Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αλλαγή σελίδας στην Ελλάκτωρ, η νέα διοίκηση

Νέος CEO στην κατασκευαστική αναλαμβάνει ο Αρης Ξενόφος, με πρόεδρο τον Γ. Μυλωνογιάννη, καθώς η γραμμή των Ολλανδών της Reggeborgh επικράτησε στην κρίσιμη Γενική Συνέλευση. Αρνητικά στην ΑΜΚ ψήφισε το 88,41%. Το παρασκήνιο.

Αλλαγή σελίδας στην Ελλάκτωρ, η νέα διοίκηση

Δυόμισι χρόνια μετά την επικράτηση της πλευράς Αναστ. Καλλιτσάντση στη μετοχική διαμάχη για την Ελλάκτωρ, ο ισχυρός όμιλος έχει από σήμερα νέο διοικητικό συμβούλιο καθώς επικράτησε η ολλανδική Reggeborgh Invest.

Η έκτακτη γενική συνέλευση της Eλλάκτωρ, που πραγματοποιήθηκε με απαρτία 76,879%, καταψήφισε τις προτάσεις της πλευράς Καλλιτσάντση και υπερψήφισε με 61,27% το νέο διοικητικό συμβούλιο που πρότειναν οι Ολλανδοί και άλλοι δύο μέτοχοι της Eλλάκτωρ. Νέος διευθύνων σύμβουλος αναλαμβάνει ο μέχρι πρότινος πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Αρης Ξενόφος, ενώ μη εκτελεστικός πρόεδρος ο δικηγόρος Γιώργος Μυλωνογιάννης.

Νωρίτερα το ΔΣ είχε ψηφίσει υπέρ της ανάκλησης του προηγούμενου διοικητικού συμβουλίου, όπως είχαν προτείνει οι Ολλανδοί. Υπέρ της πρότασης ψήφισε το 61,14%, κατά ψήφισε το 38,77%. και λευκό/αποχή το 0,09%.

Κατά τη διάρκεια της συνέλευσης επικράτησαν υψηλοί τόνοι τόσο από την πλευρά του μέχρι σήμερα διευθύνοντος συμβούλου Αναστ. Καλλιτσάντση όσο και του εκπροσώπου της Reggeborgh, δικηγόρου και καθηγητή πανεπιστημίου Γεώργιου Σωτηρόπουλου. Σκληρές εκφράσεις χρησιμοποίησε και ο μέτοχος της Eλλάκτωρ που είχε ταχθεί με τη Reggeborgh, Χρήστος Παναγιωτόπουλος.

Ο εκπρόσωπος των εφοπλιστών κ.κ. Γιάννη Καϋμενάκη και Δημ. Μπάκου, που έχουν αποκτήσει το 25,5% των δικαιωμάτων ψήφου της Eλλάκτωρ, μίλησε ελάχιστα στο τέταρτο θέμα της συνέλευσης που αφορούσε την εκλογή διοικητικού συμβουλίου και υποστήριξε πως υπάρχει θέμα σύγκρουσης συμφερόντων και πως εκκρεμεί έλεγχος της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Νωρίτερα, πάντως, ο κ. Σωτηρόπουλος είχε τονίσει πως δεν τίθενται τέτοια ζητήματα. Σημειώνεται πως η πλευρά των εφοπλιστών καταψήφισε την πρόταση της προηγούμενης (πλέον) διοίκησης της Eλλάκτωρ για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, όπως έπραξαν και οι Ολλανδοί, με την πρόταση να καταψηφίζεται από το 88,41% των συμμετεχόντων.

Στις παρεμβάσεις που έκανε κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης, ο κ. Αναστάσιος Καλλιτσάντσης υπεραμύνθηκε του έργου που επιτέλεσε η διοίκηση της Eλλάκτωρ από το καλοκαίρι του 2018 μέχρι σήμερα.

Ταυτόχρονα επιτέθηκε στη Reggeborgh υποστηρίζοντας πως «ζητάει να διορίσει διοίκηση επικαλούμενη τα αρνητικά αποτελέσματα χωρίς κανένα συγκεκριμένο επιχείρημα και χωρίς να προτείνει τίποτα συγκεκριμένο». Παρουσίασε αναλυτικά στοιχεία που, κατά την άποψή του, στηρίζουν το έργο της διοίκησης τα τελευταία 2,5 χρόνια ενώ απάντησε σε όσα αναφέρονταν σε παρουσίαση του ολλανδικού ομίλου για την αρνητική πορεία της Eλλάκτωρ.

Κατά τον κ. Καλλιτσάντση, το Δ.Σ. που πρότεινε η Reggeborgh και που υπερψήφισε με 61,27% η έκτακτη γενική συνέλευση «δεν έχει καμία σχέση» με τις δραστηριότητες του ομίλου, πλην «ενός μέλους που διατηρεί δική του τεχνική εταιρεία». Ο ίδιος επέμεινε πως, παρά το γεγονός ότι η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν δεν δέχθηκε αίτηση ασφαλιστικών μέτρων μικρομετόχου της Eλλάκτωρ, ώστε να μη συζητηθεί το θέμα της αλλαγής διοίκησης στη Γ.Σ., πιθανώς θα υπάρξει θέμα ανταγωνισμού. Υπενθύμισε πως οι Ολλανδοί ελέγχουν το 30,5% της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

«Εάν υπάρξουν θέματα ανταγωνισμού, η πολιτική διοίκηση της χώρας θα βρεθεί αντιμέτωπη με τη διαχείριση σειράς βαρύτατων θεμάτων καθώς οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης πρέπει να απορροφηθούν αμέσως και με παραγωγικό τρόπο». Κατά τον κ. Καλλιτσάντση, το θέμα «πρέπει να ανησυχήσει τις ελληνικές αρχές, την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, την Επιτροπή Ανταγωνισμού, τους προμηθευτές, τους εργαζόμενους αλλά και τους πολιτικούς της χώρας».

Ο κ. Σωτηρόπουλος, που εκπροσώπησε τη Reggeborgh, είπε πως «υπήρξαν δικαστικές εξελίξεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό που δικαιώνουν πλήρως την εταιρεία μας» και συγκεκριμένα «για τις αιτιάσεις της πλευράς Ανατ. Καλλιτσάντση πως ο ολλανδικός όμιλος παραβιάζει αρχές του ανταγωνισμού και πως ορισμένα από τα πρόσωπα που προτείνονται, βρίσκονται σε κατάσταση σύγκρουσης συμφερόντων. Υπήρξε και σχετική αίτηση ασφαλιστικών μέτρων από την Invesco (σ.σ. την κοινή εταιρεία των δύο εφοπλιστών), που προσπάθησε να εμποδίσει την πραγματοποίηση της σημερινής γενικής συνέλευσης. Η συζήτηση της προσωρινής διαταγής προσδιορίστηκε για σήμερα το πρωί στις 9. Κατά τη συζήτηση αυτή, οι πληρεξούσιοι δικηγόροι της Invesco παραιτήθηκαν από την αίτηση. Το τελευταίο διάστημα έχει γίνει καταγγελία από μικρομέτοχο της Eλλάκτωρ στη Γ.Δ. Ανταγωνισμού της ΕΕ που περιλαμβάνονται οι ίδιες αιτιάσεις του σημερινού Δ.Σ. Ζητήθηκε από τη Γ.Δ. Ανταγωνισμού να λάβει ασφαλιστικά μέτρα, κάτι που δεν έγινε δεκτό καθώς κρίθηκε πως δεν υπάρχει κανένας λόγος για να προβεί σε τέτοιο βήμα».

Για την αύξηση κεφαλαίου, ο κ. Σωτηρόπουλος ζήτησε να απορριφθεί η πρόταση του Δ.Σ. για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 50 εκατ. ευρώ, «γιατί δεν αποτελεί τεκμηριωμένη πρόταση και δεν αποτελεί μέρος ολοκληρωμένου σχεδιασμού για την αποκατάσταση της χρηματοοικονομικής επάρκειας του ομίλου».

Πρόσθεσε πως «το σημερινό Δ.Σ. σπαράσσεται με κατηγορίες κατά μελών. Δημιουργούνται σοβαρότατες αμφιβολίες σε σχέση με την ορθότητα, τη σοβαρότητα και τη σκοπιμότητα της πρότασης για αύξηση κεφαλαίου. Εφόσον εκλεγεί νέο Δ.Σ. θα φέρει άμεσα μια πλήρη και ολοκληρωμένη πρόταση για τη χρηματοοικονομική ενίσχυση του ομίλου».

Σύμφωνα με τον κ. Σωτηρόπουλο, «περίμενα από τον κ. Καλλιτσάντση να δείξει γενναιότητα, αναγνωρίζοντας τη συντριβή στις δύο πρώτες ψηφοφορίες» για τη μείωση κεφαλαίου και στη συνέχεια για την αύξηση κεφαλαίου που καταψηφίστηκαν από σχεδόν το 89% των μετόχων. «Αντ’ αυτού ο κ. Καλλιτσάντσης επανέλαβε τα ίδια».

Ο εκπρόσωπος της Reggeborgh αναρωτήθηκε «υπό ποια ιδιότητα έλαβε τον λόγο ο κ. Καλλιτσάντσης. Μέλος του ΔΣ έχει πάψει να είναι. Μέτοχος φέρεται πως δεν είναι, με βάση αυτά που έχουμε διαβάσει από τις αλληλοσυγκρουόμενες τοποθετήσεις των Invesco και Pemonearo. Μάλλον έχει μεταβιβάσει τις μετοχές του. Η Invesco ήρθε και καταψήφισε, ενώ ασκεί τα δικαιώματα μετοχών που ανήκουν στον κ. Καλλιτσάντση».

«Είναι δυνατόν να ομιλεί κανείς για καλή οικονομική κατάσταση, όταν έγινε κατάσχεση στους λογαριασμούς της ΑΚΤΩΡ για 2,8 εκατ. ευρώ; Οι μέτοχοι δεν αγοράζουν μετοχές για να απολαύσουν δομές εταιρικής διακυβέρνησης, αγοράζουν για να απολαύσουν κέρδη. Προ ημερών ο αδερφός του τον κατακεραύνωσε δημοσίως, καταγγέλλοντας βαρύτατες παραβιάσεις της νομοθεσίας περί εταιρικής διακυβέρνησης. Μόνο ως ανέκδοτο μπορούν να ακουστούν στα αυτιά των μετόχων». Ο κ. Σωτηρόπουλος ζήτησε από τους μετόχους «να υπερψηφίσουν το θέμα 3 και να ανακληθεί το Δ.Σ. και να ανοίξει ο δρόμος για την εκλογή ενός νέου Δ.Σ., που μπορεί να ανταποκριθεί στις προκλήσεις και να φέρει την Eλλάκτωρ εκεί που της αξίζει».

Ο κ. Χρήστος Παναγιωτόπουλος, που είχε ταχθεί με την πλευρά της Reggeborgh, επιτέθηκε στη διοίκηση Καλλιτσάντση και είπε πως «ντρέπομαι να λέω πως είμαι μέτοχος της ΕΛΛΑΚΤΩΡ και ΑΚΤΩΡ. Είμαι στην πιάτσα 34 χρόνια. Ξαφνικά ξεκινάω και βλέπω κατάσχεση τραπεζικού λογαριασμού της ΑΚΤΩΡ. Ντροπή! Οπου και αν σταθούμε, δεν θέλουν να ακούσουν για την ΕΛΛΑΚΤΩΡ γιατί χρωστάει. Σχεδόν στην πλειοψηφία των υπεργολάβων της. Από το 2018 μέχρι σήμερα, μετετράπη σε μια εταιρεία που κανείς δεν θέλει να δουλέψει μαζί μας».

«Η Reggeborgh είναι παθητικός επενδυτής και δεν εμπλέκεται στη διοίκηση των εταιρειών που συμμετέχει», υποστήριξε κατά τη διάρκεια της συνέλευσης ο εκπρόσωπός της.

Το νέο Δ.Σ. της Eλλάκτωρ είναι:

  • Γεώργιος Μυλωνογιάννης, μη εκτελεστικός πρόεδρος
  • Αρης Ξενόφος, διευθύνων σύμβουλος
  • Δημήτρης Κονδύλης, εκτελεστικό μέλος του Δ.Σ.
  • Κων/νος Τούμπουρος, ανεξάρτητο, μη εκτελεστικό μέλος Δ.Σ.
  • Αθηνά Χατζηπέτρου, ανεξάρτητο, μη εκτλεστικό μέλος Δ.Σ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v