Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: H λήξη της αύξησης κεφαλαίου και το ερώτημα για Greenhill

Κρίσιμα 24ωρα για τον όμιλο. Συζητούνται σήμερα τα ασφαλιστικά μέτρα που έχει αιτηθεί η πλευρά των εφοπλιστών Δ. Μπάκου-Γ. Καυμενάκη κατά των αποφάσεων της Γ.Σ. της 22ας Ιουνίου. Τα μετοχικά ποσοστά και τα ερωτήματα.

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: H λήξη της αύξησης κεφαλαίου και το ερώτημα για Greenhill

Ολοκληρώνεται σήμερα η περίοδος άσκησης των δικαιωμάτων στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ύψους 120,5 εκατ.ευρώ, που διενεργεί ο όμιλος από τις 21 Ιουλίου, και μένει να φανεί ποια στάση θα τηρήσουν -πλην Reggerborgh Invest- οι υπόλοιποι μέτοχοι.

Υπενθυμίζεται πως ως μέτοχος του 28,2% η Reggerborgh Invest έχει δεσμευτεί να συμμετάσχει στην αύξηση εξασκώντας πλήρως τα δικαιώματα της και να καλύψει και τυχόν αδιάθετα.

Αντιθέτως, η πλευρά της Greenhill Investments Ltd, δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος στον όμιλο Ελλάκτωρ με ποσοστό 25,58% δεν έχει τοποθετηθεί για τη στάση της όσον αφορά τη συμμετοχή στην ΑΜΚ, ενώ αντιθέτως έχει προβεί σε καταγγελίες προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, προκειμένου να μην εγκριθεί το ενημερωτικό δελτίο της ΑΜΚ, ενώ αργότερα προέβη σε αναβαθμισμένες νομικές ενέργειες, ζητώντας την ακύρωση των αποφάσεων της τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων του ομίλου Eλλάκτωρ που πραγματοποιήθηκε στις 22 Ιουνίου. Μάλιστα, η συζήτηση των ασφαλιστικών μέτρων που έχει αιτηθεί η Greenhill Investments Ltd ορίστηκε για σήμερα 3η Αυγούστου 2021, ημέρα που συμπίπτει με την ολοκλήρωσης της περιόδου άσκησης των δικαιωμάτων στην ΑΜΚ.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο Ενημερωτικό Δελτίο πάντως, μετά την ολοκλήρωση της αύξησης εφόσον δεν υπάρξει ανάλογη συμμετοχή εκ μέρους των βασικών μετόχων, μοιραία οι συσχετισμοί θα αλλάξουν. Στο σενάριο αυτό το ποσοστό της Reggeborgh θα αυξηθεί στο 42,30%, ενώ της Greenhill θα υποχωρήσει στο 20,32%. Ομοίως αν η Atlas NV δεν συμμετάσχει στην αύξηση, το ποσοστό της από 9,8% που ανέρχεται σήμερα θα περιοριστεί στο 7,78%, ενώ των υπολοίπων μικρομετόχων από περίπου 36% θα υποχωρήσει στο 29,6%.

Πάντως, εφόσον η προτεινόμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 120,5 εκατ. ευρώ καλυφθεί πλήρως τα καθαρά έσοδα –μετά την αφαίρεση εξόδων 1,6 εκατ. ευρώ- θα ανέλθουν σε 118,9 εκατ. ευρώ και όπως είναι ήδη γνωστό εξ αυτών τα 98,6 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της 100% θυγατρικής ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ, εντός 3 μηνών από την ολοκλήρωση της αύξησης.

Το παραπάνω ποσό θα αποπληρώσει επίσης το ομολογιακό δάνειο 50 εκατ. ευρώ (το οποίο αντλήθηκε στις 17.05.2021 για την κάλυψη βραχυπροθέσμων υποχρεώσεων ως ενδιάμεση χρηματοδότηση). Το υπολειπόμενο ποσό 48,6 εκατ. ευρώ θα καλύψει υποχρεώσεις για την έξοδο της Άκτωρ από δραστηριότητες σε Αυστραλία, Βραζιλία, Αγγλία αλλά και για την κάλυψη υποχρεώσεων προς προμηθευτές και υπεργολάβους στην ελληνική αγορά.

Σε ότι αφορά το υπόλοιπο ποσό των 20 εκατ. ευρώ από την επικείμενη αύξηση κεφαλαίου θα διατεθεί για τις προσεχείς επενδύσεις του ομίλου στον τομέα των ΑΠΕ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v