Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μουζάκης: Οι στόχοι, το… «κομβικό» 2021 και το πετυχημένο φεστιβάλ

Φεστιβάλ σημαντικού πολιτιστικού ενδιαφέροντος, που θα μπορούσε παράλληλα να τονώσει την εγχώρια ζήτηση προς όφελος της εισηγμένης κλωστοβιομηχανίας. Τα δύο γεγονότα που καθιστούν το 2021 ως «κομβική» χρονιά για τους μετόχους.

Μουζάκης: Οι στόχοι, το… «κομβικό» 2021 και το πετυχημένο φεστιβάλ

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε την Κυριακή 17 Νοεμβρίου το πρώτο φεστιβάλ κεντήματος που διοργάνωσε η εισηγμένη εταιρεία Μουζάκης, στο πλαίσιο του οποίου διαγωνίστηκαν τριακόσια έργα απ’ όλη την Ελλάδα με θέμα την πεταλούδα και επιρροές από την παράδοση, την ιστορία, τη σύγχρονη ζωή και τον τουρισμό.

«Το κέντημα αποτελεί δημιουργία και κατάθεση ψυχής» σημείωσε η πρόεδρος της εισηγμένης Ελευθερία Μουζάκη, πανεπιστημιακοί αναφέρθηκαν στη διαχρονική σύνδεση του κεντήματος με τον πολιτισμό και την παράδοση, ενώ οικονομικοί παράγοντες χαιρέτισαν το γεγονός ότι η εταιρεία καταφέρνει να παραμένει όρθια σε δύσκολες εποχές.

Το φεστιβάλ που ξεκίνησε φέτος θα διεξάγεται μια φορά τον χρόνο και -μεταξύ άλλων- αποτελεί ένα ακόμη εργαλείο για την τόνωση της εγχώριας ζήτησης, σε μια αγορά όπου η Moυζάκης ελέγχει ηγετικό μερίδιο (στόχος της είναι και η διεύρυνση των εξαγωγών της).

Η ανάγκη για αύξηση των πωλήσεων της εισηγμένης είναι προφανής, γιατί μπορεί κατά το πρώτο μισό του 2019 η γνωστή κλωστοβιομηχανία να σημείωσε προ φόρων κέρδη 904 χιλ. ευρώ (έναντι 639 χιλ. το αντίστοιχο περυσινό διάστημα), ωστόσο η κλωστοϋφαντουργική δραστηριότητα ήταν ζημιογόνος (-184 χιλ. έναντι -287 χιλ. ευρώ) και το τελικό θετικό αποτέλεσμα προέκυψε από την είσπραξη ενοικίων (+1,087 εκατ. έναντι +916 χιλ. ευρώ).

Επιπλέον, η εισηγμένη εταιρεία στο τέλος του 2021 θα κληθεί να αντιμετωπίσει δύο σημαντικά ζητήματα, που αφορούν σε μεγάλο βαθμό και τους μετόχους μειοψηφίας (το 16,7%).

Πρώτον, με βάση τους όρους της διαθήκης, στο τέλος του έτους 2021 εκπνέει η περίοδος απαγόρευσης πώλησης των μετοχών που κατέχουν σήμερα οι κληρονόμοι του ιδρυτή της εταιρείας, Ελευθέριου Μουζάκη (ποσοστό 83,3%) και

δεύτερον, κατά την ίδια περίοδο οι κληρονόμοι θα δικαιούνται να απαιτήσουν από την εταιρεία το ποσό των περίπου 20 εκατ. ευρώ που είχε προνοήσει να θέσει ως καταπίστευμα ο Ελευθέριος Μoυζάκης, προκειμένου να στηρίξει την εισηγμένη -μετά τον θάνατό του- σε περίπτωση δύσκολων καταστάσεων (στην πράξη, ποσό περίπου 20 εκατ. ευρώ του αειμνήστου έχει χρησιμοποιηθεί για αποπληρωμή τραπεζικού δανεισμού της εισηγμένης).

Είναι προφανές ότι η Moυζάκης -τουλάχιστον με τα τρέχοντα δεδομένα- δεν θα μπορέσει με βάση τις προβλεπόμενες ταμειακές της ροές να αποπληρώσει το δάνειο στο τέλος του 2021, οπότε -σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς- τρία είναι τα πιθανότερα σενάρια:

Πρώτον (και κατά πολλούς πιθανότερο) οι κληρονόμοι και βασικοί μέτοχοι να παρατείνουν περαιτέρω τη διάρκεια του άτοκου δανεισμού προς την εισηγμένη.

Δεύτερον, η απαίτησή τους να μετατραπεί σε νέες μετοχές της Μoυζάκης μέσα από τη διαδικασία αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της εισηγμένης και

τρίτον, να εκποιηθεί ένα από τα ακίνητα της εταιρείας, προκειμένου να αποπληρωθεί η συγκεκριμένη υποχρέωση.

Κύκλοι προσκείμενοι στη Moυζάκης θεωρούν πως το θέμα είναι πρόωρο και πως δεν μπορούν να προβλέψουν τις μελλοντικές διαθέσεις των κληρονόμων.

ΥΓ: Μεταξύ των οικονομικών παραγόντων που παραβρέθηκαν στα εγκαίνια του φεστιβάλ ξεχώρισαν ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κων/νος Μίχαλος, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Αττικής-Πειραιά Δημήτρης Μαθιός και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Κλωστοϋφαντουργών Ελευθέριος Κούρταλης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v