Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποιες είναι τώρα οι επενδυτικές προτεραιότητες του ΔΕΣΦΑ

Την άνοιξη, η επενδυτική απόφαση ΔΕΣΦΑ και υπόλοιπων μετόχων για το FSRU Αλεξανδρούπολης. Το καλοκαίρι, το market test για τον αγωγό αερίου Ελλάδας - Β. Μακεδονίας. Σε αναμονή ο Διαχειριστής για το 10ετές πρόγραμμα ανάπτυξης.

Ποιες είναι τώρα οι επενδυτικές προτεραιότητες του ΔΕΣΦΑ

Στις πρώτες προτεραιότητες του Διαχειριστή Ελληνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου για το 2021 είναι τα projects του FSRU Αλεξανδρούπολης, αλλά και η κατασκευή του αγωγού Ελλάδας - Β. Μακεδονίας.

Ο ΔΕΣΦΑ, ως γνωστόν, είναι ένας εκ των πέντε μετόχων του FSRU Αλεξανδρούπολης και η εκκίνηση του έργου θεωρείται σημαντική, καθώς μέσα από τη συμμετοχή του αυξάνει τα έσοδα. Πηγές αναφέρουν ότι μέχρι το τέλος της άνοιξης οι μέτοχοι θα λάβουν την επενδυτική απόφαση για την εκκίνηση των εργασιών της κατασκευής του πλωτού σταθμού αποθήκευσης LNG και επαναεριοποίησής του.

Το καλοκαίρι επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΔΕΣΦΑ προγραμματίζει σε συνεργασία και με τον αντίστοιχο διαχειριστή (NER) της Β. Μακεδονίας την εκκίνηση της διαδικασίας του market test για τον αγωγό που θα συνδέει τα συστήματα φυσικού αερίου της χώρας μας με το γειτονικό κράτος. Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 51,4 εκατ. ευρώ και το μήκος του 57 χλμ. Ξεκινά από τη Ν. Μεσημβρία (εθνικό σύστημα φυσικού αερίου) και καταλήγει στον Μεθοριακό Σταθμό της κοινότητας Ευζώνων ανατολικά του Αξιού.

Ο ΔΕΣΦΑ όμως αναμένει το προσεχές διάστημα και την έγκριση από τη ΡΑΕ του Δεκαετούς Προγράμματος Ανάπτυξης του ΕΣΦΑ για την περίοδο 2021 - 2030. Ανάμεσα από τα έργα, συνολικού ύψους 545 εκατ. ευρώ, ξεχωρίζει εκείνο της επέκτασης του ΕΣΦΑ προς τη Δυτική Μακεδονία με αγωγό υψηλής πίεσης και μήκους 130 χλμ., που θα ξεκινά από τα Τρίκαλα Ημαθίας. Ο προϋπολογισμός του είναι στα 110 εκατ. ευρώ.

Το συγκεκριμένο έργο, όπως αναφέρουν πηγές, αποτελεί ύψιστης προτεραιότητας για τον Διαχειριστή καθώς θα μεταφέρει φυσικό αέριο προς τις λιγνιτικές περιοχές. Το καύσιμο θα αποτελέσει τη νέα ενεργειακή πηγή για τη μεταλιγνιτική εποχή και την ανάπτυξη της περιοχής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v