Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Ανάσες» παίρνει η ελληνική νηματουργία

Μετά το ανοδικό πρώτο φετινό εξάμηνο, ικανοποιητικά κινείται ο κλάδος της νηματουργίας και κατά το δεύτερο μισό του έτους. Το αγκάθι του ενεργειακού κόστους και η ανάγκη άρσης των αντικινήτρων.

«Ανάσες» παίρνει η ελληνική νηματουργία

Το φθινόπωρο του 2020 κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει πως φέτος θα είχαμε μια σαφώς καλύτερη χρονιά για τον κλάδο της νηματουργίας, με τη διεθνή ζήτηση να έχει αυξηθεί και τις τιμές των νημάτων να ακολουθούν μια έντονα ανοδική πορεία.

«Η πρώτη έκπληξή μας ήρθε από το μέτωπο της ζήτησης και η δεύτερη από το πεδίο των τιμών βάμβακος και νήματος που ανέβαιναν σημαντικά. Κατά το πρώτο λοιπόν φετινό εξάμηνο, όχι μόνο είδαμε τις πωλήσεις μας να ανεβαίνουν σε όγκο, αλλά και τα περιθώρια κέρδους να διευρύνονται, ιδίως για όσες εταιρείες είχαν αγοράσει βαμβάκι το 2020 σε σαφώς φτηνότερες τιμές.

Αν κάποιος συνεκτιμήσει ότι το δεύτερο περυσινό τρίμηνο ήταν περίοδος χαμηλών επιδόσεων, τότε αντιλαμβάνεται γιατί το πρώτο φετινό εξάμηνο εξελίχθηκε πολύ καλύτερα για τον κλάδο, με την προϋπόθεση βέβαια ότι μια εταιρεία είχε την απαιτούμενη ρευστότητα προκειμένου να ικανοποιήσει την αυξημένη ζήτηση, κάτι καθόλου αυτονόητο για τα ελληνικά δεδομένα», δηλώνει στο Euro2day.gr γνωστός παράγοντας της αγοράς.

Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον, η Κλωστοϋφαντουργία Ναυπάκτου αναμένεται να ανακοινώσει εξαμηνιαία αποτελέσματα που θα συνοδεύονται από ισχυρή κερδοφορία (σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, ανώτερη όχι μόνο από αυτή του πρώτου μισού του 2020, αλλά και της αντίστοιχης περιόδου του 2019), ενώ με κέρδη (για πρώτη φορά μετά από πάρα πολλά χρόνια) αναμένεται να κλείσει το πρώτο φετινό εξάμηνο και για την Επίλεκτο, η οποία παράλληλα διευρύνει τη δράση της και στο μέτωπο των εναλλακτικών πηγών ενέργειας.

Αντίθετα, σύμφωνα με εκτιμήσεις, η Νηματουργία Βαρβαρέσος πέρασε ένα ακόμη δύσκολο εξάμηνο. Η βορειολλαδίτικη εταιρεία μπορεί να έχει υλοποιήσει πολύ σημαντικές παραγωγικές επενδύσεις, πλην όμως ταλαιπωρείται από έντονα προβλήματα ρευστότητας και εδώ και χρόνια βρίσκεται σε προσπάθεια αναζήτησης στρατηγικού επενδυτή. Εμπόδιο στη συγκεκριμένη προσπάθεια αποτελούν τα «γενναία» κουρέματα που θα πρέπει να γίνουν στις υποχρεώσεις της εισηγμένης προς τις πιστώτριες τράπεζες και προς τη ΔEΗ.

Πώς όμως ξεκίνησε το δεύτερο εξάμηνο και πώς αναμένεται να εξελιχθεί στη συνέχεια για τον κλάδο της νηματουργίας; «Η ζήτηση από το εξωτερικό παραμένει ισχυρή, κάτι που αναμένεται να συνεχιστεί τουλάχιστον κατά τους επόμενους μήνες, εκτός φυσικά αν δούμε κάποια απρόβλεπτη εξέλιξη από το υγειονομικό μέτωπο. Άλλωστε, η εκτίναξη των ναύλων και η έλλειψη κοντέινερ ευνοεί την ελληνική νηματουργία έναντι της ασιατικής παραγωγής.

Σε ό,τι αφορά τα μικτά περιθώρια κέρδους είναι μεν χαμηλότερα από αυτά του πρώτου εξαμήνου, αλλά αρκετά ικανοποιητικά σε σχέση με το παρελθόν, ενώ οι μέχρι τώρα καιρικές συνθήκες προϊδεάζουν για μια καλή σοδειά παραγωγής βάμβακος το φθινόπωρο.

Από την άλλη πλευρά, αγκάθι για τα αποτελέσματα του κλάδου παρουσιάζει η εκτίναξη της τιμής του ρεύματος (ενός πολύ σημαντικού παράγοντα κόστους) από τον Αύγουστο, η οποία έχει λάβει υψηλές διψήφιες διαστάσεις.

Σε επίπεδο εταιρειών, ξεχωρίζουν η επένδυση της Κλωστοϋφαντουργίας Ναυπάκτου (ολοκληρώνεται το πρώτο τρίμηνο του 2022), με στόχο την αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας, τη διεύρυνση του προϊοντικού μίγματος και τη μείωση του κόστους) καθώς και στην Επίλεκτο η ολοένα και μεγαλύτερη διείσδυση της μονάδας παραγωγής ενέργειας από καύση βιοαερίου, ενώ παράλληλα εξετάζονται και άλλες μορφές επένδυσης στον χώρο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Σε κάθε περίπτωση, τα προβλήματα της ελληνικής νηματουργίας εξακολουθούν να είναι πολλά και μεγάλα, με αιχμή του δόρατος τις τιμές του ρεύματος και το υψηλό μη μισθολογικό κόστος. Παράγοντες του κλάδου επισημαίνουν από την πλευρά τους την τάση που επικρατεί στην Ευρώπη για μείωση της παραγωγικής της εξάρτησης από την Ασία, ενώ παράλληλα διατυπώνονται απόψεις ότι:

  • Η εγχώρια νηματουργία είναι βιώσιμη, αρκεί να αρθούν τα υπάρχοντα παραγωγικά αντικίνητρα.
  • Πάντα θα υπάρχει ζήτηση στην Ευρώπη για νήματα από την Ελλάδα (μικρότερο μεταφορικό κόστος, ταχύτητα ανταπόκρισης, υψηλότερη ποιότητα).
  • Η ελληνική οικονομία θα μπορούσε να ανεβάσει σημαντικά το ΑΕΠ της, αν καταφέρει να επεξεργάζεται η ίδια το βαμβάκι που παράγει, μετατρέποντάς το σε εγχώρια παραγωγή ρούχων και όχι να το εξάγει απλά ως πρώτη ύλη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v