παζάρι με Βρυξέλλες για τη ΛΑΡΚΟ

Στις Βρυξέλλες ο υφυπουργός ΠΕΝ για συναντήσεις με τη DG Comp. Στο τραπέζι η μη εφαρμογή της καταδικαστικής απόφασης για επιστροφή κρατικών ενισχύσεων, με σπάσιμο και πώληση της δημόσιας βιομηχανίας νικελίου.

Ξεκίνησε το παζάρι με Βρυξέλλες για τη ΛΑΡΚΟ

Τις διαδικασίες για τη λήψη αποφάσεων που θα αφορούν την τύχη της ζημιογόνου κρατικής βιομηχανίας παραγωγής νικελίου, της ΛΑΡΚΟ, εκκίνησε η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις Βρυξέλλες βρέθηκε ο αρμόδιος υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γεράσιμος Θωμάς, ο οποίος και είχε χθες επαφές με τη γενική διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρ. Επιτροπής, επιδιώκοντας να διαπραγματευτεί τη μη εφαρμογή της καταδικαστικής σε βάρος της επιχείρησης για τις παράνομες κρατικές ενισχύσεις. Στον αντίποδα βέβαια η ελληνική πλευρά θα πρέπει να προτείνει λύση για την αναδιάρθρωση της βιομηχανίας, η οποία απασχολεί σήμερα 1.200 εργαζόμενους.

Πηγές θέλουν την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας να επαναφέρει το σχέδιο του 2014, που προέβλεπε την πώληση της ΛΑΡΚΟ σπάζοντάς την σε δύο κομμάτια. Τότε είχαν αποφασιστεί δύο διαγωνισμοί. Ο πρώτος αφορούσε την πώληση του μεταλλουργικού εργοστασίου στη Λάρυμνα και το 40% των δικαιωμάτων εκμετάλλευσης του μεταλλείου λατερίτη του Αγίου Ιωάννη. Ο δεύτερος αφορούσε την πώληση του 73% των δικαιωμάτων εξόρυξης λατερίτη της Εύβοιας και το 100% των δικαιωμάτων εξόρυξης λατερίτη της Καστοριάς.

Γι' αυτούς τους διαγωνισμούς απαγορευόταν η συμμετοχή εταιρειών μετόχων της ΛΑΡΚΟ ή εμπλεκόμενων με αυτούς, ενώ δεν υπήρχε υποχρέωση επαναπρόσληψης των εργαζομένων της. Ουσιαστικά θα πωλείτο το 33% της καθαρής λογιστικής αξίας της ΛΑΡΚΟ, που αντιπροσώπευε το 60% της συνολικής εξορυκτικής δυναμικότητας της βιομηχανίας. Με αυτές τις πωλήσεις, το ελληνικό δημόσιο πετύχαινε την ακύρωση της απόφασης για τις κρατικές ενισχύσεις.

Σήμερα, η εικόνα της πάλαι ποτέ κραταιάς νικελοβιομηχανίας έχει χειροτερέψει κατά πολύ και θεωρείται σχεδόν απίθανο η εμφάνιση επενδυτή. Τα χρέη της προς τη ΔEH έχουν ανέλθει στα 310 εκατ. ευρώ, το ύψος των κρατικών ενισχύσεων που πρέπει να επιστρέψει στο ελληνικό δημόσιο έχει ανέβει στα 160 εκατ. ευρώ με τις προσαυξήσεις, ενώ η εταιρεία χρωστά για την αγορά δικαιωμάτων CO2 κι επίσης δεν αγοράζει πια, με αποτέλεσμα να βουλιάζει στις ζημίες. Επιπλέον, η βιομηχανία φέρεται να μην κατάφερε να πληρώσει τη δόση ρύθμισης του χρέους της προς τη ΔΕH και συγκεκριμένα αυτή του Σεπτεμβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι η ΛΑΡΚΟ έχει περάσει στο ΤΑΙΠΕΔ, με το Ταμείο να αναμένει τις σχετικές πολιτικές αποφάσεις προκειμένου να προχωρήσει στην αξιοποίηση της συγκεκριμένης περιουσιακής κατάστασης του δημοσίου. Μέτοχοί της είναι με 55,2% το ελληνικό δημόσιο μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος με 33,4% και η ΔEH με 11,4%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v