Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς είδαν οι αναλυτές τις ανακοινώσεις Πειραιώς, οι τιμές-στόχοι

Πάνω από τις εκτιμήσεις που είχαν διατυπώσει οι οίκοι, οι προβλέψεις της διοίκησης της ελληνικής τράπεζας για τα αποτελέσματα της φετινής χρονιάς. Πού μπαίνει ο πήχης για τη μετοχή.

Πώς είδαν οι αναλυτές τις ανακοινώσεις Πειραιώς, οι τιμές-στόχοι

Τις προβλέψεις της διοίκησης της Πειραιώς για τη φετινή χρονιά έσπευσαν να «αποκωδικοποιήσουν» οι ξένοι αναλυτές 

Η Morgan Stanley δίνει σύσταση overweigh για τη μετοχή με την τιμή στόχος να βρίσκεται στα 2,24 ευρώ.
Οπως σημειώνει ο οίκος, η ανακοινωθείσα καθοδήγηση είναι 10% μπροστά από τις προβλέψεις του για τα κέρδη ανά μετοχή (EPS) το 2023. Υψηλότερα των εκτιμήσεων είναι τόσο η στόχευση για το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο (NIM) άνω του 2% όσο και αυτός για την αύξηση των δανείων κατά €1,7 δισ.

Ενθαρρυνθήκαμε βλέποντας την επαναλαμβανόμενη αναλογία κόστους προς βασικό έσοδο μικρότερη από 42% ως αποτέλεσμα συνεχών προσπαθειών για μείωση του κόστους, σημειώνει.

Όσον αφορά την ποιότητα του ενεργητικού, η διοίκηση μίλησε για δείκτη NPE κάτω του 6%, δηλαδή χαμηλότερο του 6,5% που προβλέπεται για το 2023. Τέλος, η Πειραιώς αναμένει κεφαλαιακή επέκταση του ~100 μονάδων βάσης το 2023, που συνεπάγεται ~12% CET 1 για το 2023.

Από την πλευρά της, η Deutsche Bank έχει στην μετοχή της ελληνικής τράπεζας σύσταση «hold» με την τιμή στόχο στα 1,8 ευρώ.

Η διοίκηση της Πειραιώς, τονίζει, περιέγραψε τις εκτιμήσεις της για τους οικονομικούς στόχους του 2023. Συνολικά, οι νέοι στόχοι συνεπάγονται σημαντική επιτάχυνση των κερδών (απόδοση ιδίων κεφαλαίων της τάξης του 10% έναντι της εκτίμησης του οίκου για 8%). Συνολικά, τα βασικά μηνύματα μπορεί να θεωρηθούν θετικά, επιβεβαιώνοντας την καλή δυναμική κερδών, με τη μόνη προειδοποίηση να είναι υψηλότερο από το αναμενόμενο κόστος κινδύνου (CoR).

Με τη σειρά της, η Axia δίνει στη μετοχή σύσταση «αγορά» και βάζει την τιμή στόχο στα 2,5 ευρώ.
Η ανάλυση δίνει έμφαση στο υψηλότερο από το αναμενόμενο NII (εκτιμάται σε 1,55-1,6 δισ. ευρώ, +8% πάνω από τη μέση εκτίμηση).

Αλλά βασικά στοιχεία στην παρουσίαση περιελάμβαναν: (α) χαμηλότερο από το αναμενόμενο κόστος (-2% σε ετήσια βάση), (β) επέκταση δανεισμού 1,7 δισ. ευρώ και (γ) συντηρητικό κόστος κινδύνου 120 μονάδες βάσης, καθώς η διοίκηση αντιμετωπίζει προσεκτικά τα μη ασφαλή ανοίγματα.

Η μετοχή έχει τη δεύτερη καλύτερη απόδοση μεταξύ τραπεζών της ΕΕ από την αρχή της χρονιάς (+30%), αλλά: (α) εξακολουθεί να τελεί υπό διαπραγμάτευση με χαμηλές αποτιμήσεις (0,36x FY24 P/TE για 9,4% RoTE) σύμφωνα με τα βελτιωμένα θεμελιώδη μεγέθη της και (β) η διάθεση της συμμετοχής του ΤΧΣ θα μπορούσε να λειτουργήσει ως άλλος καταλύτης της χρονιάς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v