Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Καθαρή λύση» για τη ΛΑΡΚΟ ψάχνει η κυβέρνηση

Επίσκεψη αύριο Παρασκευή στο εργοστάσιο της Λάρυμνας του υφυπουργού ΠΕΝ Γεράσιμου Θωμά. Το μήνυμα που εκπέμπει η κυβέρνηση για την τύχη της βιομηχανίας. Σενάρια τεμαχισμού και πώλησης των περιουσιακών της στοιχείων.

«Καθαρή λύση» για τη ΛΑΡΚΟ ψάχνει η κυβέρνηση

Ο κόμπος στο χτένι… έχει φτάσει για τη ζημιογόνο βιομηχανία ΛΑΡΚΟ και ιδίως μετά το τελευταίο τραγικό δυστύχημα, που στέρησε τη ζωή του 55χρονου εργάτη από τη Μαλαισίνα, η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας σκοπεύει να δρομολογήσει καθαρή και δραστική λύση για την τύχη της εταιρείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γεράσιμος Θωμάς, που χειρίζεται τον καυτό «φάκελο» της βιομηχανίας παραγωγής σιδηρονικελίου και τις διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες, επισκέπτεται αύριο Παρασκευή τις εγκαταστάσεις του εργοστασίου της Λάρυμνας, όπου και θα συνομιλήσει με τους εργαζόμενους. Δεν αποκλείεται, λένε οι πληροφορίες, ο υφυπουργός να επιδιώξει να εκπέμψει το μήνυμα της ηγεσίας του ΥΠΕΝ, το οποίο θα συμπυκνώνεται στο ότι η ΛΑΡΚΟ δεν μπορεί να γεννά άλλο ζημιές, δεν είναι δυνατόν να συνεχίζει να χρωστά στη ΔEH (το χρέος της έχει ξεπεράσει τα 310 εκατ. ευρώ) και το σημαντικότερο όλων, θα θίξει τους κινδύνους που εγκυμονεί η σημερινή κατάσταση της βιομηχανίας τόσο για τους ίδιους τους εργαζομένους όσο και για την ίδια την οικονομία.

Ο κ. Θωμάς βρίσκεται σε συζητήσεις με την Ευρ. Επιτροπή, σε μία προσπάθεια να κλείσει την υπόθεσή της μετά την καταδικαστική σε βάρος της απόφαση για τις παράνομες κρατικές ενισχύσεις ύψους 136 εκατ. ευρώ. Το ελληνικό δημόσιο, με βάση την απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου, θα πρέπει να ανακτήσει από τη ΛΑΡΚΟ αυτά τα ποσά. Κάτι φυσικά που είναι ανέφικτο…

Το παζάρι με τις Βρυξέλλες έχει να κάνει με τη λύση που θα πρέπει να δώσει η ελληνική κυβέρνηση στη βιομηχανία, η οποία είναι παρκαρισμένη… στο ΤΑΙΠΕΔ από το 2012.

Στα σενάρια που εξετάζει η ελληνική πλευρά, είναι, όπως αναφέρουν πηγές, τόσο το παλιό σχέδιο με τον τεμαχισμό της εταιρείας και τη διενέργεια δύο διαγωνισμών για την πώληση των περιουσιακών της στοιχείων, όσο και κάποιο αντίστοιχο μοντέλο που να προσομοιάζει με εκείνο της Ολυμπιακής Αεροπορίας. Αποκρατικοποίηση την οποία είχε χειριστεί ο υπουργός ΠΕΝ Κωστής Χατζηδάκης.

Το σχέδιο που επιχειρεί να αναβιώσει η ηγεσία του υπουργείου είναι αυτό του 2014. Η τότε κυβέρνηση αποφάσισε και γνωστοποίησε στην Κομισιόν την απόφασή της να πουλήσει τη βιομηχανία και την περιουσία της, σπάζοντάς την σε δύο κομμάτια.

Ο πρώτος διαγωνισμός θα αφορούσε την πώληση του μεταλλουργικού εργοστασίου στη Λάρυμνα και το 40% των δικαιωμάτων εκμετάλλευσης του μεταλλείου λατερίτη του Αγίου Ιωάννη. Ο δεύτερος διαγωνισμός θα αφορούσε την πώληση του 73% των δικαιωμάτων εξόρυξης λατερίτη της Εύβοιας και το 100% των δικαιωμάτων εξόρυξης λατερίτη της Καστοριάς.

Για αυτούς τους διαγωνισμούς απαγορευόταν η συμμετοχή εταιρειών μετόχων της ΛΑΡΚΟ ή εμπλεκόμενων με αυτούς, ενώ δεν υπήρχε υποχρέωση επαναπρόσληψης των εργαζομένων της. Ουσιαστικά θα πωλείτο το 33% της καθαρής λογιστικής αξίας της ΛΑΡΚΟ, που αντιπροσώπευε το 60% της συνολικής εξορυκτικής δυναμικότητας της βιομηχανίας.

Στη ΛΑΡΚΟ, μέτοχοι είναι το ελληνικό δημόσιο (ΤΑΙΠΕΔ) με 55,2%, η ΔEH με 11,4% και με 33,4% η Εθνική Τράπεζα.

Πέραν των προαναφερόμενων, η διοίκηση της ΛΑΡΚΟ ετοιμάζει παρέμβαση για την ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας στο εργοστάσιο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v