Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κίνδυνος «μπλακ άουτ» ρευστότητας για τις ενεργειακές εταιρείες

Οι εκτιμήσεις για τις επιπτώσεις στην αγορά ενέργειας από το lockdown. Πτώση 20% στις πωλήσεις καυσίμων κίνησης. Αχαρτογράφητα νερά για τις εταιρείες ρεύματος.

Κίνδυνος «μπλακ άουτ» ρευστότητας για τις ενεργειακές εταιρείες

Με μπλακ άουτ στα έσοδα απειλεί το lockdown την αγορά ενέργειας. Οι εταιρείες υγρών καυσίμων και ηλεκτρισμού ανησυχούν για την πορεία των πωλήσεών τους, αλλά και για το ενδεχόμενο να εκδηλωθούν μεγάλες καθυστερήσεις στις πληρωμές των λογαριασμών ρεύματος, αντίστοιχα.

Η επιβολή των περιοριστικών μέτρων στην κυκλοφορία και η αναστολή της λειτουργίας καταστημάτων κι άλλων επιχειρήσεων στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της πανδημίας θορυβούν εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών, βενζινάδικα και προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος. Η εμπειρία του πρώτου κύματος της καθολικής απαγόρευσης είναι νωπή. Και όπως σημειώνουν παράγοντες της αγοράς, αν την περασμένη Άνοιξη οι επιπτώσεις μπορούσαν να αντισταθμιστούν, τώρα, σε αυτή τη δεύτερη φάση, η εικόνα είναι θολή…

Πιο συγκεκριμένα και σε ό,τι αφορά την αγορά καυσίμων, στελέχη της μιλώντας στο Euro2day.gr, περιγράφουν τις δυσκολίες για την πορεία των πωλήσεων: «Το κλείσιμο των καταστημάτων, η τηλεργασία σε επιχειρήσεις και συνολικά οι περιορισμοί της κυκλοφορίας επηρεάζουν αρνητικά τις πωλήσεις καυσίμων κίνησης. Η διαφορά σε σχέση με το πρώτο lockdown είναι η συνέχιση των μαθημάτων στα δημοτικά σχολεία και άρα κάποιες μετακινήσεις θα συνεχιστούν». Οι εκτιμήσεις των ίδιων παραγόντων αναφέρουν: «Αν τα περιοριστικά μέτρα διαρκέσουν μόνο για τρεις εβδομάδες, τότε μπορεί να μη σημειωθεί η πτώση του 45% των πωλήσεων που καταγράφηκε την περασμένη Άνοιξη, αλλά να κλείσει αυτή η περίοδος με μείωση τουλάχιστον 20%».

Ωστόσο, για τις εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών και τους πρατηριούχους, ο μεγάλος κίνδυνος ελλοχεύει στο σενάριο που παραταθεί χρονικά το lockdown.

Οι ανεξόφλητοι λογαριασμοί ρεύματος

Κι αν τα πετρελαιοειδή είναι ο ένας κλάδος της αγοράς ενέργειας που αντιμετωπίζει προβλήματα, ο δεύτερος που θα δεχτεί τις επιπτώσεις είναι εκείνος της προμήθειας ηλεκτρικού ρεύματος.

  • Το κλείσιμο των καταστημάτων και το πάγωμα κι άλλων οικονομικών δραστηριοτήτων ρίχνει την κατανάλωση ρεύματος, με αποτέλεσμα τις λιγότερες πωλήσεις για τους παρόχους.
  • Από την άλλη πλευρά, οι κλειστές επιχειρήσεις δεν κάνουν τζίρους και έρχονται αντιμέτωπες με τη δυσκολία έγκαιρης πληρωμής των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας. Κάτι που προκαλεί πιέσεις στις εταιρείες πώλησης ρεύματος.

Παράγοντες της αγοράς ηλεκτρισμού σημειώνουν πως πριν την επιβολή των νέων μέτρων, ήδη το ποσοστό των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων που καθυστερούν να πληρώσουν τις οφειλές τους κυμαίνονται στο 8 με 10%. Η οικονομική ύφεση προκαλεί στους μικρομεσαίους στέρηση εσόδων, με αποτέλεσμα να αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις.

Τα μάτια όλων είναι στραμμένα στη ΔΕΗ, αφού διαθέτει το μεγαλύτερο πελατολόγιο. Στελέχη της εταιρείας υποστηρίζουν στο Euro2day.gr, πως σίγουρα μπαίνουμε σε «νέα αχαρτογράφητα νερά καθώς είναι δύσκολες οι εκτιμήσεις για το μέγεθος των επιπτώσεων από το lockdown. Ωστόσο, η εταιρεία έχει λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα διατήρησης της ρευστότητας μέσα από τις γραμμές χρηματοδοτικής στήριξης και τα πρώτα έσοδα από τις τιτλοποιήσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v