Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοδική διετία «βλέπει» η Τιτάν

Βελτιωμένες επιδόσεις για τη φετινή οικονομική χρήση και ακόμη καλύτερες προοπτικές για το 2021, βλέπει η διοίκηση της γνωστής τσιμεντοβιομηχανίας. Δυναμικό rebound της εγχώριας ζήτησης, που αναμένεται να συνεχιστεί κατά τα επόμενα χρόνια.

Ανοδική διετία «βλέπει» η Τιτάν

Βελτιωμένες οικονομικές επιδόσεις τόσο για το 2020 όσο και για το 2021 βλέπει η διοίκηση του ομίλου Τιτάν, ιδίως λόγω των εξελίξεων που δρομολογούνται στις ΗΠΑ, στην Ελλάδα και τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Αυτά ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της γνωστής τσιμεντοβιομηχανίας Μιχάλης Κολακίδης, στο πλαίσιο της παρουσίασης της εισηγμένης εταιρείας στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών, τονίζοντας πως η γεωγραφική διαφοροποίηση των εργασιών του ομίλου αποτελεί πολύ σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα. Ειδικότερα, με βάση την παρουσίαση:

  • Στις ΗΠΑ (η μεγαλύτερη αγορά για τον όμιλο, καθώς από εκεί προέρχεται περίπου το 60% των εσόδων και των κερδών) υπάρχει σειρά στοιχείων που προβλέπει τόνωση της ζήτησης κατά τα επόμενα χρόνια, όπως: α) Το απόθεμα κατοικιών προς πώληση, όπως και τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, β) Οι ΗΠΑ έχουν ανάγκη μεσοπρόθεσμα από σημαντικές επενδύσεις σε υποδομές, με βάση τα προεκλογικά προγράμματα και των δύο υποψήφιων προέδρων, γ) Η πρόβλεψη του PCA για τη ζήτηση τσιμέντου στις ΗΠΑ είναι ανοδική για την περίοδο 2020-2025.
  • Στην Ελλάδα, η διοίκηση εξεπλάγην θετικά από την τόνωση της ζήτησης μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων της άνοιξης, με την πορεία αυτή (συνέβαλαν τόσο τα δημόσια έργα όσο και η ιδιωτική κατανάλωση) να συνεχίζεται μέχρι και σήμερα, βοηθούντων και των ευνοϊκών καιρικών συνθηκών. Το ποσοστό αύξησης της εγχώριας ζήτησης αναμένεται να κυμανθεί γύρω στο 8%-10% στο σύνολο του 2020 και με την ίδια δυναμική φαίνεται πως ξεκινά και το 2021, έτος στο οποίο αναμένεται μια επιπλέον άνοδος, της τάξεως του 10%.

Γενικότερα, οι προοπτικές της ζήτησης στην Ελλάδα είναι ανοδικές, καθώς: α) Η κατανάλωση είναι φέτος 80% μειωμένη από το επίπεδο του 2006 και κοντά στα χαμηλά των τελευταίων πενήντα ετών, β) Projects όπως το αεροδρόμιο του Καστελίου (νομός Ηρακλείου), ο οδικός άξονας Πατρών-Πύργου, το Ελληνικό, η 4η γραμμή του μετρό της Αθήνας, όπως και γενικότερα οι επενδύσεις που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης αναμένεται να επηρεάσουν θετικά κατά τα επόμενα χρόνια.

Η Αίγυπτος αποτελεί σήμερα τη δυσκολότερη γεωγραφική περιοχή για τον όμιλο, καθώς παρατηρείται υπερπροσφορά μετά τη λειτουργία της μεγάλης μονάδας παραγωγής του στρατού από το 2019. Η Τιτάν προσανατολίζεται στην κεφαλαιακή ενίσχυση της εκεί θυγατρικής της (μείωση κόστους χρηματοδότησης), σημειώνοντας παράλληλα ότι: α) Υπάρχουν πολλές άλλες εταιρείες που βρίσκονται σε χειρότερη θέση στην τοπική αγορά, β) Οι προοπτικές ανόδου της ζήτησης είναι μεγάλες, σε μια χώρα με 2,5 εκατ. γεννήσεις τομ χρόνο.

Ο εισηγμένος όμιλος μέσα από τη φετινή ομολογιακή του έκδοση (250 εκατ. για επτά έτη με κουπόνι 2,75%) διαθέτει τα μετρητά για να αποπληρώσει το υπόλοιπο του ομολογιακού δανείου που λήγει το 2021 και η επόμενη σημαντική αποπληρωμή είναι προγραμματισμένη για το έτος 2024.

Παράλληλα, στους μακροπρόθεσμους στόχους του ομίλου συγκαταλέγονται:

  • Η μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος (-13% από το 1990 και έπεται ακόμη μεγαλύτερη συνέχεια, μέσα από την περαιτέρω χρήση εναλλακτικών καυσίμων, την παραγωγή σύμμικτων προϊόντων και τη βελτιωμένη ενεργειακή αποδοτικότητα των μονάδων παραγωγής).
  • Η περαιτέρω ψηφιοποίηση του τρόπου λειτουργίας του ομίλου (ιδιαίτερα στο κομμάτι της παραγωγής), η οποία έχει ήδη αποδώσει καρπούς κατά τη διετία 2019-2020.

Τέλος, ο κ. Κολακίδης αναφέρθηκε στις πολύ υψηλές επενδύσεις που έχει υλοποιήσει ο Όμιλος, οι οποίες κατά τα τελευταία είκοσι χρόνια ανήλθαν στα 4,3 δισ. ευρώ (1,7 δισ. για εξαγορές και 2,6 δισ. στα εργοστάσια), χωρίς η ΤΙΤΑΝ να έχει προσφύγει σε αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v