Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Attica Bank: Θα κλείσει με ζημιές το 2022, ανάσα από την ΑΜΚ

Η τράπεζα ταξινόμησε προς πώληση τιτλοποιημένες απαιτήσεις NPEs. Η ζημιά που θα εγγράψει στα αποτελέσματα χρήσης 2022 και η ανάσα στην καθαρή θέση από την ΑΜΚ. Εγκρίνεται το συμπλήρωμα ενημερωτικού.

Attica Bank: Θα κλείσει με ζημιές το 2022, ανάσα από την ΑΜΚ

Τις επιπτώσεις της άσκησης συγχρονισμού που πρέπει να εκτελέσει ως την 30ή Απριλίου, ημέρα που λήγει η προθεσμία δημοσίευσης οικονομικών καταστάσεων χρήσης 2022, γνωστοποιεί στο επενδυτικό κοινό η διοίκηση της Attica Bank, κατόπιν σχετικού ερωτήματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Όπως αποκάλυψε το Euro2day.gr, τον περασμένο μήνα το ΔΣ της τράπεζας αποφάσισε την στρατηγική διαχείρισης/μείωσης των NPEs και «κλείδωσε» τη ζημιά που θα πάρει για την πώληση μέρους αυτών.

Η τράπεζα κίνησε διαδικασία λήψης προκαταρκτικών προσφορών για το σύνολο του χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, ύψους περίπου 2,6 δισ. ευρώ. Οι αποφάσεις για το ποια εξ αυτών θα πωληθούν, θα ληφθούν με γνώμονα την άριστη χρήση των πρόσθετων προβλέψεων, ύψους περίπου 300 εκατ. ευρώ.

Στόχος είναι να πωληθούν τουλάχιστον τα Astir 1 και Metexelixis, με την προϋπόθεση πάντα ότι θα ολοκληρωθεί εντός Απριλίου η αύξηση κεφαλαίου ως 373,3 εκατ. ευρώ και βεβαίως κριθούν συμφέρουσες οι προσφορές που θα ληφθούν για τα προς πώληση χαρτοφυλάκια.

Απαντώντας στο ερώτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, η Αttica Bank επιβεβαιώνει ότι από την ταξινόμηση των χαρτοφυλακίων προς πώληση και τη λήψη των πρόσθετων προβλέψεων (σ.σ. εφόσον ολοκληρωθεί η ΑΜΚ) θα επιβαρυνθούν τα αποτελέσματα χρήσης 2022 με ζημιές 330 εκατ. ευρώ.

Η pro forma επίπτωση στα μεγέθη της 30ής Σεπτεμβρίου οδηγεί λόγω των προαναφερόμενων ζημιών (350 εκατ. ευρώ σε μετά από φόρους επίπεδο) σε αρνητική καθαρή θέση. Πρόβλημα που θα «θεραπευτεί» από την ΑΜΚ ως 373,3 εκατ. ευρώ καθώς, όπως προαναφέρθηκε, η ολοκλήρωσή της αποτελεί προαπαιτούμενο για τον σχηματισμό πρόσθετων προβλέψεων και ενδεχόμενη πώληση των χαρτοφυλακίων. Η εμφάνιση ζημιών θα ενεργοποιήσει εκ νέου υποχρέωση Δημοσίου να καλύψει οριστικές και εκκαθαρισμένες αναβαλλόμενες φορολογικές υποχρεώσεις με μετρητά (σ.σ. περί τα 62 με 63 εκατ. ευρώ).

Το συμπλήρωμα του Ενημερωτικού για την ΑΜΚ αναμένεται να εγκριθεί τις επόμενες ώρες/ημέρες ενώ το ΤΜΕΔΕ αναζητεί τους συνεπενδυτές για την κάλυψη της αύξησης κεφαλαίου.

Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης

Η Αttica Bank Ανώνυμη Τραπεζική Εταιρεία (εφεξής η «Τράπεζα»), κατόπιν σχετικού αιτήματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και σε συνέχεια της από 13-02-2023 ανακοινώσεώς της, γνωστοποιεί προς το επενδυτικό κοινό ότι εξελίσσεται η υλοποίηση της εγκριθείσας από το Διοικητικό της Συμβούλιο Στρατηγικής Μείωσης Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων (NPE Strategy), η οποία μεταξύ άλλων περιλαμβάνει τη σταδιακή αποεπένδυση της Τράπεζας από τίτλους των τιτλοποιήσεων της Τράπεζας ή/ και πωλήσεις χαρτοφυλακίων και ειδικότερα, στο παρόν στάδιο, από τους τίτλους των τιτλοποιήσεων Astir 1 και Metexelixis.

Εφόσον υπάρχει συμφωνία για τα άνω σκέλη της αποεπένδυσης σε χρόνο μέχρι τη δημοσίευση των ετήσιων οικονομικών καταστάσεων χρήσεως 2022, αυτό θα συνεπαχθεί τη λήψη πρόσθετων προβλέψεων εκτιμώμενου ύψους περίπου 0,3 δισ. ευρώ, η οποία θα αποτυπωθεί στις άνω οικονομικές καταστάσεις.

Συνέπεια των ανωτέρω, η λήψη πρόσθετων προβλέψεων ύψους 0,3 δισ. ευρώ θα είχε την ακόλουθη επίδραση επί των οικονομικών μεγεθών του Ομίλου που δημοσιεύτηκαν στις οικονομικές καταστάσεις της 30/9/2022.

Σε κάθε περίπτωση, η λήψη -υπό την προϋπόθεση των δεσμευτικών προσφορών και προκαταρτικής συμφωνίας για τη σχετική ως άνω αποεπένδυση- των προβλέψεων αυτών έχει συμπεριληφθεί ως παραδοχή του Επικαιροποιημένου Επιχειρηματικού Πλάνου ετών 2022 - 2025, όπως εγκρίθηκε από το Δ.Σ. της Τράπεζας, ενώ αναλυτικότερη επ’ αυτών σχετική σημείωση περιλαμβάνεται στο υπό έγκριση από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Συμπλήρωμα του Ενημερωτικού Δελτίου που αφορά τη δημόσια προσφορά και εισαγωγή των νέων μετοχών στο πλαίσιο της υπό υλοποίηση αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας.

Επισημαίνεται ότι η υλοποίηση της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου εξελίσσεται σύμφωνα με τις αποφάσεις της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης των Μετόχων στις 30.12.2022.

Η Τράπεζα θα ενημερώνει άμεσα το επενδυτικό κοινό για οποιαδήποτε εξέλιξη.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v