Ανάπτυξη σε τρία μέτωπα για τη Cenergy

Διπλασιάζει το capacity στα υποβρύχια καλώδια και αξιοποιεί το πρώην εργοστάσιο της Πετζετάκις. Τα σχέδια για τα Σωληνουργεία Κορίνθου. Πού βασίζει η διοίκηση του ομίλου τις προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης.

Ανάπτυξη σε τρία μέτωπα για τη Cenergy

«Τα ισχυρά οικονομικά αποτελέσματα που σημείωσε το 2022 η Cenergy δεν είναι πυροτέχνημα, αλλά αποτέλεσμα υψηλών επενδύσεων που οδήγησαν στην παραγωγή προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας, εστίασης σε έρευνα και καινοτομία, αλλά και ανοίγματος στις διεθνείς αγορές», είπε ο οικονομικός διευθυντής του ομίλου Αλέξανδρος Μπένος, σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου. Παράλληλα, ο CFO του ομίλου, αναφερόμενος στις προοπτικές της εισηγμένης, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι:

  • Το τρέχον ανεκτέλεστο υπόλοιπο υπογεγραμμένων έργων του ομίλου υπερβαίνει τα δύο δισ. ευρώ και είναι υψηλότερο από τον περυσινό συνολικό κύκλο εργασιών (1,4 δισ. ευρώ), χωρίς να συμπεριλαμβάνονται οι πωλήσεις καλωδιακών προϊόντων.
  • Ο εισηγμένος όμιλος «οδηγεί την ενεργειακή μετάβαση» και δραστηριοποιείται με προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας σε μια αγορά που ωφελείται από τάσεις όπως ο εξηλεκτρισμός (αυτοκίνητα, θέρμανση), η κυκλική οικονομία, η αστικοποίηση και η ψηφιοποίηση. Επιπλέον ώθηση θα δοθεί και από την ανάγκη ενεργειακής ασφάλειας, με την Ευρώπη να έχει θέσει ως στόχο το 15% της ενέργειας κάθε χώρας να προέρχεται από διασυνδεσιμότητα με άλλα κράτη (π.χ. συνδέσεις Ελλάδας-Αιγύπτου, Ελλάδας-Ιταλίας).
  • Κατά την τελευταία δεκαετία έχουν υλοποιηθεί επενδύσεις 500 εκατ. ευρώ, ενώ προγραμματίζονται άλλα 170 εκατ. την επόμενη διετία.

Ειδικότερα, στη δραστηριότητα των υποβρύχιων καλωδίων (εργοστάσιο στην Κόρινθο, ένα από τα πέντε που υπάρχουν στον κόσμο), έχουν ξεκινήσει επενδύσεις ύψους 80 εκατ. ευρώ που θα ολοκληρωθούν στα τέλη του 2024 και πρόκειται να διπλασιάσουν την παραγωγική δυναμικότητα της μονάδας. Ήδη, το εργοστάσιο της Κορίνθου δουλεύει σε capacity που προσεγγίζει το 100% και ουσιαστικά ο διπλασιασμός της παραγωγικής δυναμικότητας από το 2025 έχει σε μεγάλο βαθμό προπωληθεί, με βάση την πορεία του ανεκτέλεστου υπολοίπου των συμβάσεων στον τομέα των υποβρύχιων καλωδίων. Η νέα επένδυση αναμένεται να δημιουργήσει περίπου διακόσιες νέες θέσεις εργασίας (τα τελευταία τρία χρόνια, ο όμιλος προχώρησε σε περισσότερες από 450 προσλήψεις, πολλές από τις οποίες σε υψηλής επιστημονικής κατάρτισης προσωπικό).

Σε ό,τι αφορά τα καλωδιακά προϊόντα, στο παλαιό εργοστάσιο της Πετζετάκις (αποκτήθηκε το Νοέμβριο του 2022) θα μεταφερθεί σταδιακά η παραγωγή των προϊόντων χαμηλής τάσης, αλλά και των πλαστικών από τη μονάδα των Οινοφύτων, ενώ στην ήδη υπάρχουσα μονάδα της Θήβας θα διατηρηθεί η παραγωγή καλωδίων μέσης και υψηλής τάσης με παράλληλη αύξηση του capacity και της αποδοτικότητας (ο όμιλος αντιμετωπίζει ισχυρή ζήτηση προϊόντων από το εξωτερικό και προκειμένου να μπορέσει να την ικανοποιήσει, προχωρεί στη συγκεκριμένη κίνηση).

Σε ό,τι αφορά την παραγωγή σωλήνων χάλυβα μεγάλου διαμετρήματος (Σωληνουργεία Κορίνθου), ο όμιλος έχει ήδη αλλάξει το προφίλ του παράγοντας και πουλώντας σωλήνες που πέρα από τους κλασικούς υδρογονάνθρακες μπορούν να μεταφέρουν και άλλες μορφές ενέργειας, όπως το υδρογόνο. Επιπλέον, η Σωληνουργεία Κορίνθου είναι τεχνολογικά έτοιμη για τα σχεδιαζόμενα έργα CCS στην Ευρώπη και παγκοσμίως. Διαθέτει σημαντική εμπειρία σε αγωγούς μεταφοράς CO2 μήκους άνω των 1.000 χλμ. στις ΗΠΑ τα τελευταία 10 χρόνια και παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην τεχνολογία δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα CCS με έργα στη Βόρεια Θάλασσα που σχεδιάζουν και δημοπρατούν μεγάλες ενεργειακές εταιρείες.

Τέλος, η διοίκηση του ομίλου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι οι συζητήσεις με την Orsted είναι σύνθετες και θα εξαρτηθούν από τις σχέσεις και τα έργα που θα αναλάβουν οι Δανοί στην πολιτεία του Μέριλαντ στις ΗΠΑ. «Κάποια στιγμή, ελπίζουμε ότι η συμφωνία για δημιουργία κοινής παραγωγικής μονάδας θα υπάρξει», αναφέρθηκε, για να συμπληρωθεί ότι «θα πρόκειται για μια πολύ σημαντική επένδυση. Θα δούμε τι θα συνεισφέρει η Orsted και μετά θα εξετάσουμε τους τρόπους με τους οποίους η Cenergy θα χρηματοδοτήσει το δικό της κομμάτι. Όλα τα δυνατά σενάρια θα εξεταστούν. Δεν αποκλείεται να συμμετάσχουν και άλλοι επενδυτές».

Σήμερα, η Cenergy Holdings:

  • Κατέχει περισσότερο από 50% της αγοράς (εξαιρουμένης της Κίνας) στις υποβρύχιες ηλεκτρικές διασυνδέσεις στις ανεμογεννήτριες εντός των θαλάσσιων αιολικών πάρκων. Πρόκειται για διεθνή πρωτιά της εταιρείας.
  • Στα καλώδια σύνδεσης των αιολικών πάρκων με τους υποσταθμούς στην ξηρά και στις διασυνδέσεις δικτύων κατέχει μερίδιο 21%-22% και κατατάσσεται στην πρώτη τετράδα του κλάδου.
  • Στους υποθαλάσσιους αγωγούς μεταφοράς ορυκτών καυσίμων (εξαιρουμένης της Ρωσίας και της Κίνας) συγκαταλέγεται στις πέντε κορυφαίες διεθνώς βιομηχανίες με μερίδιο 15% με 20%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v