Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιατί η Τιτάν δίνει βάρος στους στόχους των ESG

Οι εκθέσεις και οι βαθμολογίες στο μέτωπο του ESG ελάχιστα απασχολούν τους Έλληνες επενδυτές, ωστόσο αποτελούν χρήσιμα εργαλεία για την αξιολόγηση των μετοχών τους. Η περίπτωση της Τιτάν, οι «γνωματεύσεις» των ξένων οίκων και οι επιδράσεις στο ταμπλό του ΧΑ.

Γιατί η Τιτάν δίνει βάρος στους στόχους των ESG

Η διοίκηση της τσιμεντοβιομηχανίας Τιτάν ανακοίνωσε χθες τους στόχους της σε θέματα περιβάλλοντος, κοινωνίας και διακυβέρνησης (ESG) για το 2025 και μετά, στους οποίους συμπεριλαμβάνεται και η μείωση των εκπομπών CO2 κατά 35% έως το έτος 2030.

Αν και συνήθως οι σχετικές ανακοινώσεις των εισηγμένων ομίλων δεν προκαλούν το έντονο ενδιαφέρον της πλειονότητας των επενδυτών, το περιεχόμενο των σχεδίων ESG και ο βαθμός υλοποίησής τους είναι σε θέση να επηρεάσουν τη μακροχρόνια πορεία τόσο των οικονομικών επιδόσεων των εταιρειών όσο και τις τιμές των μετοχών τους στο ταμπλό του χρηματιστηρίου.

Ενδεικτικό είναι το πρόσφατο δημοσίευμα με τίτλο «Τιτάν: Η επένδυση στη Βοιωτία και η επόμενη πράσινη ημέρα», στο οποίο αναφερόταν το πόσο σημαντικό για τη διατήρηση της ανταγωνιστικότητας μιας τσιμεντοβιομηχανίας είναι να μειώσει το αποτύπωμα των ρύπων της, ιδιαίτερα αν αυτή δραστηριοποιείται στην Ελλάδα. Και αυτό γιατί οι τουρκικές ανταγωνιστικές μονάδες δεν καλούνται να αντιμετωπίσουν τόσο αυστηρό περιβαλλοντικό πλαίσιο, άρα μπορούν να συνεχίσουν να ρυπαίνουν χωρίς ιδιαίτερο κόστος.

Γενικότερα, οι καλές επιδόσεις στο μέτωπο του ESG αποτελούν σήμερα προαπαιτούμενο τόσο για τη μακροχρόνια επιβίωση μιας εταιρείας, όσο και για την προσέλκυση επενδυτικών κεφαλαίων, είτε αυτά αφορούν την αγορά μετοχών είτε την κάλυψη ομολογιακών δανείων. Μεγάλοι οίκοι του εξωτερικού μελετούν αναλυτικά και βαθμολογούν τα προγράμματα ESG των εισηγμένων εταιρειών και έτσι κατευθύνουν ολοένα και υψηλότερο ποσοστό του «έξυπνου χρήματος» προς τους ομίλους που σημειώνουν τις καλύτερες επιδόσεις.

Η περίπτωση της Τιτάν

Έτσι, χρήσιμα συμπεράσματα μπορούν να προκύψουν από την εξέταση της περίπτωσης του ομίλου Τιτάν, όπου:

  • Οι στόχοι ESG ελέγχονται σε μηνιαία βάση και η πορεία υλοποίησής τους δημοσιεύεται μια φορά τον χρόνο στην Ετήσια Έκθεση Απολογισμού, η οποία επαληθεύεται από ανεξάρτητο φορέα. Η Έκθεση αυτή συντάσσεται σύμφωνα με τη βελγική νομοθεσία, τον Κώδικα Εταιρικής Διακυβέρνησης του Βελγίου, τα Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Αναφοράς και τις αρχές του Διεθνούς Συμβουλίου Εκθέσεων Ολοκληρωμένης Πληροφόρησης.
  • Σε περίπτωση που κάποιος στόχος δεν επιτευχθεί, η Τιτάν ακολουθεί τη διεθνή πρακτική της «συμμόρφωσης ή αιτιολόγησης», που σημαίνει ότι απαιτείται να αιτιολογήσει τις αποκλίσεις και να αναφέρει σε ποιες διορθωτικές κινήσεις θα προβεί.
  • To μόνο βέβαιο είναι ότι υπάρχουν αρκετοί φορείς -και επενδυτικοί μεταξύ αυτών- που παρακολουθούν προσεκτικά και αξιολογούν την πορεία του προγράμματος ESG της γνωστής τσιμεντοβιομηχανίας.

Για παράδειγμα, στις 30/6/2020, η Titan Cement International βαθμολογήθηκε με Α (σε κλίμακα AAA-CCC) στην αξιολόγηση της MSCI ESG Ratings. Η MSCI ESG Ratings είναι εταιρεία που παρέχει στην παγκόσμια επενδυτική κοινότητα υποστηρικτικά εργαλεία και υπηρεσίες για τη λήψη αποφάσεων και έχει ως στόχο την αξιολόγηση της ανθεκτικότητας μιας επιχείρησης σε μακροπρόθεσμους οικονομικούς κινδύνους που σχετίζονται με θέματα ESG και της ικανότητάς της να διαχειρίζεται αυτούς τους κινδύνους, σε σύγκριση με άλλες εταιρείες του κλάδου της.

Επίσης, τον Μάιο του 2020, η Titan Cement International βαθμολογήθηκε με 28,6 και εκτιμήθηκε από τη Sustainalytics ότι διατρέχει μεσαίο κίνδυνο να αντιμετωπίσει σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις από παράγοντες σχετικούς με θέματα ESG. Η βαθμολογία κατατάσσει την εισηγμένη στη 13η θέση σε σύνολο 104 εταιρειών του κλάδου δομικών υλικών που αξιολογήθηκαν. H Sustainalytics, εταιρεία της Morningstar, αποτελεί έναν κορυφαίο οίκο που παρέχει υπηρεσίες έρευνας, αξιολόγησης και δεδομένων σε θέματα ESG.

Πιο πρόσφατα, τον Οκτώβριο του 2020, η Titan Cement International βαθμολογήθηκε με Β+ και κατατάχθηκε στην 9η θέση του κλάδου δομικών υλικών στην Ευρώπη και την Αμερική, με βάση την κλίμακα αξιολόγησης ESG που έχει σχεδιαστεί από τη Refinitiv, τον παγκόσμιο πάροχο δεδομένων και υποδομών για χρηματοοικονομικές αγορές.

Η διεθνής τάση

Με βάση διεθνή δημοσιεύματα, η Ευρώπη είχε συνολικά το 2020 184 δισ. ευρώ εισροές κεφαλαίων προς επενδύσεις ESG και οι ΗΠΑ 50 δισ. δολάρια, αντίστοιχα. Στην Ευρώπη, τα κεφάλαια ESG αντιπροσωπεύουν το 9% των συνολικών επενδεδυμένων κεφαλαίων, ενώ βρισκόταν κάτω από 2% πριν από πέντε χρόνια.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η ανάπτυξη του ESG θα ενταθεί λόγω ενός συνδυασμού ολοένα και πιο αυστηρού ευρωπαϊκού Κανονισμού για διαφάνεια και γνωστοποιήσεις σχετικά με θέματα βιώσιμης ανάπτυξης εκ μέρους των επιχειρήσεων και μιας ισχυρής ατζέντας αειφορίας από την προεδρία Biden στις ΗΠΑ.

 

ΥΓ1: Σύμφωνα με την έρευνα που εκπονήθηκε το 2018 από το Bloomberg, με τίτλο «Bloomberg Sustainable Business & Finance Survey», το 76% των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη δήλωσε ότι οι επιδόσεις σε θέματα βιωσιμότητας θα αποτελούν στο μέλλον σημαντικό κριτήριο στις αποφάσεις που θα λαμβάνουν οι επενδυτές

ΥΓ2: Η τσιμεντοβιομηχανία Τιτάν, έχοντας εκδώσει τον πρώτο κοινωνικό απολογισμό της το 1983 και την πρώτη Ενιαία Ετήσια Έκθεση Απολογισμού το 2012, είχε ανέκαθεν στο μετοχολόγιό της επενδυτές που ενδιαφέρονταν για τη βιώσιμη ανάπτυξη. Τα τελευταία δύο χρόνια, τα θέματα εκπομπών CO2, χρήσης εναλλακτικών καυσίμων, κυκλικής οικονομίας, εκπροσώπησης των γυναικών σε διοικητικές θέσεις και άλλοι δείκτες που μετρά και δημοσιεύει η εταιρεία, γίνονται αντικείμενο συζητήσεων με τους επενδυτές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v