Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Cenergy: Πώς «μεταφράζεται» η επιβολή δασμών 41,04% στις ΗΠΑ

Σχετικά περιορισμένες και αντιμετωπίσιμες οι επιπτώσεις από την εκτίναξη του δασμού antidumping στις ΗΠΑ. Πώς αναμένεται να αντιδράσει ο όμιλος. Θέμα χρόνου και τεχνικών λεπτομερειών το deal με τον δανέζικο κολοσσό της Orsted.

Cenergy: Πώς «μεταφράζεται» η επιβολή δασμών 41,04% στις ΗΠΑ

Νέο επεισόδιο στο σίριαλ της επιβολής δασμών που ξεκίνησε το 2018 και αφορά τις πωλήσεις σωλήνων μεγάλου διαμετρήματος της Cenergy στις ΗΠΑ ξεκινά μετά την ανακοίνωση της αμερικανικής κυβέρνησης, σύμφωνα με την οποία ο προηγούμενος συντελεστής επιβάρυνσης εκτινάσσεται από το 10,26% στο 41,04%!

Το θέμα είχε ξεκινήσει προ πολλών ετών, όταν Αμερικανοί παραγωγοί είχαν κατηγορήσει εταιρείες από διάφορα μέρη του κόσμου (μεταξύ των οποίων και τα Σωληνουργεία Κορίνθου, θυγατρική της Cenergy) για άσκηση πολιτικής dumping σε ό,τι αφορά τις πωλήσεις τους στις ΗΠΑ.

Τότε, ομάδα εργασίας από το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ είχε επισκεφτεί το εργοστάσιο της Θίσβης στη Βοιωτία, είχε εξετάσει λεπτομερώς τα κοστολόγια της εταιρείας και τελικά κατέληξε σε μια επιβάρυνση antidumping ύψους 10,26%. Τι σήμαινε αυτό; Ότι οι Αμερικανοί πελάτες των Σωληνουργείων Κορίνθου για κάθε 100 δολάρια παραγγελία τους στον ελληνικό Όμιλο, κατέβαλαν επιπλέον 10,26 δολάρια στο αμερικανικό δημόσιο.

Στη συνέχεια, το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ επανεξέτασε το θέμα για το δωδεκάμηνο Απριλίου 2019-2020 -χωρίς να στείλει ομάδα εργασίας στην Ελλάδα, λόγω του κορωνοϊού- και ενώ αρχικά είχε αποφασίσει την πλήρη απαλλαγή των Σωληνουργείων Κορίνθου, μετά την ακρόαση των καταγγελλόντων αποφάσισε την επιβολή δασμού 41,04%, στηριζόμενο μόνο στα επιχειρήματα των καταγγελλόντων και όχι στα στοιχεία που είχε αποστείλει η ελληνική εταιρεία!

Ποιες όμως αναμένεται να είναι οι επιπτώσεις για τη Cenergy από την εξέλιξη αυτή;

Πρώτον, με βάση τις πωλήσεις που πραγματοποίησε κατά το συγκεκριμένο δωδεκάμηνο, προκύπτει μια διαφορά έκτακτων και μη επαναλαμβανόμενων επιβαρύνσεων της τάξεως των 14 εκατ. δολαρίων, τα οποία: α) Λογιστικά θα καταχωρηθούν άμεσα στα βιβλία των Σωληνουργείων Κορίνθου και κατά συνέπεια της μητρικής Cenergy, β) Θα γίνουν προσπάθειες σε νομικό επίπεδο προκειμένου να μην καταβληθούν άμεσα, αλλά εάν χρειαστεί μετά την ολοκλήρωση της δικαστικής διαδικασίας, καθώς η ελληνική πλευρά πιστεύει ότι έχει βάσιμες ελπίδες να δικαιωθεί στο Δικαστήριο Διεθνούς Εμπορίου των ΗΠΑ, στο οποίο και θα προσφύγει ασκώντας έφεση στην απόφαση του Υπουργείου Εμπορίου της ίδιας χώρας.

Δεύτερον, σε ό,τι αφορά το ορατό τουλάχιστον μέλλον, προκύπτει ένα ζήτημα διείσδυσης του ελληνικού ομίλου στην αγορά των ΗΠΑ. Οι πωλήσεις στη συγκεκριμένη χώρα κυμαίνονται γύρω στο 15% του συνολικού κύκλου εργασιών των Σωληνουργείων Κορίνθου (πολύ μικρότερο επί των πωλήσεων ολόκληρης της Cenergy). Ωστόσο, σε αυτό το 15% που κατευθύνεται στις ΗΠΑ, οι αυξημένοι δασμοί antidumping δεν αφορούν το σύνολο των προϊόντων που εξάγονται στη συγκεκριμένη χώρα, αλλά περίπου το 50% αυτού, καθώς π.χ. δεν επηρεάζονται οι πωλήσεις μικρού διαμετρήματος.

Κύκλοι προσκείμενοι στον ελληνικό Όμιλο εκτιμούν ότι οι επιπτώσεις θα είναι σχετικά περιορισμένες, όχι μόνο γιατί αφορούν μικρό ποσοστό του κύκλου εργασιών, αλλά επιπλέον γιατί: α) Θα γίνουν προσπάθειες αύξησης των πωλήσεων σε άλλες γεωγραφικές περιοχές, β) Το νέο μοντέλο των Σωληνουργείων Κορίνθου στρέφεται κυρίως προς προϊόντα και λύσεις που αποσκοπούν στην αντιμετώπιση του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής, τομέα στον οποίο οι ΗΠΑ δεν πρωτοστατούν.

Τέλος, σε ό,τι αφορά το ζήτημα της από κοινού δημιουργίας παραγωγικής μονάδας υποβρύχιων καλωδίων στις ΗΠΑ σε συνεργασία με τον δανέζικο κολοσσό της Orsted, το deal έχει κλείσει και αυτό που απομένει είναι η ρύθμιση «τεχνικών ζητημάτων».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v