Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χατζηδάκης: Δεν πρέπει να ενοχοποιούμε τη μεταλλευτική δραστηριότητα

Θέματα που αφορούν την επιτάχυνση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης, ρυθμίσεις που αφορούν στην ερμηνεία της δασικής νομοθεσίας, καθώς και ζητήματα που αφορούν στη χωροταξία των ορυκτών πρώτων υλών, τέθηκαν στη συνάντηση του υπουργού με τον Συνδέσμο Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων.

Χατζηδάκης: Δεν πρέπει να ενοχοποιούμε τη μεταλλευτική δραστηριότητα

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστής Χατζηδάκης συναντήθηκε σήμερα με το προεδρείο του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης έγιναν οι ακόλουθες δηλώσεις:

Κωστής Χατζηδάκης: «Δεν πρέπει να ενοχοποιούμε τη μεταλλευτική δραστηριότητα, υπό τον όρο φυσικά ότι αυτή γίνεται με σεβασμό των περιβαλλοντικών κανόνων. Αυτή ήταν η τοποθέτησή μας σήμερα απέναντι στον Σύνδεσμο Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων. Ο Σύνδεσμος έθεσε τα αιτήματά του για διάφορα ζητήματα που αφορούν τη Γενική Γραμματεία Ενέργειας, τη Γενική Γραμματεία Περιβάλλοντος, τη Γενική Γραμματεία Χωροταξίας. Υποσχεθήκαμε ότι θα τα δούμε, υπό την αντίληψη όμως που μόλις περιέγραψα. Βιώσιμη ανάπτυξη είναι η κατεύθυνση του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης».

Αθανάσιος Κεφάλας (Πρόεδρος ΣΜΕ): «Θέσαμε στον υπουργό θέματα που αφορούν την επιτάχυνση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης, ρυθμίσεις που αφορούν στην ερμηνεία και την τακτοποίηση της δασικής νομοθεσίας, καθώς επίσης και ζητήματα που αφορούν στη χωροταξία των ορυκτών πρώτων υλών. Είναι ζητήματα τα οποία απασχολούν τον κλάδο επί μακρόν και η επίλυσή τους θα δώσει τη δυνατότητα να αναπτυχθεί περαιτέρω και από το 3%, που έχει σήμερα στο ΑΕΠ της χώρας, να μπορέσει τουλάχιστον να το διπλασιάσει, αν όχι πολύ περισσότερο».

Δημ.: Είναι υπό εκπόνηση ένα ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις δραστηριότητες του κλάδου; «Βεβαίως έχει ήδη ανατεθεί και βρίσκεται σε εξέλιξη. Περιμένουμε να συνεργαστούμε κάτω και από τη σκέπη του Υπουργείου, ώστε αυτό το χωροταξικό σχέδιο να φέρει τους καρπούς που αναμένει τόσο ο κλάδος όσο και η ελληνική κοινωνία».

Δημ.: Σε ό,τι αφορά την αδειοδότηση, υπάρχει μια συζήτηση να υπάρχει δυνατότητα ανάθεσης κάποιων αξιολογήσεων σε φορείς εκτός Δημοσίου.

«Αυτό είναι ένα αίτημα του κλάδου μας επί μακρού χρόνου. Πιστεύουμε ότι είναι η καλύτερη λύση ώστε να αποφεύγονται οι καθυστερήσεις και να μπορούμε πλέον πολύ γρήγορα να δίνουμε τις αδειοδοτήσεις είτε τις αναγκαίες τροποποιήσεις σε αδειοδοτήσεις και αυτό να αποτελέσει κίνητρο για την προσέλκυση περισσότερων επενδύσεων, ειδικά στον δικό μας κλάδο που τα τελευταία χρόνια αποτελεί πραγματικά μαγνήτη ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα, που τόσο πολύ τις έχουμε ανάγκη».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v