Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ιδιωτική ασφάλιση: Τρεις καυτές θεσμικές αλλαγές μέχρι τον Δεκέμβριο

Το ανοιχτό πεδίο των φυσικών καταστροφών και ο διχασμός του κλάδου για διάταξη περί υποχρεωτικής ασφάλισης κατοικιών. Τι γίνεται με το νέο θεσμικό πλαίσιο για τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης και με το σίριαλ της Ασπίς Πρόνοια.

Ιδιωτική ασφάλιση: Τρεις καυτές θεσμικές αλλαγές μέχρι τον Δεκέμβριο

Με ενδιαφέρον περιμένει η εγχώρια αγορά της ιδιωτικής ασφάλισης μετά το τέλος των θερινών διακοπών τις θεσμικές αλλαγές που πιθανολογείται ότι θα προωθήσει η κυβέρνηση και αφορούν άμεσα ή και έμμεσα τον κλάδο.

Το πρώτο ανοιχτό πεδίο είναι αυτό των φυσικών καταστροφών. Η κυβέρνηση είχε φέρει προς ψήφιση στο νόμο περί κλιματικής αλλαγής άρθρο που προέβλεπε την υποχρεωτική ασφάλιση κατοικιών οι οποίες θα χτίζονταν μελλοντικά σε περιοχές «υψηλής τρωτότητας».

Το συγκεκριμένο άρθρο θεωρήθηκε ότι είχε πολλές αδυναμίες, προκάλεσε την αντίδραση του κλάδου και τελικά αποσύρθηκε στο… παρά πέντε της ψήφισής του (Ιούνιος 2022), με την κυβέρνηση να δηλώνει πως σύντομα θα επανέλθει με νέα νομοθετική παρέμβαση (προφανώς, το σύντομα θα πρέπει να εννοηθεί ως μια κίνηση που θα λάβει χώρα μέσα στο φθινόπωρο).

Η εξέλιξη αυτή δίχασε την ασφαλιστική αγορά, καθώς πολλοί θεωρούν ότι θα ήταν προτιμότερο να είχε ψηφιστεί έστω και ένας κακός νόμος που κάπου να προέβλεπε τον όρο της υποχρεωτικής ασφάλισης κατοικίας (με την προσδοκία ότι μελλοντικά θα μπορούσε να υπάρξει κάποια βελτίωση) παρά να βρίσκεται σήμερα ο κλάδος σε κατάσταση αναμονής, περιμένοντας αν και πότε η Πολιτεία θα φέρει κάποιο νέο θεσμικό πλαίσιο, το περιεχόμενο του οποίου δεν μπορεί να προβλεφθεί.

Ένα δεύτερο ζήτημα που αφορά τον ασφαλιστικό κλάδο είναι αυτό της Ασπίς Πρόνοια. Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας είχε φέρει προς ψήφιση τον Ιούλιο τροπολογία που προέβλεπε την έκτακτη διανομή άλλων είκοσι εκατ. ευρώ από το Εγγυητικό Κεφάλαιο του Κλάδου Ζωής προς τους δικαιούχους της πάλαι ποτέ ασφαλιστικής εταιρείας. Ωστόσο, τελικά η υπόθεση δεν προχώρησε, καθώς εκτός των άλλων, οι δικαιούχοι ζήτησαν ένα σαφώς μεγαλύτερο ποσό από αυτό των 20 εκατ. ευρώ, υποστηρίζοντας πως:

  1. Το Εγγυητικό Κεφάλαιο Ζωής έχει τη σχετική ικανότητα για την καταβολή επιπλέον ποσού.
  2. Η όλη διαδικασία θα πρέπει να επιταχυνθεί καθώς 13 χρόνια μετά το λουκέτο, έχουν εισπράξει μόνο γύρω στο 15% του ποσού που τους οφείλεται. Τώρα, αναμένεται η νέα σχετική κίνηση του Υπουργείου Οικονομικών, πιθανόν μέσα στο φθινόπωρο.

Επίσης, μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται η κυβέρνηση να φέρει νέο θεσμικό πλαίσιο για τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΤΕΑ), στο οποίο θα περιλαμβάνεται και το ζήτημα της φορολόγησής τους. Ο αρμόδιος υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Παναγιώτης Τσακλόγλου έχει προαναγγείλει τον τερματισμό του υπάρχοντος σήμερα αφορολόγητου καθεστώτος των ΤΕΑ σε εισφορές και εφάπαξ, θέση με την οποία συμφωνούν και οι ασφαλιστικές εταιρείες (θεωρούν ότι το τρέχον φορολογικό πλαίσιο πριμοδοτεί τα ΤΕΑ σε σχέση με τα «ανταγωνιστικά» ομαδικά συνταξιοδοτικά προγράμματα του τρίτου πυλώνα).

Η ουσία είναι πως επειδή η προώθηση του νέου θεσμικού πλαισίου καθυστερεί, έχει σταματήσει η ίδρυση νέων ΤΕΑ, καθώς οι φορείς τους περιμένουν πρώτα να πληροφορηθούν για το θεσμικό πλαίσιο που θα τα διέπει. Αντίθετα, ελάχιστοι είναι εκείνοι που προσδοκούν την ψήφιση κάποιων φορολογικών κινήτρων για τη σύναψη ασφαλιστικών συμβολαίων στους κλάδους της υγείας, της σύνταξης και της κατοικίας.

Η κυβέρνηση είχε υποσχεθεί σχετικές κινήσεις πριν τις εκλογές του 2019, ωστόσο στη συνέχεια ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης ανέφερε ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να γίνει μόνο όταν θα το επέτρεπε η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας και όχι σε περιβάλλον πανδημίας και ενεργειακής κρίσης. Οι τελευταίες εξελίξεις στο ενεργειακό μέτωπο μάλλον μεταφέρουν τις ελπίδες για φορολογικά κίνητρα στην επόμενη κυβερνητική θητεία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v