Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Alpha Bank: «Μαξιλάρι» κεφαλαίων 3,5 δισ. ευρώ

Η τράπεζα διαθέτει συνολικό δείκτη ιδίων κεφαλαίων κατά 750 μ.β υψηλότερο από το ελάχιστο όριο. Αναμένει μικρή αύξηση στο ύψος των φετινών προβλέψεων. Θα λειτουργήσουν τα μέτρα στήριξης της οικονομίας από κυβέρνηση και Ευρωσύστημα.

Alpha Bank: «Μαξιλάρι» κεφαλαίων 3,5 δισ. ευρώ

«Μαξιλάρι» κεφαλαίων 3,5 δισ. ευρώ, σε σχέση με τα αναθεωρημένα ελάχιστα όρια, διαθέτει η Alpha Bank, εξέλιξη που ενισχύει την ικανότητά της να απορροφήσει ενδεχόμενες ζημιές στο πλαίσιο της κρίσης που προκαλεί η πανδημία του Covid-19.

Ο συνολικός δείκτης ιδίων κεφαλαίων της τράπεζας ανέρχεται, μετά και την πρόσφατη έκδοση ομολόγου Tier II, στο 19%, ενώ το ελάχιστο όριο, όπως αναθεωρήθηκε από την απόφαση της 12ης Μαρτίου, την οποία έλαβαν Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών, διαμορφώνεται στο 11,5%. Το παραπάνω «μαξιλάρι» των 750 μ.β. αντιστοιχεί σε κεφάλαια 3,5 δισ. ευρώ.

Παρά την κεφαλαιακή θωράκιση, η διοίκηση της τράπεζας εκτιμά ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί παγκοσμίως και στην Ελλάδα από κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες για την παροχή ρευστότητας στην οικονομία και τη διατήρηση θέσεων εργασίας θα μειώσουν τις επιπτώσεις της πανδημίας στους τραπεζικούς ισολογισμούς.

Ήδη η απόφαση της Ευρωπαικής Αρχής Τράπεζών (European Banking Authority- EBA) να θεωρήσει ως έκτακτο γεγονός την πανδημία εξαιρεί τις τράπεζες από την υποχρέωση σχηματισμού προβλέψεων για αναμενόμενες πιστωτικές ζημιές. Ταυτόχρονα, με την ίδια απόφαση, η αναστολή πληρωμής δόσεων κεφαλαίου, που χορηγήθηκε σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά, δεν οδηγεί σε αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων ή ανοιγμάτων.

Συγκεκριµένα, η ΕΒΑ διευκρίνισε ότι τα γενικευµένα µέτρα αναστολής πληρωµών, που έχουν ληφθεί από τις εθνικές κυβερνήσεις και τα όργανα της Ε.Ε., δεν οδηγούν αυτόµατα σε κατηγοριοποίηση της οφειλής σε αθέτηση, σε ρύθµιση ή σε οφειλή µε ένδειξη αδυναµίας πληρωµής και πως εξατοµικευµένες αξιολογήσεις της πιθανότητας πληρωµής θα πρέπει να διενεργηθούν από τις τράπεζες κατά προτεραιότητα.

Υπό το παραπάνω πλαίσιο η διοίκηση της Alpha αναμένει αύξηση για φέτος του κόστους πιστωτικού κινδύνου, διευκρινίζοντας, όμως, ότι δεν περιμένει σημαντική μεταβολή. Επιπρόσθετα, η πανδημία δεν προκάλεσε επιδείνωση της ρευστότητας της Alpha Bank τις τελευταίες τρεις εβδοµάδες Σε αυτό το διάστηµα δεν παρατηρήθηκε εκροή καταθέσεων και ανανεώθηκε η πλειοψηφία των διατραπεζικών πράξεων repos. Σαν αποτέλεσµα αυτών τα ρευστά διαθέσιµα της τράπεζας παρέµειναν σταθερά.

Οι ερωτήσεις των αναλυτών επικεντρώθηκαν κυρίως στο θέμα των οικονομικών συνεπειών από την πανδημία του κορωνοϊού (COVID – 19). Η διοίκηση της τράπεζας επισήμανε ότι παρακολουθεί τις πρόσφατες εξελίξεις σχετικά µε τη ραγδαία µετάδοση της ασθένειας και µελετά τυχόν επιπτώσεις, που θα έχει στην ποιότητα του ενεργητικού, στην ευαισθησία των υποδειγµάτων κινδύνου σε µακρο-παραµέτρους, καθώς επίσης στην υλοποίηση του επιχειρηµατικού σχεδίου της.

Η επίπτωση του Covid-19 στην εξέλιξη του ρυθµού αύξησης του πραγµατικού ΑΕΠ θα εξαρτηθεί από την ένταση και τη διάρκεια του φαινοµένου, ενώ θα είναι πιθανότατα περιορισµένης χρονικής διάρκειας και αναµένεται να εξαντληθεί εντός του 2020. Τέλος, η εξάπλωση της επιδηµίας δύναται να προκαλέσει µία δηµοσιονοµική διαταραχή στην ελληνική οικονοµία καθώς επιβαρύνει σηµαντικά τις δαπάνες για νοσοκοµειακή περίθαλψη, διαγνωστικούς ελέγχους και εφαρµογή διοικητικών µέτρων.

Η πανδημία αναµένεται να επηρεάσει δυσµενώς την ικανότητα των δανειοληπτών στην αποπληρωµή των υποχρεώσεών τους και κατ΄ επέκταση το μελλοντικό ύψος των αναµενόµενων ζηµιών πιστωτικού κινδύνου. Οι χρηµατοοικονοµικές επιπτώσεις εξαρτώνται σε σηµαντικό βαθµό από τη διάρκεια της κρίσης και διαφοροποιούνται ανά περίπτωση καθώς κάθε τοµέας της οικονοµίας επηρεάζεται µε διαφορετικό τρόπο.

Η διοίκηση της Alpha χαρακτήρισε σημαντικά τα μέτρα της ελληνικής κυβέρνησης για την στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων, αξίας 3,8 δισ. ευρώ (2 δισ. χρηµατοδότηση από κρατικό προϋπολογισµό και 1,8 δισ. από κεφάλαια της ΕΕ), σημειώνοντας ότι υπάρχουν επιπρόσθετες δράσεις, αξίας τουλάχιστον 6 δισ. ευρώ, που αφορούν στην παροχή εγγυήσεων στις τράπεζες για δάνεια κεφαλαίου κίνησης.

Το παραπάνω πλέγμα μπορεί να στηρίξει την οικονομία ώστε να επανέλθει γρήγορα σε ομαλότητα, εφόσον η πανδημία αντιμετωπισθεί, ενώ μειώνουν τον κίνδυνο για σημαντική μελλοντική αύξηση των επισφαλειών για το τραπεζικό σύστημα.

Όσον αφορά στις εταιρικές εξελίξεις η Alpha Bank επιβεβαίωσε τις πληροφορίες περί μετάθεσης της ημερομηνίας μη δεσμευτικών προσφορών για το project Galaxy και την καθυστέρηση υπογραφής δεσμευτικής συμφωνίας για την πώληση χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών δανείων (project Neptune), δηλώνοντας ότι θα «τρέξουν» μόλις βελτιωθεί η ορατότητα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v