Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τιτάν: Ελλάδα και ΗΠΑ αιχμή του δόρατος για ανάπτυξη

Οι αυξήσεις τιμολογίων κάλυψαν τις επιπτώσεις από το αυξημένο κόστος παραγωγής. Πώς διαμορφώνεται η εικόνα στις επιμέρους αγορές. Το σήμα της διοίκησης για το φετινό μέρισμα.

Τιτάν: Ελλάδα και ΗΠΑ αιχμή του δόρατος για ανάπτυξη

Την αισιοδοξία της ότι η ανοδική πορεία του δεύτερου περυσινού εξαμήνου θα συνεχιστεί το 2023, με αιχμή του δόρατος τις δραστηριότητες σε ΗΠΑ και Ελλάδα (αποτελούν το 70% των συνολικών εργασιών του ομίλου), εξέφρασε χθες η διοίκηση της τσιμεντοβιομηχανίας Τιτάν, στο πλαίσιο της παρουσίασης της εισηγμένης στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών.

Συγκεκριμένα, ο οικονομικός διευθυντής του ομίλου Μιχάλης Κολακίδης μεταξύ άλλων επισήμανε ότι:

  • Οι αυξήσεις τιμολογίων που έγιναν από τον όμιλο έχουν καλύψει τις επιπτώσεις από το διογκωμένο κόστος.
  • Στις ΗΠΑ, ακόμη και αν προκύψει κάποια επιβράδυνση λόγω μιας πιθανής ύφεσης στην οικονομία της χώρας, υπάρχει αισιοδοξία για καλύτερες επιδόσεις τόσο για το 2023 όσο και για τα επόμενα χρόνια (εκτιμήσεις για μέση ετήσια άνοδο 7%-8% της ζήτησης κατά την επόμενη πενταετία).
  • Στην Ελλάδα, ο φετινός ρυθμός μεταβολής της εγχώριας αγοράς θα παραμείνει θετικός, αν και κάπως χαμηλότερος από το +8%-10% της τελευταίας τριετίας, ενώ επικρατεί αισιοδοξία και για το κομμάτι των εξαγωγών. Γενικότερα, αναμένονται κατά τα επόμενα χρόνια πολύ σημαντικά δημόσια έργα, ενώ η τόνωση της επενδυτικής εμπιστοσύνης θα επηρεάσει και τη ζήτηση των ιδιωτών.
  • Στην Ανατολική Ευρώπη, η φετινή κερδοφορία αναμένεται ότι δεν θα διαφοροποιηθεί σημαντικά σε σχέση με πέρυσι, ενώ σε Αίγυπτο και Τουρκία θα κινηθεί ανοδικά, παραμένοντας ωστόσο σε χαμηλά επίπεδα (μέσω Τουρκίας γίνονται πλέον και εξαγωγές στις ΗΠΑ).
  • Οι συντελεστές κόστους αποκλιμακώθηκαν από το δεύτερο εξάμηνο και μετά και με βάση τις προθεσμιακές τιμές των εμπορευμάτων δεν προβλέπεται να επανέλθουν στα περυσινά υψηλά επίπεδα. Παράλληλα, ο όμιλος υλοποιεί επενδύσεις που εξοικονομούν ενέργεια, άρα μειώνουν και αυτές το παραγωγικό κόστος.
  • Οι επενδύσεις του ομίλου θα διατηρηθούν και φέτος γύρω στα 200 εκατ. ευρώ.
  • Το 80% του συνολικού δανεισμού είναι είτε σταθερού είτε «κλειδωμένου» επιτοκίου, οπότε οι επιπτώσεις από την αύξηση των επιτοκίων είναι σαφώς περιορισμένες. Επίσης, ο όμιλος έχει εξασφαλίσει από τώρα την αναχρηματοδότηση στην οποία θα κληθεί να προχωρήσει το 2024.
  • Έχοντας υλοποιήσει από το έτος 2000 έως σήμερα επενδύσεις και εξαγορές συνολικού ύψους 4,8 δισ. ευρώ, ο όμιλος χαρακτηρίζεται από γεωγραφική διαφοροποίηση και από παραγωγικές μονάδες που πλεονεκτούν έναντι του ανταγωνισμού σε θέματα λειτουργικού κόστους, τεχνολογιών και περιβαλλοντικού αποτυπώματος.
  • Το φετινό μέρισμα δεν θα είναι ούτε χαμηλότερο αλλά ούτε και πολύ μεγαλύτερο από το περυσινό. Αν και δεν έχει ληφθεί απόφαση, η διοίκηση δέχεται εισηγήσεις για μελλοντική ακύρωση των ιδίων μετοχών της.

Πράσινη μετάβαση και εξαγορές

Ο γενικός διευθυντής δραστηριοτήτων Ευρώπης της Τιτάν Γιάννης Πανιάρας  έδωσε έμφαση στις κινήσεις που έχουν ξεκινήσει εδώ και χρόνια και αποσκοπούν στη δραστική μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα του ομίλου. Η όλη διαδικασία υλοποιείται μέσα από την παραγωγή προϊόντων χαμηλότερου αποτυπώματος, μέσα από τη χρήση λιγότερης και καθαρότερης ενέργειας. Χαρακτηριστικά, ενώ ο πρώτος στόχος είναι το αποτύπωμα του CO2 από το 674 του 2020 να υποχωρήσει στο 590 στο τέλος του 2025, η εισηγμένη έχει ήδη φτάσει το 2022 στο 625, δείχνοντας ότι βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο.

Γενικότερα, η Τιτάν εστιάζει στην εντονότερη χρήση εναλλακτικών καυσίμων, σε επενδύσεις που μειώνουν την απαιτούμενη κατανάλωση ενέργειας, σε παραγωγή προϊόντων χαμηλότερου αποτυπώματος, σε ευρύτερη χρήση ανακυκλωμένων πρώτων υλών, κ.λπ. Έμφαση επίσης δίδεται και στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, η οποία περιορίζει τη χρήση ενέργειας, προλαμβάνει βλάβες μηχανημάτων και βελτιώνει την ποιότητα των προϊόντων.

Ενδεικτική ήταν η κίνηση της Τιτάν να εξαγοράσει το 45% της Περλίτες Αιγαίου, προκειμένου να εξασφαλίσει την απαιτούμενη πρώτη ύλη και έτσι να παράγει τσιμέντο με χρήση λιγότερου κλίνκερ, άρα τσιμέντο με μικρότερο ανθρακικό αποτύπωμα.

Τέλος, η διοίκηση της εταιρείας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, δήλωσε ότι εξακολουθεί να ενδιαφέρεται για εξαγορές σε Ελλάδα και εξωτερικό προκειμένου να επεκταθεί σε δραστηριότητες που σχετίζονται με το τσιμέντο, χωρίς ωστόσο αυτές να αφορούν την εξαγορά μιας νέας τσιμεντοβιομηχανίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v