Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πλαστικά Θράκης: «Βλέπει» ισχυρά κέρδη παρά τις προκλήσεις

Το guidance για την τρέχουσα χρήση έδωσε στους αναλυτές η διοίκηση της εισηγμένης, στην παρουσίαση των αποτελεσμάτων 2021. Πώς κινήθηκε το πρώτο τρίμηνο, ποιες κινήσεις εξετάζει.

Πλαστικά Θράκης: «Βλέπει» ισχυρά κέρδη παρά τις προκλήσεις

Τον φετινό στόχο των Πλαστικών Θράκης για προ φόρων κερδοφορία άνω των 25 εκατ. ευρώ υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα δούμε περαιτέρω αυξήσεις στα κόστη ενέργειας, μεταφορών και πρώτων υλών και δεν θα επιδεινωθεί δραστικά το οικονομικό περιβάλλον, έθεσε η διοίκηση του ομίλου, στο πλαίσιο της χθεσινής παρουσίασης των ετήσιων αποτελεσμάτων του 2021 στους αναλυτές.

Η επίδοση των 25 εκατ. ευρώ είναι μεν πολύ χαμηλότερη από την περυσινή (83,9 εκατ.), πλην όμως είναι πολλαπλάσια της αντίστοιχης του 2019 (8,34 εκατ.), έτους κατά το οποίο τα αποτελέσματα της εισηγμένης δεν είχαν επηρεαστεί έντονα ανοδικά από τις πωλήσεις προϊόντων που σχετίζονται με την πανδημία.

Σύμφωνα με τους κ.κ. Δημήτρη Μαλάμο (CEO) και Δημήτρη Φράγκου (CFO), η εισηγμένη εκμεταλλεύθηκε την έλευση της πανδημίας προσφέροντας προϊόντα που μέσα στη διετία εκτόξευσαν τις οικονομικές της επιδόσεις και παράλληλα οδήγησαν:

  • Σε μείωση του καθαρού χρέους της εισηγμένης κατά 92,8 εκατ. ευρώ (καθαρό ταμείο 9,3 εκατ. στις 31/12/2-21).
  • Στη διανομή 23,2 εκατ. ευρώ προς τους μετόχους.
  • Στην επιτάχυνση του επενδυτικού προγράμματος, με στόχο την αύξηση του capacity, τη στροφή προς προϊόντα υψηλότερης προστιθέμενης αξίας και την επέκταση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Κατά τα τελευταία οκτώ χρόνια έχουν επενδυθεί από τον όμιλο 237 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 59,3 εκατ. κατά την περίοδο 2020-2021.

Ειδικότερα, ο κ. Μαλάμος αναφέρθηκε στις καλές μεσομακροπρόθεσμες προοπτικές του ομίλου, όχι μόνο λόγω των επενδύσεων που έχουν υλοποιηθεί αλλά και εξαιτίας της υγιούς χρηματοδοτικής του διάρθρωσης.

Ωστόσο από το δεύτερο εξάμηνο του 2021 παρατηρείται έντονη πτώση της ζήτησης για τα προϊόντα που σχετίζονται με την πανδημία, η οποία κατά το δεύτερο φετινό τρίμηνο κινείται σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Η απουσία αυτών των εσόδων (και των αντίστοιχων κερδών) σε συνδυασμό με την εκτόξευση του κόστους σε ενέργεια, μεταφορές και πρώτες ύλες αποτελούν σημαντικές προκλήσεις για την εισηγμένη, η οποία με τη σειρά της επιδίδεται σε κινήσεις αύξησης της παραγωγικότητάς της και μετακύλισης σημαντικού τμήματος του αυξημένου κόστους στις τιμές πώλησης των προϊόντων της, έστω και με κάποια χρονική καθυστέρηση (όπως π.χ. έγινε κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2021).

Η πορεία αυτή αποτυπώθηκε και στις πιέσεις που δέχτηκε η μετοχή, η οποία το τελευταίο τρίμηνο καταγράφει απώλειες της τάξης του 30%.

Πορεία α’ τριμήνου

Κατά το πρώτο φετινό τρίμηνο, η εισηγμένη σημείωσε μικρή πτώση κύκλου εργασιών (από τα 111,4 στα 106,3 εκατ.), υστέρηση σε ό,τι αφορά το EBITDA και προ φόρων κέρδη 10,7 εκατ., εκ των οποίων τα 4,3 εκατ. προήλθαν από τα προϊόντα που αφορούν την πανδημία και τα 6,4 εκατ. από τις «παραδοσιακές» εργασίες των Πλαστικών Θράκης. Ο καθαρός δανεισμός διαμορφώθηκε στα 12,4 εκατ. (από -9,3 εκατ. στις 31/12/2021), λόγω της υλοποίησης του επενδυτικού προγράμματος που για φέτος προγραμματίζεται στα 42 εκατ. ευρώ.

Εξαγορές, ίδιες μετοχές, «ασφάλιση» επιτοκίων

Τέλος, η διοίκηση του Ομίλου, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις αναλυτών, ανέφερε μεταξύ άλλων:

  • Αναζητούνται ευκαιρίες εξαγορών άλλων εταιρειών, αλλά αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάτι το ανακοινώσιμο.
  • Το πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών θα συνεχιστεί, χωρίς να έχει αποφασιστεί το πώς η διοίκηση θα τις χειριστεί στο μέλλον.
  • Η πολύ καλύτερη εικόνα του πρώτου φετινού τριμήνου σε σύγκριση με το τελευταίο του 2021 οφείλεται στο ότι: α) Το τελευταίο τρίμηνο κάθε έτους χαρακτηρίζεται από αρνητική εποχικότητα, β) Η εταιρεία δεν πρόλαβε κατά το τελευταίο τέταρτο της προηγούμενης χρονιάς να περάσει αυξήσεις τιμών έναντι της εκτίναξης του ενεργειακού κόστους.
  • Η μέχρι τώρα ζήτηση στις διεθνείς αγορές είναι σε γενικές γραμμές σταθερή. Παρουσιάζει κάποιες διακυμάνσεις, χωρίς ωστόσο να προκαλείται ανησυχία.
  • Η διοίκηση θα εξετάσει το ενδεχόμενο να «ασφαλίσει» το επιτόκιο των δανειακών της υποχρεώσεων (προκειμένου να αποφύγει το ρίσκο μιας μεγάλης ανόδου τους στο μέλλον), αν βγει κάποιο σχετικό προϊόν με συμφέροντες όρους.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v